100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Juhlavuoden uutisia ja tapahtumia

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittivat Arinalle juhlakirjaa. Kirja julkaistiin Arinan virallisena syntymäpäivänä eli 14. toukokuuta 2017 ja on nyt myynnissä Arinan alueen Prismoissa, Sokos Pukumiehessä, Omistajan hyötyilloissa sekä prisma.fi

Kun puun avulla yrityskulttuuria rakennettiin

Kun olet asioinut Arinan toimipaikoissa, olet saattanut huomata seinillä hopeanvärisiä tauluja: marketeissa, ravintoloissa, liikennemyymälöissä, hotelleissa – itse asiassa kaikissa Arinan yksiköissä.

Näistä tauluista alkoi konkreettisesti uuden yrityskulttuurin rakentaminen Arinassa. Tauluihin on kiteytetty perusviestit siitä, millainen yritys Arina on ja mihin se pyrkii. Sittemmin näitä perusviestejä selittämään on tuotettu runsaasti erilaista tukimateriaalia henkilökunnalle. Viestejä kerrataan jatkuvasti kaikissa Arinan omissa viestintäkanavissa, muun muassa henkilöstölehti Tarinassa, perehdytysoppaassa, esimiesten työkirjassa ja useissa sähköisissä kanavissa.

Niistä myös keskustellaan säännöllisesti työryhmäpalavereissa.

”Arina on kaikille avoin osuuskunta. Arinan omistavat asiakkaat – muita omistajia ei ole. Arinan olemassa olon tarkoitus on palvelujen ja hyötyjen tuottaminen omistajille. Hyöty toiminnasta jakautuu Pohjois-Suomeen. Päätös- ja vaikutusvalta on asiakasomistajilla.”

Nämä osuustoiminnallisen yrityksen perusperiaatteet muodostavat samalla ns. Arinapuun juuriston.

Tässä inspiroivassa ja valtakunnallisestikin palkitussa työvälineessä yhdistyvät oman työn merkityksen oivaltaminen, Arina-kokonaisuus arvoineen, yksikkökohtaiset tuloskortit sekä osuustoiminnallinen ajattelu. Tänä päivänä Arinapuu on tuttu jok’ikiselle arinalaiselle.

Prismajohtaja Heikki Luhtanen muistelee, että aluksi arinalaisuus, kuten yrityskulttuuria nimitetään, tuntui hivenen irralliselta palikalta Prisman kiireisessä arjessa. Arinapuu helpotti ratkaisevasti nivomaan palasia yhteen.

”Se on mahtava väline, jonka avulla yhteisiä tavoitteita voi oivalluttaa koko porukan kesken. Kun jokainen miettii, miksi hän työtään tekee ja mihin hän työllään tähtää, työlle löytyy merkityksellisyys ja tavoitteellisuus kasvaa entisestään.”

Lue Arinan tarinasta, kuinka yhtenäisestä yrityskulttuurista rakentui mahtava voimavara ja uuden menestystarinan kulmakivi. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi

Muistoja vuosien varrelta - maistiaisia Arinan tarina -juhlakirjasta

Välähdyksiä menneisyydestä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS