11.2.2014

Osuuskaupan tiedote 11.02.2014

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n tulostiedote 2013

Vuoden vaihteessa SSO:lla oli asiakasomistajia 62 363. SSO:n vuoden 2013 liikevaihto oli 484 miljoonaa euroa - liikevaihto kasvoi lähes viisi prosenttia.

Omistajille yli 250 euron hyödyt taloutta kohden

Bonusta ja maksutapaetua SSO:n asiakasomistajat saivat saman verran kuin edellisvuonna, eli yhteensä 15,5 miljoonaa euroa. Bonuksen, maksutapaedun ja osuusmaksun koron yhteenlaskettu asiakasomistajakohtainen hyöty vuonna 2013 oli keskimäärin 264 euroa.

Asiakasomistajille on perinteisesti maksettu myös osuuspääoman korkoa, jonka edustajisto päättää vuosittain kevään kokouksessaan. Vuodelta 2012 korko oli 10 % eli 10 euroa asiakasomistajaa kohden. Muihin osuuskauppoihin suhteutettuna SSO:n asiakasomistajat hyötyvät omistajuudestaan neljänneksi parhaiten. Lisäksi omistajat hyötyivät viime vuonna edullisesta ruokakorista, tuote-eduista ja maksuttomista pankkipalveluista vähintään toisen samanmoisen summan. SSO:n tehtävänä on tuottaa omistajilleen kilpailukykyisiä palveluja ja etuja, ja esim. ruokaketjussa osuuskaupan tehtävä on hankkia omistajilleen tuotteita ja palveluja pysyvästi edulliseen hintaan, jottei heidän tarvitse juosta tarjousten perässä.

– Bonusmyynti SSO:n toimipaikoissa vuonna 2013 oli 356,5 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen oli prosentin verran, kertoo SSO:n toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen.

SSO:n jäsenten lukumäärän kasvu jatkuu. Vuoden vaihteessa asiakasomistajia oli yhteensä 62 363, joista vuonna 2013 liittyneitä 3260. SSO:n S-Etukortti on jo 69,6 %:lla toimialueen talouksista. Kaikkiaan S-Etukortteja on SSO:n toimialueella yhteensä 80,6 %:lla toimialueen talouksista.

 

SSO:n liikevaihto kasvoi ja oli 484 miljoonaa euroa
Tulos ennen veroja 7 miljoonaa euroa

– Vuosi 2013 oli markkinatilanteeseen nähden SSO:lle kohtalaisen hyvä. Liikevaihto oli 484 miljoonaa euroa, joka oli 5 % edellistä vuotta enemmän (+22,7 miljoonaa euroa).

Toimialat kasvattivat liikevaihtoaan lukuun ottamatta yksiköitään muuttanutta liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa. Autokaupan osalta PP-auto Oy kasvatti liikevaihtoaan Lohjan Autokeskus Oy:n jäädessä edellisvuodesta.

SSO:n tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 7 miljoonaa euroa, jossa heikennystä edelliseen vuoteen oli 2,7 miljoonaa euroa. – Jäimme edellisvuoden tuloksesta, mutta voimme olla tähän kohtalaisen tyytyväisiä näin haastavana vuotena. Taloudessa on ollut ja on edelleen monia epävarmuutta aiheuttaneita tekijöitä, sanoo Jääskeläinen.

SSO:n toimialoista päivittäis- ja käyttötavarakauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa sekä autokauppa tekivät positiivisen tuloksen. Rauta-, maatalous- ja puutarhakaupan sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan tulokset olivat tappiollisia, mutta kehittyivät edellisvuoteen nähden melko positiivisesti.

 

Voit lukea SSO:n tulostiedotteen kokonaisuudessaan liitteestä.

Liitetiedostot
S-kanavan sisällöt asiasanalla: Liikevaihto, Tiedote, Tulos, Tulostiedote