Vastuullinen hankinta

Uusmaalaista ruokaa ja luomua

Suuri osa myymistämme tuotteista on valmistettu Uudellamaalla. Esimerkiksi myymistämme leivistä on Uudellamaalla - hyvinkin erikokoisissa leipomoissa - leivottu lähes kolmannes. Kesällä ja syksyllä myymälöiden valikoimaa rikastuttavat liki 20 eri viljelijän Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tuottamat puutarhamarjat, omenat ja avomaanvihannekset. Lyhyet kuljetusmatkat takaavat tuotteiden tuoreuden ja vähentävät kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Paikallisen ruokatuotannon tukeminen myös edistää alueen työllisyyttä ja mahdollistaa luontevan yhteistyön meidän ja toimittajien välille. Asiakkaiden toiveet on helppo viestittää tuottajalle. 

Luomutuotteiden valikoimaa on kasvatettu viime vuosina kaikissa myymäläketjuissa. Esimerkiksi S-marketien valikoimissa on yli 2500 erilaista luomutuotetta. Luomutuotteiden löytämistä helpottaa hintaopasteen yhteyteen kiinnitetty luomumerkki. 

Vain kestävistä kalakannoista pyydettyä kalaa

S-ryhmässä myytävien kalatuotteiden hankintaa ja valikoimia koskevien kestävän kalastuksen kriteerien perusperiaate on, että päivittäistavarakaupan ja ravintoloiden valikoimiin ei hyväksytä kaloja uhanalaisista, vaarantuneista tai ylikalastuksen kohteena olevista kalakannoista. S-ryhmä ei hyväksy ympäristölle haitallisten kalastustapojen – kuten dynamiitin tai myrkyllisten aineiden – käyttöä.
S-ryhmän päivittäistavarakaupan kalatuotteiden valikoimaa koskevat vastuullisuuslinjaukset kattaavat seuraavat tuotealueet:

  • Tuore kala (sis.äyriäiset ja mäti)
  • Tuoreet kalavalmisteet (sis.äyriäiset ja mäti)
  • Kalapakasteet (sis.äyriäiset ja mäti)
  • Kalasäilykkeet (sis.äyriäiset ja mäti)
  • Terveystuotteet
  • Lemmikkieläinten ruuat

HOK-Elannossa noudatamme S-ryhmän kalatuotteiden hankintaa ja valikoimia koskevia kriteereitä. Vuonna 2012 teimme linjauksen, jonka mukaan emme ole myy tai käytä raaka-aineena Itämeren lohta. WWF:n mukaan (Kalaopas 2018) tällä hetkellä Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikolla tapahtuva rysäpyynti on tasolla, joka ei todennäköisesti uhkaa enää Itämeren lohikantojen elpymistä. Viime vuosina myös lohen kalastuskiintiöitä on laskettu lähemmäs tutkijoiden suosittelemaa tasoa, ja Pohjanlahdelle päätetty kiintiö on ollut linjassa tutkijoiden suositusten kanssa.

Uusimmassa WWF:n kalaoppaassa rysillä pyydetty lohi Pohjanlahden rannikolta on keltaisella eli "osta harkiten" listalla ja siten rysällä pyydetty Perämeren lohi on nyt kesäkuun lopusta elokuun loppuun valikoimissamme. Seuraamme aktiivisesti tilannetta. Yleiset periaatteet ja valikoimiin hyväksyttävien lajien lista arvioidaan joka toinen vuosi. Lajikohtaiset kriteerit tarkistetaan muun muassa kalastusalueiden ja -menetelmien osalta. Seuraavan kerran arviointi tehdään syksyllä 2018. Pyyntialue ja tuotantomenetelmä ovat näkyvissä aina myymälän kalataululla.

Vastuullinen luonnollisuus

Ympäristönäkökulmia on otettu mukaan myös muissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi Sokoksen kehittämän We Care Icon -värikosmetiikkasarjan suunnittelussa ja tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomioita tuotteiden koko elinkaarta koskeviin ympäristövaikutuksiin. Tuotteita ei pakata erillisiin kartonkipakkauksiin ja kierrätysmuovia hyödynnetään pakkauksissa aina kun mahdollista. We Care Icon on yksinmyynnissä kaikissa Sokoksissa ja Emotioneissa.

Luotettava kumppani

Olemme tilaajavastuu.fi -palvelun määrittelemä Luotettava Kumppani. Palvelusta on saatavilla tilaajavastuuraportit, jotka osoittavat meidän hoitavan lakisääteiset velvoitteemme aina asianmukaisesti.

Lisätietoja voit lukea tilaajavastuu.fi -sivustolta.