100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittavat nyt Arinalle juhlakirjaa. Kirja ilmestyy toukokuussa 2017 mutta näillä sivuilla pääset lukemaan maistiaisia kirjasta läpi juhlavuoden. 

Kun hippimuotia Sokoksessa esiteltiin

Kun vuonna 1960 avattu tavaratalo Arina-Sokos vietti kymmenvuotisjuhliaan, siellä toteutettiin ensimmäinen suuri remontti. Sen tuloksena uutta myytilaa saatiin noin 200 neliötä, ja samalla miljöötä kohennettiin kunnianhimoisesti.

Tavaratalossa haluttiin panostaa ennen muuta muotiin ja kauneuteen. Nämä osastot saivat parhaimmat myyntipaikat ja suurimmat myyntitilat. Samalla haluttiin satsata aivan uuteen kohderyhmään – nuorisoon – josta oli tullut merkittävä muodin kuluttaja.

Sanomalehti Liitto raportoi Arina-Sokoksen järjestämästä nuorten muoti-illasta:

”Villiä muotimenoa Norlyn-tytön lannehalkioisessa hameessa tapahtunutta tanssia myöten, intiaanilookia, hauskoja tekokuituneuloksia, tekonahkaa, villaa, kaikkea, mitä nuori ihminen syksyllä 1970 tarvitsee, esiteltiin eilen Arina-Sokoksen kymmenvuotisohjelmaan kuuluneessa nuorten muoti-illassa, jonka juonsi rouva Lenita Airisto. Vaikka näytös oli hauskasti tanssinomainen, tuli esiin myös valistuksellinen puoli. Jokaisen asun kohdalla mainittiin hinnat, puhuttiin käyttötarkoituksesta ja kerrottiin värimahdollisuuksista.”

Kuvatekstissä todettiin, että vaatteet ovat elämistä, menemistä ja liikkumista varten. Kankeat kankaat ja kiristävät mallit ovat jääneet historiaan, toivottavasti koskaan palaamatta.

Oulun Sokos oli ketjunsa kolmas yksikkö. 1970-luvulla Sokos-tavarataloja alkoi sitten ilmestyä kaikkien merkittävien suomalaisten kaupunkien keskustoihin. Pitkään ne olivat suomalaisen pukeutumiskaupan markkinajohtajia.

Lue Arinan tarinasta, kuinka Sokoksesta tuli Oulun kaupungin tapahtumakeskus. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.

Muistoja vuosien varrelta - maistiaisia tulevasta juhlakirjasta

Välähdyksiä menneisyydestä

Tule juhlimaan kanssamme Omistajan hyötyiltoihin

Alkukesän ja syksyn aikana vietämme Omistajien hyötyiltoja ympäri osuuskaupan toimialuetta. Näiden iltojen aikana haluamme kerääntyä yhteen viettämään mukavaa iltaa paikallisten omistajien kanssa. Luvassa on mm. mielenkiintoisia haastatteluja, arvontoja, syötävää ja juotavaa ja paikalle saapuu myös Onni Orava kavereidensa kanssa. Tärkein asia hyötyilloissa on kuitenkin hyötytoiveet eli miten voimme parantaa toimintaamme, kehittää lähipalveluitasi ja esimerkiksi tuotevalikoimaamme. Näissä merkeissä toivomme tapaavamme sinutkin! Tarkemmat päivämäärät ja paikkakunnat ilmoitetaan tällä sivustolla sekä osoitteessa http://s-kanava.fi/arina

Syksyllä 2016 vietettiin Omistajan hyötyiltoja Simossa ja Pudasjärvellä. Näiden iltojen tapahtumiin pääset tutustumaan oheisista linkeistä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS