Kierrätä kauppareissulla

Jätteiden lajittelu ja kierrätys vähentävät ympäristövaikutuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä sekä mahdollistavat osin kalliidenkin raaka-aineiden hyötykäytön. Tammikuun 2016 alussa aloitti toimintansa uusi kaupan ja teollisuuden kustantama Rinki-ekopisteverkosto kotitalouksien pakkausjätteiden keräykseen.

HOK-Elannon Prismojen yhteydessä olevat ekopisteet eivät kuulu valtakunnalliseen Rinki-ekopisteverkostoon, vaan HOK-Elanto mahdollistaa palvelut asiakkailleen omalla kustannuksellaan. Kerättävät jakeet ovat samat kuin valtakunnallisissa ekopisteissä: kartonki, metalli, lasi ja paperi. Osassa ekopisteistä on myös paristojen keräys ja pienten sähköelektroniikkatuotteiden keräysastia.

Osa jätteistä on erityisen haitallisia ympäristölle. Siksi on tärkeää, etteivät ne päädy sekajätteeseen, vaan materiaalit menevät hyötykäyttöön. Tällaisia jätteitä ovat muun muassa akut ja paristot, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä mustepatruunat.

Akut ja paristot

vastuullisuus_vaikuta_valinnoillasi_kierratys_paristonkeraysKaikki HOK-Elannon myymälät, liikennemyymälät ja tavaratalot vastaanottavat pienparistoja ja -akkuja kassoilla. Vuotavat paristot tulee palauttaa tiiviissä muovipussissa. Litiumakkujen ja -paristojen navat piilotetaan teippaamalla. Keräyslaatikoihin saa palauttaa vain niihin osoitettuja tuotteita. Kannettavien paristojen ja akkujen keräyslaatikkoon ei saa palauttaa ajoneuvon akkuja, lamppuja tai roskia.

SER (sähkö- ja elektroniikkaromu)

Kun ostat Kodin Terrasta tai Prismasta uuden kodinkoneen, voit samalla palauttaa sinne vanhan. Kodinkoneiksi lasketaan esimerkiksi jääkaappi, liesi, mikroaaltouuni tai pölynimuri. Turvallisuussyistä vain kokonaiset laitteet kelpaavat keräykseen.

Poista kuitenkin ylimääräiset osat, kuten pölynimurin pölypussi. Laitteiden eri osat päätyvät uusiokäyttöön tai muuhun jatkokäsittelyyn.

Pienet, ulkomitoiltaan alle 25 senttimetrin kokoiset sähkö- ja elektroniikkalaiteromut vastaanotetaan Prismoissa, Kodin Terrassa sekä isoissa S-marketeissa (yli 1000 m2) ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta. Pienet myymälät eivät vastaanota SE-romua, sillä pienissä tiloissa sen käsittely ja säilytys ei ole turvallista.

vastuullisuus_vaikuta_valinnoillasi_kierratys_mustepatruunakeraysMustepatruunat

Jokaisessa Prismassa sekä S-market Kivenlahdentiellä ja S-market Karaportissa on keräyslaatikko, jonne voit palauttaa käytetyt mustepatruunat. Mustepatruunat lajitellaan ja ehjät täytetään uudestaan musteella. Uusiokäyttö on paras vaihtoehto, sillä tällöin energiaa ei kulu materiaalin erotteluun ja tuote palautuu kiertoon kunnostettuna.

 


 

Tutustu myös oheisiin linkkeihin:

Pakkausjätteiden valtakunnalliset lajitteluohjeet

Koko Suomen keräyspisteet

Mustepatruunakierrätys

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätys

UFF

Vinkkejä ostoskassin valintaan