100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Tule juhlimaan kanssamme Omistajan hyötyiltoihin

Alkukesän ja syksyn aikana vietämme Omistajien hyötyiltoja ympäri osuuskaupan toimialuetta. Näiden iltojen aikana haluamme kerääntyä yhteen viettämään mukavaa iltaa paikallisten omistajien kanssa. Luvassa on mm. mielenkiintoisia haastatteluja, arvontoja, syötävää ja juotavaa ja paikalle saapuu myös lapsille tuttuja eläinhahmoja.. Tärkein asia hyötyilloissa on kuitenkin hyötytoiveet eli miten voimme parantaa toimintaamme, kehittää lähipalveluitasi ja esimerkiksi tuotevalikoimaamme. Näissä merkeissä toivomme tapaavamme sinutkin! Tarkemmat päivämäärät ja paikkakunnat voit tarkistaa täältä

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittivat Arinalle juhlakirjaa. Kirja julkaistiin Arinan virallisena syntymäpäivänä eli 14. toukokuuta 2017 ja on nyt myynnissä Arinan alueen Prismoissa, Sokos Pukumiehessä, Omistajan hyötyilloissa sekä prisma.fi

Kun vaalirahakohussa kauppaneuvosta ja ministeriä grillattiin

Oulussa velloi 90-luvun puolivälistä alkaen keskustelu, joka sai alkunsa Limingantullin Prismasta. Voimakkaita kannanottoja esittivät paitsi alueen johtava lehti Kaleva myös useat maakunnalliset ja valtakunnan tason tiedotusvälineet.

Uutisoinnin sävy oli Arinalle kaikkea muuta kuin mairitteleva. Arinalla väitettiin olevan paljon vaikutusvaltaa paikallisiin poliittisiin päättäjiin. Puhuttiin jopa Arina-mafiasta.

Suurta, valtakunnallistakin huomiota sai ns. vaalirahakohu, jonka keskipisteeksi joutui kansanedustajana ja ministerinä toiminut oululainen Suvi Lindén. Väitettiin, että Arina halusi taskuunsa myös valtakunnan tason päättäjiä edistämään omia kaupallisia intressejään ja tuki siitä syytä Lindénin vaalikampanjaa.

Vaalirahakohussa oli kysymys kolmen asian yhteen koplaamisesta. Asiat olivat Limingantullin Prisman kaavoitus, Arinan tekemät kaupat Pukumies Oy:stä sekä Arinan eduskuntavaaleissa ehdokkaille antama vaalituki. Media etsi näiden asioiden välisiä kytköksiä ja riippuvuuksia.

Kun Arina jouluaatonaattona 1998 osti Pukumies Oy:n, väitettiin kauppaan sisältyneen salaisen ehdon. Sen mukaan Pukumiehen omistajien tuli maksaa vaalirahatukea Rovaniemen kokoomusnaisille ja heidän kansanedustajaehdokkaalleen kaupan toteutumisen ehtona. Summan väitettiin olleen 100 000 markkaa.

Toimitusjohtaja Kari Salminen kiisti, että vaalituki olisi ollut kaupan toteutumisen ehto. Artikkelissaan 19.4.1999 Helsingin Sanomat spekuloi, että Arina osti lahjoituksella asiantuntemusta ja vaikutusmahdollisuuksia, joilla edesautettiin Limingantullin Prisman kaavamuutosta. Ehdokas, jolle tuki suunnattiin, oli ympäristöoikeuden asiantuntija ja Arinan edustajiston jäsen.

Kun Suvi Lindén valittiin eduskuntaan ja hänestä leivottiin ministeri, kääntyi median valpas katse hänen suuntaansa. Suomen Kuvalehdessä irvailtiin, että tuoreelta kulttuuriministeriltä ei kysellä hänen oopperamieltymyksistään, vaan siitä, keneltä ja kuinka paljon hän on saanut vaalirahaa.

Ylen Tervo & Päivärinta -ohjelmassa Suvi Lindénin väitettiin saaneen vaalirahaa Arinalta huomattavia summia. Toimittaja Kari Tervo totesi: "Meillä on varma tieto siitä, että Lindén on saanut kymmeniä tuhansia vaalirahaa nimenomaan Arinalta." Lähdettä hän ei suostunut paljastamaan. Lindénin kampanjapäällikkö kiisti väitteen ja piti summaa tuulesta tempaistuna.

Oliko vaalirahakohussa villoja vai pelkkää paloöljyä? Kuinka paljon näillä kolmella yhteen koplatulla asialla oli lopulta tekemistä keskenään? Miten merkittävästä tuesta oli kysymys? Lue Arinan tarinasta analyysi vaalirahakohusta, siihen johtaneista tapahtumista, syistä ja seurauksista. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.

Muistoja vuosien varrelta - maistiaisia Arinan tarina -juhlakirjasta

Välähdyksiä menneisyydestä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS