23.5.2008

Osuuskaupan tiedote 23.05.2008

Yli 30 000 äänesti netissä

HOK-Elannon edustajiston vaalien nettiäänestys päättyi keskiviikkoiltana. Netin kautta äänesti kaikkiaan 32 000 jäsentä.  Tähän mennessä nettiäänestäjien osuus edustaa noin kolmannesta äänestäjistä, mutta vaalien postiäänestys jatkuu vielä ensi viikon loppuun asti. Ääni ehtii perille, jos palautuskuoren laittaa postiin viimeistään 5.3.2008.

HOK-Elanto on maassamme ensimmäinen, joka tarjoaa näin laajalle äänestäjäjoukolle mahdollisuuden myös nettiäänestämiseen. Äänestysjärjestelmää suunniteltaessa, valittiin äänestäjän henkilöllisyyden varmistamiseksi muoto, jossa äänestäjä kirjautuu äänestyksen nettisivustolle omilla pankkitunnuksillaan. Tämä vaihtoehto todettiin varmimmaksi ja toimivimmaksi. Tutkimusten mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista hoitaa säännöllisesti pankkiasioitaan netissä.

Vaalipalvelukokonaisuuden HOK-Elannolle tuottaa Itella Oyj (Posti), jolloin parhaiten voidaan taata koko äänestysprosessin luotettavuus. Vaaleja suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota äänestäjän vaalisalaisuuden säilymiseen, sekä sen varmistamiseen, että kukaan ei pääse äänestämään vaaleissa kahdesti. Nämä turvallisuusnäkökohdat asettavat järjestelmälle hieman enemmän vaatimuksia ja kuormitusta, kuin vaikkapa suosikkikappaleen äänestys puhelimitse.

Tietoliikennekatkos loppumetreillä

Nettiäänestys alkoi 22.2. kello 8.00 ja loppui 27.2. kello20.00. Vaalijärjestelmä toimi sujuvasti ja odotetusti ihan loppumetreille asti. Viimeisen puolen tunnin ajan äänestäminen ei onnistunut. Vaalipalvelin menetti yhteyden tietokantapalvelimelle noin kello 19.30.  Tuolloin ei enää ollut aikaa vaalipalveluohjelman alasajoon ja uudelleen käynnistämiseen, koska sähköinen äänestäminen päättyi klo 20. Katkoksen tarkempaa syytä selvitetään edelleen.

Katkos ei vaikuttanut itse tietokantaan. Kaikkien niiden äänestys onnistui, joka saivat äänestäessään äänestyssivustolla kuittauksen "Olet käyttänyt äänioikeutesi, kiitos aktiivisuudestasi".

Äänestys jatkuu postitse

Kaikilla muilla äänioikeutetuilla on vielä aikaa lähettää äänensä postitse. Palautuskuori tulee jättää postiin viimeistään 5.3.2008. Netissä voi edelleen tutustua vaalien 1 115 ehdokkaaseen. Vaalisivustolla www.s-osuuskauppavaalit.fi on lisätietoja vaaleista ja ehdokkaista. Kätevä vaalikone auttaa äänestäjää ehdokkaan valitsemisessa.

HOK-Elannon edustajiston vaaleissa valitaan 22.2.–7.3.2008Suomen laajimmin omistetun yrityksen ylin päättävä elin. Osuuskaupan 60-jäsenisen edustajiston toimikausi on neljä vuotta. Äänioikeutettuja vaaleissa ovat noin 510 000 jäsentä pääkaupunkiseudulla.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Peugeot 207 Wagon Trendy HDI 90 -henkilöauto. Internetissä äänestäneet osallistuvat myös lisäarvontaan, jossa palkintoina on kaksi kannettavaa tietokonetta.

Lisätietoja: HOK-Elanto
                  Talousjohtaja Laura Oja, puh. 010 76 60300, laura.oja@sok.fi
                  Tiedotuspäällikkö Ralf Nyberg, puh. 010 76 60590. ralf.nyberg@sok.fi
                    Itella Oyj                     
                   Liiketoimintajohtaja Ulla Seppälä, 020 451 7298, ulla.seppala@itella.com