Kylämummit ja -vaarit

Sukupolvien yhteinen tekeminen tuo iloa ja rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää. Kaikilla lapsilla ei ole biologisia isovanhempia läsnä arjessaan. Ikäihmisten määrä puolestaan lisääntyy eikä kaikilla ole omia lapsia tai lastenlapsia.

Kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita, luotettavia henkilöitä, jotka haluavat antaa aikaansa lapsille. Kylämummit ja -vaarit  toimivat siellä, missä on paljon lapsia; esimerkiksi päiväkodeissa, perhekahviloissa, kouluissa, kerhoissa ja kirjastoissa sekä erilaisissa perheitä kokoavissa tilaisuuksissa. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Kylämummeille ja -vaareille järjestetään myös vertaistapaamisia, tukea ja ohjausta.

Vuonna 2014 rekrytoidaan ja koulutetaan uusia Kylämummeja ja –vaareja. Toiminta on edelleen suosittua ja uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan lasten ja lapsiperheiden kanssa toteutettavaan toimintaan. Tänä vuonna toimintaa käynnistetään myös muualla Uudenmaan alueella.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Uudenmaan piiri

Yhteistyössä: HOK-Elanto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto Uudenmaan piiri (nimikkohanke)

Lasten suusta: "Sä oot vaari hyvä potilas; leikitäänkö taas lääkäriä, mulla on rokopiikki jo valmiina." Olen 3-vuotiaiden ryhmässä ja siellä paras palaute on, kun lapsi juoksee syliin ja sanoo "mummi, mummi." "Mumma, mumma, muista tulla taas ensi keskiviikkona!"

Kylämummien ja -vaarien omat tähtihetket: "Rosvo ja poliisi -leikki retkellä. Olin rosvo, jonka piti heti karata, että lapset "poliisit" saivat taas ottaa kiinni ja viedä vankilaan. Tulipa juostua." "Jos lapsi on tullut juuri päiväkotiin ja ikävöi eikä sopeudu hyvin, on hyvä mieli, kun saa antaa aikaa lapselle, vain hänelle."

Kuvaaja Matti Matikainen