100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittavat nyt Arinalle juhlakirjaa. Kirja ilmestyy toukokuussa 2017 mutta näillä sivuilla pääset lukemaan maistiaisia kirjasta läpi juhlavuoden. 

Kun farkuista nuorison heimovaate tuli

Yksi osa Pukumies-ketjua ovat nuorisopukeutumiseen erikoistuneet Mick´s-myymälät. Niilläkin on oma mielenkiintoinen taustahistoriansa.

1960-luvulla sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat omaksuivat heimovaatteikseen farkut. Yht´äkkiä niistä tuli erittäin merkittävä tuoteryhmä vaatekaupoille. Farkkuja valmistettiin myös kotimaassa, jossa niitä teki muun muassa SOK:n teollisuus.

”Merkkitietoisuus oli jo tuohon aikaan kovaa. Jos halusit varmasti tulla koulukiusatuksi, sen kun pistit Laredot jalkaan”, Pukumiehen toimitusjohtajana pitkään toiminut Jarmo J. Husso muistelee.

Uransa alussa Husso työskenteli Lauri Kelan tavaratalossa. Siihen aikaan siellä myytiin vielä suurista tiloista hattuja. Husso keräsi rohkeutensa ja ehdotti Kelalle, että jospa myytäisiin tällä paikalla farkkuja, ne kun ovat älyttömän suosittuja.

Kauppaneuvos osti idean ja niin Husso pääsi perustamaan ensimmäisen nuoriso-osastonsa. Sen nimeksi tuli Pillikinttu.

1970-luku oli merkkifarkkujen kulta-aikaa. Perinteiset kotimaiset Jamekset ja Weekendit menettivät asemiaan ja tilalle tulivat uudet suomalaiset ja kansainväliset suuren maailman brändit. Nyt jokainen itseään arvostava muotitalo halusi palvella nuoria asiakkaita ja pani pystyyn nuorisoputiikin.

Pukumiehen oman nuorisomyymälän nimi oli ensin Povitasku. Siinä vaiheessa, kun Pukeva osti Pukumiehen, nuorisomyymälän nimeksi tuli Puck´s. Sen esikuvana oli Pukevan Helsingin Kaisaniemessä sijainneen päämyymälän nuoriso-osasto.

”Kun Pukumies palasi alkuperäisille omistajilleen, Marttilan suvulle, joku totesi, että ei tämä enää voi olla Puck´s, miksei se voisi olla Mick´s. Näin syntyi Mick´s-nuorisopukeutumisen ketju, jonka kehittämiseen Pukumies on satsannut paljon eforttia. Tänä päivänä se tuo neljänneksen Pukumies-ketjun kokonaismyynnistä.”

Lue Arinan Tarinasta, kuinka osuuskaupan ja Pukumies-ketjun tiet yhdistyivät. Juhlakirja ilmestyy toukokuussa 2017.

Muistoja vuosien varrelta - maistiaisia tulevasta juhlakirjasta

Välähdyksiä menneisyydestä

Tule juhlimaan kanssamme Omistajan hyötyiltoihin

Alkukesän ja syksyn aikana vietämme Omistajien hyötyiltoja ympäri osuuskaupan toimialuetta. Näiden iltojen aikana haluamme kerääntyä yhteen viettämään mukavaa iltaa paikallisten omistajien kanssa. Luvassa on mm. mielenkiintoisia haastatteluja, arvontoja, syötävää ja juotavaa ja paikalle saapuu myös Onni Orava kavereidensa kanssa. Tärkein asia hyötyilloissa on kuitenkin hyötytoiveet eli miten voimme parantaa toimintaamme, kehittää lähipalveluitasi ja esimerkiksi tuotevalikoimaamme. Näissä merkeissä toivomme tapaavamme sinutkin! Tarkemmat päivämäärät ja paikkakunnat ilmoitetaan tällä sivustolla sekä osoitteessa http://s-kanava.fi/arina

Syksyllä 2016 vietettiin Omistajan hyötyiltoja Simossa ja Pudasjärvellä. Näiden iltojen tapahtumiin pääset tutustumaan oheisista linkeistä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS