15.5.2013
1 kommentti

Miten käytetty auto ostetaan

Auto on monelle elämän ensimmäinen iso hankinta. Varsinkin ensiauton ostajan on hyvä ottaa etukäteen selvää, miten autokaupat käytännössä tehdään.

Automaan vaihtoautopäällikkö Jari Arasola tietää, mihin asioihin käytetyn auton ostajan kannattaa kiinnittää huomiota. Oleellista on ymmärtää, että yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa ostajalla on suurempi vastuu kuin silloin, kun auto ostetaan autoliikkeestä.

Auton ostamista harkitsevan ensimmäinen tehtävä on miettiä, mihin tarkoitukseen auto tulee. Tarvitaanko pikkuinen kauppakassi vai mökkitielle sopiva neliveto? Käyttötarve ja budjetti rajaavat autoista vaihtoehdot, joilla kannattaa käydä koeajolla.

– Suosittelen koeajoa sellaisissa olosuhteissa, jotka vastaavat käyttöä, Arasola sanoo. – Esimerkiksi mökille autoilevien kannattaa käydä testaamassa autoa moottoritiellä.

Kuluttajansuojalaki ja perävalotakuu

Mikäli autokauppa tehdään yksityishenkilöiden välillä, ostajan pitää tarkistaa ajokortista ja rekisteriotteesta myyjän omistusoikeus kaupan kohteena olevaan autoon. Ostajan tulee myös huolehtia, että laadittu kauppakirja on juridisesti pätevä ja maksetusta kauppasummasta tehdään kuitti.

Autoliikkeet tarkastavat myymiensä käytettyjen autojen katsastushistorian ja kunnon automaattisesti, sillä autoliikkeillä on kuluttajansuojalain määrittelemin ehdoin vastuu myymistään vaihtoautoista.

Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa Arasola ohjeistaa ostajaa tarkistamaan, että huoltokirjan tiedot ja auton mittarilukema täsmäävät. Katsastushistoria tarkistetaan rekisteröintiotteesta. Tarkistukset ovat ostajan vastuulla, sillä kuluttajansuojalaki ei koske yksityisiä myyjiä. Tähän viitataan, kun puhutaan niin sanotusta "perävalotakuusta".

Vakuutukset ja lisäpalvelut liikkeestä

Auto vakuutetaan liikkeessä kaupantekohetkellä ja asiakas saa vakuutuspaperit heti mukaansa. Yksityishenkilöltä ostetussa autossa on hetken voimassa myyjän ottama vakuutus, sillä autoon ei voi ostaa vakuutusta ennen kuin kauppakirjat on allekirjoitettu.

– If:n asiakasomistajan autovakuutus on Automaassa suosittu, kertoo Arasola. – Tarvittaessa meiltä saa kyllä muidenkin yhtiöiden vakuutuksia.

Autoliikkeillä on tarjolla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joista saa luottopäätöksen kaupantekohetkellä. Yksityishenkilöiden välillä kauppasumma maksetaan yleensä käteisellä, jolloin mahdollinen autolaina pitää neuvotella ja nostaa etukäteen.

Mikäli asiakkaalla on jo entuudestaan auto, neuvottelevat autoliikkeet mielellään nykyisen auton ottamisesta vaihdossa.

– Yksityinen myyjä tuskin tekee näin, Arasola huomauttaa.

Vaihtoautoonkin voi tilata lisävarusteita. Arasolan mukaan esimerkiksi vetokoukut, moottorinlämmittimet ja alumiinivanteet ovat suosittuja.

– Lisävarusteiden asentamisajankohta sovitaan usein jo kaupantekohetkellä. Sitten saakin jo lähteä ajamaan ja totuttelemaan hallintalaitteisiin, sillä tavalla auto tukee tutuksi.

Uutinen koskee toimipaikkoja:
Automaa
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Automaa toimipaikkoja:
Muut autoliikkeet
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Muut autoliikkeet toimipaikkoja:
Autoliike Nystedt Bilaffär
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Autoliike Nystedt Bilaffär toimipaikkoja:
ESS Autotalo
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun ESS Autotalo toimipaikkoja:
Etelä-Kymen Auto
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Etelä-Kymen Auto toimipaikkoja:
Koillismaan Auto
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Koillismaan Auto toimipaikkoja:
Nelipyörä
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Nelipyörä toimipaikkoja:
PP-auto
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun PP-auto toimipaikkoja:
Savon Autokeskus
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Savon Autokeskus toimipaikkoja:
Vesijärven Auto
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Vesijärven Auto toimipaikkoja:
Ympäristön Auto
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Ympäristön Auto toimipaikkoja:
S-kanavan sisällöt asiasanalla: Asiointi, Auto