6.8.2009

Osuuskaupan tiedote 06.08.2009

Satakunnan Osuuskaupan alkuvuosi 2009

Satakunnan Osuuskaupan tuoreet investoinnit osoittivat alkuvuonna tarpeellisuutensa

  • Taantumasta huolimatta market- ja tavaratalokaupan myynti on kasvanut myös kuluvan vuoden alkupuoliskolla.  
  • Satakunnan Osuuskaupan käyttötavaratarjonta asiakasomistajille on parantunut merkittävästi keväällä avatun Kodin Terran sekä viime vuonna uudistuneen Prisman ansiosta.
  • Porin Prisma pystyi kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa selvästi lisäämään myyntiään huolimatta Mikkolan alueen uusista kilpailijoista. Prisman asiakasmäärät ovat myös ilahduttavasti kasvussa viime vuoteen verrattuna.  
  • Kodin Terra on käynnistynyt hyvin ja asiakasomistajien palaute on ollut myönteistä.

Myynnin kasvu market- ja tavaratalokaupasta

Satakunta-konsernin puolivuosikatsauksen mukaan tammi-kesäkuun myynti nousi 159,6 milj. euroon. Kasvu oli taantuman keskellä kuitenkin aikaisempia vuosia vaatimattomampaa. Market- ja tavaratalokaupan myynti kasvoi peräti 11 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Kasvua siivitti uuden Kodin Terran ohella myös hyvä päivittäistavaramyynti.

Osuuskaupan päivittäistavaramyynti kasvoi yhteensä 5 prosenttia erityisesti S-markettien ja Sale-ryhmän hyvän kehityksen ansiosta. S-marketit lisäsivät myyntiään lähes 6 % ja Sale-ryhmä 15 %. Prisma säilytti viime vuotisen päivittäistavaramyynnin tason, mutta käyttötavarakaupassa oli selvää kasvua. Sokoksen myynti aleni 5 % käyttötavarakaupan jäätyä valtakunnallista kehitystä myötäillen aiempaa vaatimattomammaksi. Näillä kehityksillä uskomme ruokakaupan markkinaosuutemme edelleen hiukan kasvavan.

 

Satakunta-konsernin myynti

liiketoiminta-alueittain

1.1.-30.6.2009

milj. euroa

+/- % ed.v.

Market- ja tavaratalokauppa 

112,9

11,0

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

22,0

- 4,3

Auto- ja autotarvikekauppa

17,6

-33,7

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

22,0

-7,1

Yhteensä  

159,6

+ 0,1

         

 

Jäsenkunta kasvaa: kotitalouspeitto jo 61 prosenttia

Satakunnan Osuuskaupan asiakasomistajia oli kesäkuun lopussa 51 877 eli 2 455 enemmän kuin vuotta aiemmin. Toimialueen kaikista kotitalouksista jo yli 61 % on Satakunnan Osuuskaupan asiakasomistajia. Bonusmyynti tammi-kesäkuussa oli 131,4 milj. euroa, missä oli kasvua edellisvuodesta 7 %. Asiakasomistajille maksettiin alkuvuonna bonusta yhteensä 4,9 milj. euroa.

 

Tulosnäkymät taantumasta huolimatta tyydyttävät

Konsernin tulosta rasittaa kuluvana vuonna odotetusti useamman vuoden aikana läpiviety investointiohjelma, joka saatiin päätökseen Kodin Terran valmistuttua kevättalvella. Tavaratalon avausvuoteen kuuluvat luonnollisesti myös tavanomaista suuremmat markkinointi- sekä muut toiminnan käynnistämisestä johtuvat kertaluonteiset kustannukset.

Päivittäistavarakaupassa suhteellinen myyntikate on kaupan kiristyneen kilpailun myötä tammi-kesäkuussa edelleen alentunut. Talouden taantuma on lisäksi yleisesti leikannut kestokulutushyödykkeiden kauppaa, erityisesti jo pitkään kannattavuusongelmista kärsinyttä autokauppaa, jonka tulos edelleen jää tappiolliseksi.

Koko konsernin tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli noin 0,3 milj. euroa sen oltua viime vuoden vastaavalta ajanjaksolta kolme miljoonaa euroa. Odotamme Satakunta-konsernin koko vuoden tuloksen olevan selvästi positiivinen, mutta kuitenkin vaatimattomampi kuin aikaisempana vuonna. 

 

Palveluverkoston pitkäjänteinen kehittäminen jatkuu

Satakunnan Osuuskauppa jatkaa palveluverkoston määrätietoista kehittämistä. Kuluvana vuonna toteutetaan parin uudishankkeen rinnalla runsaasti perusparannuksia ja -korjauksia toimipaikkaverkostossa. Kokemäen S-marketin myymälätekniikka ja kalusto uudistuu kesän ja syksyn aikana. Pienempiä muutostöitä tehdään useissa Sale-myymälöissä.

Kodin Terran avaus helmikuussa lisäsi merkittävästi kysyntää myös Tikkulan alueen muille palveluille. Tikkulan ABC-liikennemyymälässä on toteutettu laajennus, jolla yksikön palvelukyky nostettiin uuden kysyntätilanteen tasalle. ABC-marketin myymäläala kasvatettiin noin puolella, minkä lisäksi on otettu omaan käyttöön lisää ravintolatilaa aiemmin muille yrittäjille vuokratuista liiketiloista. 

Uudiskohteista Huittisten ABC-liikennemyymälän rakentaminen aloitetaan vireillä olevan kaavan myötä mahdollisesti vielä kuluvan vuoden aikana.  Ulvilan Vanhakylään rakennetaan ABC-kylmäasema, joka avataan Salen viereiselle tontille alkusyksyllä.

Sokos Hotel Vaakunan muutostöillä on kohennettu kiinteistön käyttökelpoisuutta majoitus- ja ravitsemiskaupassa. Merkittävin perusparannus on huonekohtaisen jäähdytyksen lisääminen ns. city-osan hotellihuoneisiin. Hotellin ns. kantaosan huonekapasiteettia on lisätty muuttamalla toimisto- ja hoitolakäytössä olleita tiloja majoituskaupan käyttöön. Lisäksi on saneerattu ravintola- ja anniskelutiloja mm. tupakkalainsäädännön muutosten vuoksi.

Konsernin tammi-kesäkuun investoinnit olivat yhteensä 4,2 milj. euroa (ed. vuonna 15,8 milj. euroa).  Kuluvan vuoden euromääräiset investoinnit jäävät selvästi alle viime vuoden ennätystason. Vuonna 2008 kauppapaikkaverkostoa kehitettiin yli 26 milj. eurolla.

 

Osuuskauppa työllistää yhä useampia palvelualan ammattilaisia

Viimeisen vuoden aikana Satakunnan Osuuskauppa on palvelutarjonnan kehityksen myötä edelleen jatkanut kaupan ja ravintola-alan ammattilaisten rekrytointia. Konsernin palveluksessa oli tammi-kesäkuussa keskimäärin jo 1061 henkilöä, kun koko viime vuoden keskimääräinen henkilömäärä oli 949. Osuuskaupan uusista työntekijöistä valtaosa työskentelee uudessa Kodin Terrassa tai laajentuneessa Prismassa, mutta myös ravintolatyöntekijöiden määrä on jonkin verran kasvanut. Autokaupassa työntekijämäärä on vähentynyt. Kesällä osuuskauppa tarjosi töitä yhteensä 415 kesätyöntekijälle.

 

Oheisesta linkistä voit lukea puolivuotiskatsauksemme kokonaisuudessaan.