100 vuotta osuuskauppatoimintaa

Me pohjoisessa päätimme yhdistää voimamme jo 100 vuotta sitten, niin että saatoimme hankkia yhdessä tavaroita, joita yhä useammalla pohjoisen perheellä oli mahdollisuus saada kohtuuhintaan. Tästä syystä helmikuun 25. päivänä 1917 pidettiin Oulun VPK:n talolla kokous, jossa perustettiin Oulun ja Oulujoen alueelle oma osuuskauppa. Jäsenmaksuksi säädettiin 10 markkaa, ja uuden osuuskunnan nimeksi valittiin Osuusliike Arina r.l.
Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, jakelutoimintaa, leipomo ja makkaratehdas. Säästökassaoikeudet Arina sai 1919, ja ostohyvityksiä maksettiin ensimmäisen kerran vuodelta 1927.

Juhlavuoteen 2017 lähtiessä Arinalla on yli 160 000 omistajataloutta 32 Pohjois-Suomen kunnassa, n. 2700 henkilökunnan jäsentä ja 170 toimipaikkaa.

Tällä sivustolla palaamme muistelemaan satavuotista taivaltamme ja kerromme juhlavuoden tapahtumista. Tervetuloa mukaan!


 

Tule juhlimaan kanssamme Omistajan hyötyiltoihin

Alkukesän ja syksyn aikana vietämme Omistajien hyötyiltoja ympäri osuuskaupan toimialuetta. Näiden iltojen aikana haluamme kerääntyä yhteen viettämään mukavaa iltaa paikallisten omistajien kanssa. Luvassa on mm. mielenkiintoisia haastatteluja, arvontoja, syötävää ja juotavaa ja paikalle saapuu myös lapsille tuttuja eläinhahmoja.. Tärkein asia hyötyilloissa on kuitenkin hyötytoiveet eli miten voimme parantaa toimintaamme, kehittää lähipalveluitasi ja esimerkiksi tuotevalikoimaamme. Näissä merkeissä toivomme tapaavamme sinutkin! Tarkemmat päivämäärät ja paikkakunnat voit tarkistaa täältä

Juhlavuoden videoita

Juhlakirja

Viestintäsalot Oy:n Pälvi Salo ja Kimmo Salo ovat päässeet tutustumaan Arinan historiaan ja kirjoittivat Arinalle juhlakirjaa. Kirja julkaistiin Arinan virallisena syntymäpäivänä eli 14. toukokuuta 2017 ja on nyt myynnissä Arinan alueen Prismoissa, Sokos Pukumiehessä, Omistajan hyötyilloissa sekä prisma.fi

Kun Matalassa oli tunnelma korkealla

Vielä 1970-luvun alussa Oulu tunnettiin paikalleen jämähtäneenä savupiippujen paikkakuntana, jossa haisi pahalta. Puunjalostustehtaat sijaitsivat aivan keskustan ympärillä. Imago ei muutenkaan ollut kaksinen. Kaupunki muun muassa keikkui vuodesta toiseen väkivaltatilastojen kärkipäässä. Matalan baarin ja Kiikelinrannan kiersivät kunnialliset kansalaiset kaukaa.

Oulua vaivasivat samanlaiset ongelmat kuin muitakin taantuvia teollisuuskaupunkeja. Ruostevyöhykkeellä oli paljon työttömyyttä ja työttömyyttä seurasi rikollisuus.

2000-luvun alussa Ouluun kokoustamaan lähdössä ollut toimihenkilö kertoi miehelleen, että hän aikoo tiiminsä kanssa illastaa Matalassa. Oulusta alun perin kotoisin ollut puoliso sai tällöin lähes hepulin. ”Ettehän te hyvänen aika voi sinne mennä, varsinkaan naisporukalla. Se on hirveä paikka, rikollisten pesä.”

Mies ei ollut päivittänyt itseään kaupungin uuteen todellisuuteen kymmeniin vuosiin. Tänä aikana niin kyseinen ravintola kuin koko paikkakunta oli pessyt kasvonsa perusteellisesti. Oulun Matalasta oli tullut gourmetravintola.

Niinä aikoina, joita viisikymppinen mies muisteli, se oli kaikkea muuta. Alamaailma kokoontui Matalaksi tai Hotelli Huminaksi kutsumaansa Torinrannalla sijaitsevaan ravintolaan juhlimaan ja uusia konnankoukkuja punomaan. Paikkaa johti nainen, jonka huimasta elämäntarinasta on tehty myös Ilkka Järvi-Laturin ohjaama elokuva nimeltään Kotia päin.

Elämä Oulun upealla torilla, jota punaiset aitat koristavat ja jonka ympärille on noussut niin kulttuuria kuin liike-elämää kuhisevia suuria rakennuksia, on nyt kovin toisenlaista kuin elokuvan kuvaamina aikoina. Tänään paikalla ei enää tarvita joka päivä oikeaa poliisia. ”Järjestyksenpidosta” huolehtii jykevä Toripoliisi. Patsas pystytettiin vuonna 1987. Se rahoitettiin kansalaiskeräyksellä, jonka lisäksi varoja saatiin kokoon myymällä postikortteja, pieniä kipsiveistoksia ja Antellin patsasaiheisia piparkakkuja.

Lue lisää Arinan hotellien mielenkiintoisista vaiheista Arinan Tarinasta. Juhlakirja myynnissä nyt Arinan Prismoissa ja Sokos Pukumiehessä sekä prisma.fi.

Muistoja vuosien varrelta - maistiaisia Arinan tarina -juhlakirjasta

Välähdyksiä menneisyydestä

Arina somessa

 
Arina 100v CSS