Kierrätystä myymälöissä ja ravintoloissa

Myymälöissä ja ravintoloissa syntyy monenlaisia jätteitä. HOK-Elannossa jätteiden määrää pienennetään monin keinoin.

30 prosenttia vähemmän hävikkiä

Tärkeimmät keinot hävikin hillitsemiseksi ovat tilaustoiminnan kehittäminen, menekin ennustettavuuden parantaminen ja toimiva omavalvonta. Myymäläremonttien ja -uudistusten yhteydessä kehitetään hedelmä- ja vihannesosastojen esillepanoratkaisuja ja säilytysolosuhteita. Hävikkiä vähentää myös hinnanalennuskäytäntö, jossa tuotteen hintaa alennetaan -30 % ennen tuotteen viimeistä käyttöpäivää. Käytäntöä on laajennettu Alepoissa ja Prismoissa, joissa saa -30 % alennuksella merkityt tuotteet -60 % alennuksella kahden viimeisen aukiolotunnin ajan klo 21–23. Hävikki on HOK-Elannossa pystytty vähentämään hieman yli prosenttiin!

Kaupan toiminnassa osa elintarvikkeista kohtaa väistämättä "parasta ennen"- tai viimeisen käyttöpäivänsä. Jotta hyvää ruokaa ei päätyisi jätteeksi, lahjoitamme elintarvikekelpoisia elintarvikkeita noin 80 hyväntekeväisyysjärjestölle. Osa hävikistä on syötäväksi kelpaamatonta ja se ohjataan joko biopolttoaineeksi ja rehuksi tai biokaasun tuotantoon.

Ei grammaakaan kaatopaikalle

Muut toiminnasta syntyvät jätteet lajitellaan tarkasti. Suurin osa kaupan jätteistä on pahvia. Kierrätämme pahvin ja kaiken kirkkaan muovin. Monissa toimipaikoissamme myös metalli ja lasi lajitellaan.

Toimimme aktiivisesti jätteiden vähentämiseksi ja lajittelun tehostamiseksi. Seuraamme jätteiden määrää ja lajittelua jäteraportoinnin avulla. Nykyisin jätteitä ei ohjaudu lainkaan kaatopaikalle, vaan 74 % jätteistä ohjautuu joko uusiokäyttöön tai kierrätykseen ja loput 26 % lämmön ja sähkön tuotantoon.