Osuustoiminta – vaihtoehto kvartaaliajattelulle

Osuustoiminnallisuuteen perustuva liiketoiminta eroaa monin tavoin muista yritysmuodoista. Toiminnan tarkoituksena on tukea osuuskunnan jäsenten taloudenpitoa harjoittamalla sellaista taloudellista toimintaa, josta syntyviä tuotteita tai palveluita jäsenet käyttävät hyväkseen. Keskeisiä periaatteita ovat avoin jäsenyys, kansanvaltaisuus sekä ylijäämän jako jäsenille.

Nykyaikaiset osuuskauppayritykset ovat samanaikaisesti paitsi liikeyrityksiä myös jäsentensä omia yhteisöjä. S-ryhmäläinen osuustoiminta on kannattavaa liiketoimintaa, joka elää asiakasomistajien arjessa. Toiminta on alueellista, jolloin päätökset tehdään lähellä asiakasta. Liiketoiminnan tuotto käytetään palvelujen kehittämiseen. Kehittäminen on pitkäjänteistä – osuuskaupan kvartaali on lähempänä neljännesvuosisataa kuin neljännesvuotta.

Osuuskaupan erityispiirteitä on demokraattisesti valittu hallinto, joka valvoo asiakasomistajien etuja.  Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston vaalit järjestetään joka neljäs vuosi, seuraavan kerran vuonna 2020.