Millaista työtä?

Palvelualan työt ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia.

Myyjä

Myyjä on asiakaspalvelija, jonka työstä ehkä näkyvin osa on ystävällinen ja luotettava kassapalvelu. Kun myyjä ei ole kassalla, hän usein purkaa tavarakuormia ja kunnostaa myyntiesittelyjä, varmistaen näin, että tuotteita on saatavilla ja että ne ovat laadukkaita. Näiden lisäksi työ sisältää hyvinkin monenlaisia tehtäviä myymälän koosta, liikeideasta ja tuotevalikoimasta riippuen.

Myyjä tarvitsee hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä hyvää asiakaspalveluasennetta. Tuotteet, palvelutilanteet ja tietojärjestelmät tuovat jatkuvasti uutta oppimista. Hyvä pohjakoulutus on liiketalouden perustutkinto tai sen alan peruskoulutus, minkä alan tuotteita myymälässä myydään. Myyjän työ on fyysisesti melko vaativaa ja työvuoroja on varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, joten omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Lue Elisan kuvaus Prisman myyjän tehtävistä.

"Jälleen on se aika vuodesta, jolloin suuntaan asuinpaikastani Espanjasta kesälomamatkani Suomeen. Lomani on hivenen erilainen kuin miten loma yleensä mielletään, olen nimittäin koko sen ajan Prismassa töissä!"
>>LUE lisää >>

Tarjoilija

Tarjoilija on palvelun ammattilainen, joka saa asiakkaat viihtymään ja tulemaan uudestaan. Tarjoilija huolehtii asiakkaista aina tervetulotoivotuksista laskutukseen ja hyvästelyyn saakka – niin, että asiakas tuntee tulleensa mukavasti huomioiduksi. Työnkuva vaihtelee ravintolan liikeidean ja tuotevalikoiman mukaisesti. Asiakastilanteet ovat aina uudenlaisia, joten kahta samanlaista päivää ei tarjoilijan työssä ole.

Oikean asenteen ja myyntihenkisyyden lisäksi tarjoilijalla on oltava ammattitaitoa, jonka saa parhaiten hankituksi suorittamalla alan perus- tai ammattikoulutuksen. Tarjoilijan työ on fyysisesti melko vaativaa ja työvuoroja on lähes kaikkina vuorokaudenaikoina, joten omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Liikennemyymälän työntekijä

Liikennemyymälän työntekijä on moniosaaja, joka myy polttonesteitä ja valvoo mittarikenttää, myy marketin tuotteita ja kunnostaa esillepanoja, myy ravintolan tuotteita ja huolehtii ravintolasalista sekä työskentelee keittiössä. Ei kaikkea yhtä aikaa, mutta vuorotellen ja osaamisen mukaan.

Myymisen lisäksi erityisen tärkeitä liikennemyymälässä ovat turvallisuusasiat. Hyvä työntekijä noudattaa ohjeita ja työskentelee tehokkaasti ja huolellisesti. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, pelisilmä sekä joustava luonteenlaatu auttavat onnistumaan. Hyviä pohjakoulutuksia ovat ravintola-alan ja liiketalouden perustutkinnot. Osa liikennemyymälöistä on avoinna ympäri vuorokauden ja työ on fyysisesti melko vaativaa, joten omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Kokki

Kokki valmistaa asiakkaille maittavia annoksia ravintolan reseptien mukaan. Annosten valmistamisen ohella työhön kuuluu paljon esivalmisteluja, kuten pilkkomista, tiskaamista ja siivoamistakin, joten työnkuva on hyvin monipuolinen. Ravintoloita, keittiöitä ja ruokalistoja on moneen makuun – samoin on kokin työnkuvia.

Hyvä kokki on ammattitaitoinen, työskentelee tasalaatuisesti ja valmistaa ruokaa rakkaudella. Ammattitaidon saa parhaiten hankituksi suorittamalla alan perus- tai ammattikoulutuksen. Kokin työ on fyysisesti melko vaativaa ja työvuoroja on myöhään iltaan, joten omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää.