26.8.2019

Sinulle läheltä! Maukasta maatilalta

Teemme paljon ja tiivistä yhteistyötä alueemme lähituottajien ja tavarantoimittajien kanssa. Yhteistyö luo vakautta ja varmuutta pienyritysten toimintaan esimerkiksi varmistamalla reilut tuottajahinnat. Sujuva yhteistyö on paitsi tuottajien itsensä, myös osuuskaupan etu. Asiakkaat saavat niin ikään nauttia yhteistyön hedelmistä.

Hämeenmaalla on jo yli 200 paikallista tavarantoimittajaa ja tuottajaa kumppanina. Haluamme lisätä lähituottajiemme arvostusta esittelemällä heidät teille Sinulle läheltä! -videosarjan muodossa.

Tammelalainen, lihatuotteita käsityönä valmistava Makuliha on toiminut pitkälti yli toistakymmentä vuotta Hämeenmaan yhteistyökumppanina. Vuonna 1991 perustetun perheyrityksen juuret ovat suomalaisella maaseudulla.

"Makuliha on perustettu maatilallemme. Vanhempamme Pekka ja Meeri perustivat yrityksen. Meille tärkeintä on, että kaikki käyttämämme raaka-aine on kotimaista. Kauppoihin pääsee vain priimaa", yrittäjä ja makkaramestari Jussi Ali-Lekkala sanoo.

Hän pyörittää yritystä yhdessä sisarensa Riikka Ali-Lekkala-Toivon kanssa. Riikka on Makulihan toimitusjohtaja.

Lihaisat leikkeleet, erikoismakkarat ja ainutlaatuiset makuyhdistelmät ovat kantahämäläisen yrityksen käyntikortteja.

"Nautin työssäni siitä, että pääsen kehittelemään hyvin monenlaisia, erilaisia makuelämyksiä", kertoo Jussi.

Makkaramestarina hän etsii jatkuvasti uusia raaka-aineita uudenlaisten makujen pohjaksi. Makuliha työllistää 40 työntekijää. Yrityksen tuotteita on myynnissä ympäri Suomen.

 

(Mini)verson verran parempaa

Olet ehkä törmännyt lammilaisen lähituottajamme Puutarha Miniverson (ks. yllä oleva video) tuotteisiin kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla? Pieni puutarhayritys tuottaa ympärivuotisesti sekä kasvien herkullisia miniversoja että muitakin vihanneksia satokauden mukaan. Monipuoliset miniversot ovat lähiruokaa parhaimmillaan!
"Kasvatamme auringonkukan, herneen, parsakaalin, rucolan ja retiisinversoja – miniversoina nimenomaan", kertoo yrittäjä-hortonomiopiskelija Tuuli Turkia.
Hän pyörittää Lammin Mainiemessä sijaitsevaa yritystä yhdessä miehensä Ville Gullstenin kanssa.
"Olen ylpeä siitä, että meidän tuotteitamme on kaupan hyllyssä. On myös aina mukavaa, jos asiakas tulee sanomaan suoraan meille: tosi kiva, kun teette tätä", Tuuli hymyilee.
Miniverson tuotteet viljellään käsityönä, ja ne toimitetaan myyntiin oman kylän ja lähialueen marketeihin sekä myymälöihin.
Tuuli ja Ville antavat suuren arvon yhteistyölleen Hämeenmaan kanssa.
"Se on ollut yksi tärkeimmistä asioista yrityksemme kasvun ja kehityksen kannalta."

Aina tuoretta kalaa

Hämeenlinnalainen Konsta Kankaala viettää runsaasti aikaa vesillä. Hauhon Järvituotteen yrittäjä on sukunsa ainoa ammattikalastaja.
"Olen ensimmäinen polven ammattikalastaja, mutta harrastajakalastajia suvussamme on paljon. Vanhempien miesten kanssa on tullut liikuttua paljon järvellä pienestä asti", kertoo Konsta.
Hän ryhtyi kalastamaan ammatikseen kuusi vuotta sitten ja on edelleen sillä tiellä.
Hauhon Järvituotteen laatu syntyy tuoreudesta, puhtaista raaka-aineista, ekologisesta kestävyydestä ja kalatuotteiden ammattitaitoisesta käsittelystä. Kun valitset paikallista kalaa, tiedät, mistä se on tullut ja kuka sen on pyytänyt.
"Valitsemalla paikallisen saat lautasellesi tuoreen, ekologisesti kestävän ja kalastetun tuotteen", Konsta Kankaala painottaa.
Hän on tyytyväinen yhteistyöhönsä Hämeenmaan kanssa, mikä on miehen mukaan tuonut kalan myyntiin vakautta ja varmuutta sekä nostanut tuottajahintoja.

Katso Hauhon Järvituotteen video tästä.

Juuressa sen salaisuus

Vääksyläinen perheyritys, Viipurilainen Kotileipomo, kulkee niin sanotusti leipä edellä – onhan sen tukijalkana kaupoissa myytävät, juureen lähiraaka-aineista leivotut ruis- ja artesaanileivät.
"Haluamme tehdä Asikkalasta Suomen ruisleipäpääkaupungin", toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä heittää.
Viipurilaisen Kotileipomon valikoimissa on tällä hetkellä 12 erilaista leipää, jotka leivotaan laadukkaista lähiraaka-aineista. Yritys on keskittynyt rukiiseen, mutta tuoteperheeseen kuuluu myös kauraleipiä.
– Teemme noin 1,2–1,5 miljoonaa leipää vuodessa, Tuomas arvioi.
Ylä-Hemmilöiden käsissä pienestä perheyrityksestä on kasvanut lähes kolmekymmentä henkilöä työllistävä leipomo.
Viipurilainen tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa paikallisten viljelijöiden ja paikallisen Vääksyn Myllyn kanssa. Myös Hämeenmaa on vääksyläisyritykselle merkittävä yhteistyökumppani ja asiakas: Viipurilaisen Kotileipomon leipiä saa nimittäin lähes kaikista kaupoistamme.

Viipurilaisen Kotileipomon videon pääset katsomaan tästä

Uutinen koskee toimipaikkoja:
S-market
Kaikki toimipaikat
Uutinen koskee ketjun S-market toimipaikkoja:
Prisma
Kaikki toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Prisma toimipaikkoja:
Sale
Kaikki toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Sale toimipaikkoja:
Ketju: Prisma, S-market, Sale