100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittavat nyt Arinalle juhlakirjaa. Kirja ilmestyy toukokuussa 2017 mutta näillä sivuilla pääset lukemaan maistiaisia kirjasta läpi juhlavuoden. 

Kun Arinassa kahdeksan hevosta palveli

Yksi Arinan perustajia oli pienviljelijä Matti Keinänen Oulujoelta. Hänen poikansa Heikki teki osuuskaupassa 50-vuotisen työuran, jonka vaiheita hän muistelee Arinan 50-vuotisjulkaisussa.

Heikki Keinänen oli töissä osuuskaupassa jo niihin aikoihin, kun Arina nimensä sai.

”Lupauduin Arinaan hevosmieheksi jo kesällä 1917, mutta lähtö Ouluun lykkääntyi, kun sadonkorjuutöissä tarvittiin kotikylällä apua. Lokakuussa alkoi sitten Arinan palvelu: ensin kuusi vuotta hevosmiehenä ja viisi vuotta automiehenä, sitten yli 32 vuotta varastonhoitajana sekä päätteeksi vielä kolme vuotta teollisuuskiinteistön huoltomiehen tehtävissä. Eläkkeelle jäätyäni olen ollut osapäivätyössä leipätehtaan koneiden huoltajana.

Sellaisia asioita kuin kesälomat ei alkuvuosina tunnettu. Työ oli raskasta, kun tavarat oli kantaen tuotava Pallashallin kellarikerroksessa sijainneesta varastosta. Myymälätilat olivat senaikaisiksi hyvät ja kauppa kävi, mikäli tavaraa riitti. Voi ja juusto olivat korttisäännöstelyn ulkopuolella. Samoin saatiin maitoa Oulujoen maidonmyyntiosuuskunnan meijeristä suurin piirtein riittävästi. Muu ruoka sen sijaan oli kortilla ja siitä kärsittiin puutetta.

Arinalla oli parhaimmillaan kahdeksan hevosta, ja kun halkokauppa oli laajaa, ajoa riitti yhtä monelle miehelle. Ensimmäinen auto saatiin vuonna 1923. Minut pantiin ajokouluun, jotta jykevä Republic saatiin liikenteeseen. Kun keskusvarasto siirtyi omaan taloon, oli työ jo helpompaa, sillä tavarat voitiin työntää kärryillä suoraan ajoneuvoon.

Vaikka miehet liikkeen johdossa alkuaikoina usein vaihtuivatkin, on sanottava, että työntekijät pitivät talosta ja viihtyivät työssään hyvin. Sisäisiä ristiriitoja ei juuri ollut ja työehtoja pidettiin kohtuullisina.”

Lue Arinan Tarinasta lisää siitä, kuinka työ Arinassa on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.

Tule juhlimaan kanssamme Omistajan hyötyiltoihin

Alkukesän ja syksyn aikana vietämme Omistajien hyötyiltoja ympäri osuuskaupan toimialuetta. Näiden iltojen aikana haluamme kerääntyä yhteen viettämään mukavaa iltaa paikallisten omistajien kanssa. Luvassa on mm. mielenkiintoisia haastatteluja, arvontoja, syötävää ja juotavaa ja paikalle saapuu myös Onni Orava kavereidensa kanssa. Tärkein asia hyötyilloissa on kuitenkin hyötytoiveet eli miten voimme parantaa toimintaamme, kehittää lähipalveluitasi ja esimerkiksi tuotevalikoimaamme. Näissä merkeissä toivomme tapaavamme sinutkin! Tarkemmat päivämäärät ja paikkakunnat ilmoitetaan tällä sivustolla sekä osoitteessa http://s-kanava.fi/arina

Syksyllä 2016 vietettiin Omistajan hyötyiltoja Simossa ja Pudasjärvellä. Näiden iltojen tapahtumiin pääset tutustumaan oheisista linkeistä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS