Osuusmaksun rahastokorotus

Miksi osuusmaksua korotettiin?
HOK-Elannon asiakasomistajat pääsivät osallisiksi omistamansa yrityksen menestyksestä, HOK-Elannon hoitaessa heidän puolesta osuusmaksun 65 euron korotuksen. Samalla HOK-Elanto yhdenmukaisti osuusmaksunsa vastaamaan S-ryhmän yleistä käytäntöä. S-ryhmän osuuskauppojen yleinen osuusmaksu on 20 € osaosuusmaksu ja 100 € osuusmaksu
Mitä hyötyä tästä on jäsenenä?
HOK-Elannon jäsenet pääsivät osalliseksi omistamansa yrityksen menestyksestä, kun osuusmaksusi arvo nousi. Osuusmaksu säilyy jäsenen omaisuutena ja hän voi nostaa sen kokonaisuudessaan erotessaan osuuskaupan jäsenyydestä. Mutta osuusmaksu on myös sijoitus osuuskaupan toimintaan, jolle maksetaan vuosittain korkoa.

Koron maksamisesta ja sen määrästä päättää edustajisto vuosittain.
Mistä rahoista rahastokorotus maksettiin? Kallistuvatko tuotteet kaupoissa?
Osuuspääoman rahastokorotus maksettiin vuosikymmenten aikana kertyneestä tuloksesta. Toimenpide ei vaikuta millään tavoin tuotteiden hinnoitteluun. Halpuuttaminen tulee jatkumaan.
Mitä rahastokorotus tarkoittaa?
Rahastokorotus tarkoittaa sitä, että osuuskaupan osuusmaksua koskevaa sääntöjen määräystä muutettiin ja osuuskaupan jakokelpoista ylijäämää siirrettiin jäsenten eli asiakasomistajien osuusmaksuihin. Oikeus rahastokorotukseen oli sillä, joka oli osuuskaupan asiakasomistaja rahastokorotuksesta päätettäessä.
Miten saamani rahastokorotuksen määrä lasketaan?
Saamasi rahastokorotus maksettiin kertomalla osuusmaksusi määrä luvulla 1,857. Eli esim. 10 euron osuusmaksu oikeuttaa 10 x 1,857 = 18,57 €:n rahastokorotukseen.
Suhteellisen korotuksen laskukaava 65€ / 35€ = 1,857
Esimerkkejä rahastokorotuksen määräytymisestä:Voit kerryttää puuttuvan osuusmaksun Bonuksilla, kuten ennenkin.
Muistathan, että osuusmaksu on sijoitus osuuskauppaasi, jonka saat takaisin mahdollisesti erotessasi. Osuusmaksun täyteen maksamalla saat kuukausittain Bonuksen suoraan S-Tilillesi ja olet myös oikeutettu osuusmaksun korkoon, jos HOK-Elannon edustajisto päättää sellaista maksaa. Viime vuosina osuusmaksulle on maksettu 10 % korko.
Jatkossa osuusmaksu on 100 euroa ja se pitää maksaa tai kerryttää Bonuksilla.
Eikö ole väärin, että nykyiset jäsenet saavat tällaisen hyödyn tulevien kustannuksella?
Rahat, joilla vanhojen omistajien osuuspääoma korotettiin, olivat heidän jäsenyysaikana muodostuneita, eivätkä vielä kuulu uusille omistajille. Uudet omistajat ovat tervetulleita liittymään. Ehdot ja osuuden hinta ovat sääntömuutoksen jälkeen kaikille samat ja läpinäkyvät. Kaikkia kohdellaan siis reilusti.
Jatkossa osuusmaksu on 100 euroa ja se pitää maksaa tai kerryttää Bonuksilla. Eikö ole väärin, että nykyiset jäsenet saavat tällaisen hyödyn tulevien kustannuksella?
Rahat, joilla vanhojen omistajien osuuspääoma korotettiin, olivat heidän jäsenyysaikana muodostuneita, eivätkä vielä kuulu uusille omistajille. Uudet omistajat ovat tervetulleita liittymään. Ehdot ja osuuden hinta ovat sääntömuutoksen jälkeen kaikille samat ja läpinäkyvät. Kaikkia kohdellaan siis reilusti.
Edustajisto siis päättää sääntömuutoksesta. Mikä on edustajisto?
Edustajisto on osuuskaupan ylin päättävä elin. Se päättää mm. osuuskaupan säännöistä, tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä hallintoneuvoston ja tilintarkastajien valinnasta. Edustajistossa on 60 jäsentä ja se valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Valinta tehdään vaaleissa, joissa äänioikeus on kaikilla HOK-Elannon asiakasomistajilla. Edelliset vaalit olivat vuonna 2016. Edustajiston jäsenet näet tästä: Edustajisto - HOK-Elanto