Jukolan Osuuskaupan historiaa

Suuren jäsenkunnan asiakasuskollisuus on ollut Jukolan toiminnan perusta koko osuuskaupan historian ajan. Kuvassa osuuskunnan kokous vuonna 1973 Ravintola Jukolassa.

SOK:n ja osuuskauppojen toiminta-ajatuksena on tuottaa palveluja ja etuja jäsenilleen. Tämä ajatus on ollut myös Jukolan Osuuskaupan ohjenuorana sen alkutaipaleelta saakka, eikä se ole menettänyt merkitystään tänäkään päivänä.

Pitkät perinteet

Talonpoikien yhteistoiminnalla ja yhteisten sääntöjen noudattamisella on Jukolan osuuskaupan alueella pitkät perinteet. 1900-luvun alussa Nurmekseen perustettiin osuusmeijeri, jonka hallinnossa oli seitsemän henkilöä. Meijeriä kutsuttiin epävirallisesti Jukolan meijeriksi. Näin se loi jo pohjaa tulevan osuuskaupan nimelle.

Kysyntä kauppaliikkeelle kasvoi samoihin aikoihin. Osuuskaupan puuhamies Erkki Peltonen ei kuitenkaan vielä katsonut aikaa otolliseksi kauppaliikkeelle. Osuuskaupalle saatiin vahvistettua säännöt 25.11.1909. Vuonna 1912 meijeriosuuskunnan jäsenet päättivät luovuttaa yhteisostoliikkeensä Jukolan osuuskaupalle. Sen myötä varsinainen kauppatoimintakin pääsi alkamaan. Aluksi hallinolla oli osuuskaupan toiminnassa erityisen suuri merkitys ja se joutui hoitamaan hallinnointitehtäviensä ohella muun muassa inventointeja.

Kylämyymälöistä kuntakeskuksiin

Nurmeksen päämyymälästä ja Valtimon "Pikku-Jukolasta" toimipaikkaverkosto laajeni jäsenten vaatimusten ja tarpeiden myötä. Suurimmillaan Jukolan Osuuskaupan verkosto oli 1960-luvun alussa, jolloin osuuskauppaan kuului kuntien keskuspaikoilla olevien toimipaikkojen lisäksi 27 kylämyymälää, pari metsätyömaamyymälää sekä myymäläauto. Sittemmin kaupankäynti on keskittynyt kuntakeskuksiin, kun kysyntä kylämyymälöille on laskenut.

Osuustoiminnan yli satavuotiseen historiaan on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiäkin. Yksi Jukolan taipaleen virstanpylväistä oli SOK:n ja Hankkijan välinen kiista, jossa molemmat keskusliikkeet halusivat Jukolan Osuuskaupan omaan leiriinsä. Jukola säilytti kuitenkin kauppasuhteensa molempiin keskusliikkeisiin. Rakenneuudistukset uhkasivat 1980-luvulla osuuskaupan itsenäisyyttä. Maaherra Esa Timosella oli tuolloin suuri merkitys osuuskaupan itsenäisyyden säilymiselle. Vuosien 1983–1984 vaihteessa Juuan Osuuskauppa sulautui Jukolan osuuskauppaan ja toi mukanaan uusia asiakkaita.