3.5.2018

Suomalaisten suosikki-ristorante Rosso täyttää 40 vuotta

Rosso tutustutti suomalaiset 40 vuotta sitten pizzaan, herkkuun, jota oli lomamatkoilla jo maisteltukin.

Pizza elää jälleen ruokatrendien huipulla ja Rosso jatkaa italialaisten makujen tarjoilua elämäniloisella otteella. Uusia makuelämyksiä nostetaan klassikoiden rinnalle.

Pizza di dimensioni enormi eli illallista Italian tapaan

Rossoissa ajankohtaiset ruokatrendit, kuten kasvisruoan suosio, terveellisyys ja yksilölliset mieltymykset näkyvät asiakkaiden toiveissa, mutta klassikkoannokset ovat ja pysyvät. Pizzalistan kestosuosikki on ollut vuosikymmenestä toiseen kinkkua, sinihomejuustoa ja ananasta sisältävä Al Capone. Myös Alla Rosso ja Quattro Stagioni maistuvat.

Napolilaisten pizzojen haastajaksi on nyt asettumassa roomalainen artesaanipizza, jonka täytteeksi valitaan vaikka bresaolaa, artisokkaa ja granaattiomenaa. Muutamissa Rossoissa on jo käytössä elävän tulen uuni, jossa paistuessa pizzaelämys viedään ihan uudelle tasolle.

"Pizza on jälleen todella trendikäs ruoka, mutta uusia makuja ja muotoja haetaan. Rosson roomalainen pizza tuli listalle pari vuotta sitten, ja sai heti suuren suosion. Uskoisin, että tämä pizza maistuu asiakkaille siksikin, että se sopii mainiosti kaverin kanssa jaettavaksi ja kevään iloisten juhlahetkien tarjoiluksi", kertoo Rosson ketjupäällikkö Merja Helistö. "Rosso on aina ollut monenlaisten seurueiden kohtaamispaikka, jonne tullaan viettämään elämän tärkeitä hetkiä."

Fare una spaghettata? Siis jotakin uutta.

Makuja on viety Rossoissa matkan varrella entistä italialaisempaan suuntaan, ja annosten italialaiset nimet tuotu menulle. Raastepöytä on vaihtunut antipasto-pöydäksi, viinilista täysin italialaiseksi ja menulle tuotu uusia saapasmaan herkkuja, kuten risotot, focacciat ja carpacciot. Kevääseen ja kesään sopii mainiosti uutuusannos Pasta mare, jossa katkaravut ja savulohi ovat saaneet seurakseen pirskahtelevaa valkoviiniä.  Jälkiruokalistalla maistellaan raikasta Frutti Di Boscoa pannacottan ja gelaton rinnalla.

Italialaisuus on elämäniloinen innoittaja, joka näkyy, kuuluu ja maistuu jatkossa yhä vahvemmin Rossoissa ympäri Suomen. Tutut ja uudet italialaiset maut sekä ravintoloiden uusi, raikas profiili elävän tulen pizzauuneineen houkuttavat vanhoja ja uusia Rosson ystäviä herkuttelemaan yhdessä. Ruokaillessa kukaan ei vanhene.

Lisätietoja: Merja Helistö, ketjupäällikkö, Rosso-ravintolat, puh. 010 768 2851, s-posti merja.helisto@sok.fi

Rosso-ketjun merkkipaalut 
 
Ensimmäinen Rosso avataan Lahdessa vuonna 1978. Ovella ei seiso portsareita, kuten yleisesti ravintoloissa tuohon aikaan, ja lapsetkin ovat tervetulleita italialaisen ruokakulttuurin äärelle.
 
1980-luvun puolivälissä Suomessa on kymmenisen Rossoa, ketju alkaa muodostua. Rossossa tarjotaan lounasta puna-valkoruutuisilla liinoilla katetuissa ravintoloissa. Päivän pizza maksaa 20 markkaa.
 
1985: Katkaravut ja valkosipuli tulevat suomalaisten herkkusuiden maisteltaviksi. Rossoissa maistuu valkosipulibroileri sekä valkosipuli pizzan, kuten Frutti di Maren, osana.
 
1988 avataan Lasipalatsiin Helsingin ensimmäinen Rosso. Helsinkiläiset ajattelevat aluksi, mahtaako pizza olla jo vähän out. Toisin käy, pizza maistuu pääkaupungissakin.
 
1990-luvulla tuoreiden yrttien käyttö alkaa yleistyä Suomessa. Erityisruokavaliot merkitään ruokalistoille.
 
1990-luvun puoliväli: raastepöytä saapuu Rosso-ravintoloihin, ja siitä tulee heti suuri hitti. Alkuruokalautaselle kerätään reilusti kaali- ja porkkanaraastetta sekä sinappi- tai valkosipulikastiketta, lisäksi otetaan pala tai pari patonkia. Raastepöytä vaihtui 2014 italialaiseksi antipastopöydäksi, lounaalla on tarjolla edelleen raaste-/salaattipöytä. 
 
1990-luvun puoliväli: leikkinurkkaukset saapuvat Rossoihin ja niiden myötä yhä enenevässä määrin lapsiperheitä asiakkaiksi.
 
Vuoden 1999 uutuus on rukiinen pizza, joka edelleen löytyy Rosson listalta pizzapohjavaihtoehtona. 
 
2000: Onni Orava -maskotti saapuu viihdyttämään lapsia Rossoissa. Lasten listalle ideoidaan Onni Oravan pizza-ateria. Vaikka Onni Orava on sittemmin lähtenyt muihin seikkailuihin, lapset huomioidaan Rossoissa edelleen mm. leikkipaikoin, lasten passilla ja puuhatehtävillä.
 
2000: Ensimmäinen Rosso avataan ulkomaille eli Tallinnaan.
 
2005: Rosson listalle tuodaan italialaiset risotot. 2010-luvulla ne ovat saavuttaneet suomalaisten suosion. 
 
2015: Terveellisyystrendi tuo listoille pizzlan, pizzan ja salaatin yhdistelmän. Rosson pizzoja aletaan valmistaa myös gluteenittomina.
 
Vuonna 2016: Sosiaalisen syömisen trendi innoittaa Rossoja La Serata Romana -tuotteen kehitykseen.  Antipastoja ja pizzoja vatsan täydeltä sisältävä illallinen tarjoaa seurueille rennon tavan syödä yhdessä. (S-Etukortilla 25 e / henkilö, norm. 29 e)
 
2016 lanseerataan myös roomalaiset artesaanipizzat, joista asiakkaat innostuvat heti. 
 
Rossoihin kehitetään koko ajan lisää vegaani- ja kasvisvaihtoehtoja suuren kysynnän vuoksi. Vuonna 2017 menulle saatiin myös täysin vegaaninen pizza.
 
2018: Rosso on tarjoillut italialaista ruokakulttuuria ja iloista yhdessäoloa suomalaisille jo 40 vuotta. Pizzat ovat pitäneet pintansa Rosson myydyimpinä tuotteina ketjun koko olemassaolon ajan. Suosituin on Fantasiapizza, johon asiakas saa itse valita haluamansa täytteet. Muita kestosuosikkeja ovat Al Capone, Alla Rosso ja Quattro Stagioni.
 
Rosson annokset valmistuvat yhä käsityönä ja itse tehtyinä omassa keittiössä. 
 

 

Ketju: Rosso