21.4.2009

Lehdistötiedote 21.04.2009

St1 Oy ja SOK yhteisyrityksellä tuulivoimatuotantoon

Lehdistötiedote                                                                                    julkaistavissa 21.4.2009 klo 9.30

St1 Oy ja SOK yhteisyrityksellä tuulivoimatuotantoon

TuuliWatti Oy tähtää merkittäväksi tuulivoiman tuottajaksi

Energiayhtiö St1 Oy ja SOK ovat perustaneet TuuliWatti Oy-nimisen teollisen tuulivoiman yhteisyrityksen. TuuliWatti Oy:n ensimmäiset tuulipuistohankkeet käynnistyvät vielä kevään 2009 aikana viiden kohteen hankekehityksellä ja tuulimittauksilla. Ensimmäisten 5-10 tuulivoimalaa käsittävien tuulipuistojen rakennustöiden arvioidaan alkavan vuonna 2010. Yhteisyritys tähtää tuotantotavoitteissaan merkittävän tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen.

"St1 halusi yhdistää voimavaransa SOK:n kanssa tuulivoiman tuotannossa, koska yhteistyöllä hyvän kumppanin kanssa tavoitamme yhdessä merkittävän volyymin rakentamisessa ja operoinnissa. Se puolestaan varmistaa toiminnan kustannustehokkuuden", kertoo St1:n energiajohtaja Jari Suominen. Myös SOK:n päätös yhteisen tuulivoimayhtiön perustamisesta St1:n kanssa oli helppo tehdä. "Olemme jo pidemmän aikaa selvittäneet mahdollisuuksia lähteä mukaan uusiutuvan energian tuotantoon. Asiantuntevan ja luotettavan yhteistyökumppanin löytäminen oli meille tärkeää", SOK:n hallintojohtaja Jari Annala painottaa. Osapuolet omistavat yhteisyrityksen puoliksi.

TuuliWatin toiminta tulee pohjautumaan hajautetun energiantuotannon malliin, jolloin pystytään vähentämään muun muassa siirtohäviöitä ja verkkoinvestointeja. Rakennuspaikkojen etsimisessä pyritään yhdistämään luonnon, ilmaston ja taloudellisen edun intressit kestävällä tavalla. "Teollinen tuulivoima on puhtaan energian osa-alue, jossa on Suomessa runsaasti potentiaalia. Lopulliset päätökset rakentamisesta luonnollisesti edellyttävät, että tuulivoiman puhtaudella on arvo, joka mahdollistaa rakentamisen taloudellisin perustein", toteaa St1:n energiajohtaja Jari Suominen.

St1 on ainoa toimija Suomessa, joka on mukana tuulivoiman hyödyntämisessä pienistä mökkeilyyn tarkoitetuista pientuulivoimaloista ja verkkoon kytkettävistä laitteista aina teolliseen mittakaavaan. Yhtiö on jo kartoittanut aktiivisesti potentiaalisia rakennuspaikkoja ja tehnyt sopimukset noin 150 laitoksen vuokrapaikoista lähinnä Länsirannikolla. St1 on jo aiemmin aloittanut oman teollisen tuulivoiman rakennusprojektin - 3 MW:n laitos on valmistumassa Poriin vuoden 2009 lopussa.

Yli 1500 toimipaikan verkostollaan S-ryhmä on Suomen kymmenen suurimman sähkönkäyttäjän joukossa. Energian hinnan voimakas nousu ja EU-tason tavoitteet energian käytön tehostamiseksi ovat nostaneet energian yhdeksi strategisesti tärkeimmistä teemoista myös S-ryhmässä. "S-ryhmän toiminta-ajatuksena on tuottaa palveluita ja etuja 1,8 miljoonalle asiakasomistajalleen. Kustannustehokkaan ja ilmastoneutraalin energian saatavuus on tärkeää, jotta liiketoimintaa voidaan harjoittaa häiriöttä myös tulevaisuudessa", SOK:n hallintojohtaja Jari Annala toteaa.

Lisätietoja:
Jari Suominen, St1 Oy, energiajohtaja, + 358 50 5956780, jari.suominen@st1.fi
Jari Annala,  SOK , hallintojohtaja, +  358 10 7682040, jari.annala@sok.fi 

St1 energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ulottuvat energiakonsultoinnista lämmön- ja sähköntuotantolaitteisiin ja tuulivoimasta biojätepohjaiseen Refuel RE85 korkeaseosetanoliin. St1:llä on jakeluasemia Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa yhteensä yli 450. St1-konserni työllistää reilut 170 henkilöä ja sen liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd. euroa.

S-ryhmän muodostavat alueosuuskaupat SOK-yhtymä ja tytäryhtiöineen. S-ryhmä tarjoaa marketkaupan, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan, tavaratalo- ja erikoisliikekaupan, matkailu- ja ravitsemiskaupan, auto- ja autotarvikekaupan sekä maatalouskaupan palveluja. S-ryhmän omistavat yli 1,8 miljoonaa osuuskaupan jäsentä eli asiakasomistajaa. S-ryhmän vähittäismyynti vuonna 2008 oli 11,8 miljardia euroa. S-ryhmässä työskentelee lähes 38 000 palvelualan ammattilaista.