5.3.2009

Osuuskaupan tiedote 05.03.2009

Satakunta 70 vuotta

Hotelli ja ravintola Satakunta 70 vuotta

Satakunnan Osuuskaupan omistama Hotelli Satakunnan rakennus valmistui vuosien 1938 ja 1939 vaihteessa Porin keskustaan osoitteeseen Gallen-Kallelankatu 7. Ravintola Satakunta avattiin 6.1.1939 ja hotelli 15.3.1939. Hotellissa oli tuolloin 30 huonetta ja huonevarustus oli niukkaa nykyajan tasoon nähden. Ravintolakerroksessa oli ns. karvalakki-puoli, sekä paremman väen ravintola, jossa oli hyvin tiukka solmio- ja pukupakko. Alkuvaiheessa Satakunnan katutasossa oli myymälätiloja ja hotellin vastaanotto, toisessa kerroksessa sijaitsivat ravintolatilat, kolmannessa ja neljännessä kerroksessa olivat osuuskaupan toimistotilat sekä hotellihuoneet.

Satakunta on käynyt läpi useita muodonmuutoksia; mm. 1966 tehdyn hotellin uudistuksen jälkeen jokaisessa huoneessa oli oma suihku, wc ja radio. Vuonna 1984 vastapäiseen uuteen Satatorni-kiinteistöön valmistui 76 hotellihuonetta sekä autotalli. Yhteys kantaosaan rakennettiin kadun alittavalla käytävällä. Myös osuuskaupan entiset toimistotilat on remontoitu hotellihuoneiksi sekä kokoustiloiksi.

Ravintolatiloissa on tehty vuosien mittaan jatkuvasti uudistuksia ja näin pysytty mukana maailman menossa. Satakunnassa avattiin 1978 Porin ensimmäinen pizzeria, Pifferia nimeltään. Samana vuonna Satakunnassa aukesi uusi mannermainen drinkkibaari, joka isoine baaritiskeineen oli jotain aivan uutta Porissa. Vuonna 1985 osuuskaupan entisiin myymälätiloihin valmistui mm. Sir Winston-kirjastobaari ja Pub Winston kantaa tuota yli 25 vuotista perinnettä edelleen, nyt osoitteessa Gallen-Kallelankatu 8. Alkuperäisen Winstonin tiloihin katutasossa avattiin vuonna 2005 ravintola Amarillo.

Satakunnan Osuuskauppa myi hotellin 1986 vuoden alusta SOK:n Oy Sokoteria Ab:lle, jonka omistuksessa hotelli oli kevääseen 2005, jolloin Satakunnan Osuuskauppa osti hotellin takaisin omistukseensa. Näin hotellin kehittäminen jatkuu taas paikallisessa omistuksessa.

Satakunta on muuttunut eri vaiheiden kautta 200 huoneen hotelliksi, jossa on 8 ajanmukaista kokoustilaa 15-140 asiakkaalle. Vuonna 1990 hotellin nimi muuttui Sokos Hotel Vaakunaksi. Vaakunan kokonaisuuteen kuuluvat nyt hotellihuoneiden ja kokoustilojen ohella alkuperäisissä tiloissaan toimiva ravintola Satakunta, katutason ravintola Amarillo, vastapäisessä kivijalassa oleva Pub Winston sekä iltaravintola-kokonaisuus Vaakuna Yö. Juuri uudistuneen Vaakuna Yön teemallisia osastoja ovat elävän musiikin Vaakuna Klubi, karaoke-ja musiikkibaari Estradi, bailausareena Dance Hall sekä tanakan soundin Pori Rock Klubi.

Juhlavuottaan Ravintola Satakunta viettää tarjoamalla juuri uusitun juhlavuoden menun sekä järjestämällä tanssivia teemaviikonloppuja nostalgisin sävelin nykypäivän solistien tulkintoina huhti – joulukuun aikana.