5.11.2009

Lehdistötiedote 05.11.2009

Samarbete-lehti täyttää 100 vuotta

Tiedote 5.11.2009

 

Samarbete-lehti täyttää 100 vuotta

Suomen suurin ruotsinkielinen aikakauslehti antaa apua arkeen

Suomen suurimmaksi ruotsinkieliseksi aikakauslehdeksi noussut Samarbete-lehti täyttää 100 vuotta. Samarbete on Yhteishyvä-lehden sisarlehti. Samarbetea ja Yhteishyvää julkaisee Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK. Samarbetea lukee runsaat 45 000 ruotsinkielistä taloutta ympäri Suomen.

Osuuskauppojen ruotsinkieliset jäsenet saivat oman Samarbete-lehden vuonna 1909. Yhteishyvä-lehti oli ilmestynyt ensimmäisen kerran neljä vuotta aiemmin.

Osuuskaupat olivat jo tuolloin jäsentensä asialla, ja lehtien kautta kansaa valistettiin yhteiskunnallisissa asioissa. Laajalti levinnyt lukutaito helpotti tehtävää. Aluksi lehtien avulla haluttiin kouluttaa henkilökuntaa hyvään kaupanpitoon, ja myös naisia kannustettiin vahvasti mukaan osuustoimintaan. "Melkein päivittäin osuuskaupassa asioidessaan, nainen tietää, mitä tarvikkeita perheen talous tarvitsee – jopa miestään paremmin", Samarbete kirjoitti ensimmäisessä numerossaan. Pian alkuvuosien jälkeen lehteä alettiin koota yhä enemmän koko perhettä ajatellen.

Samarbetessa oli esimerkiksi Hemmets avdelning (kodin osasto) -palsta, joka antoi vinkkejä arkipäivän elämään aina lasten kasvatuksesta käsitöihin ja ruokaohjeisiin. Yhteisöllisyys on aina ollut keskeinen teema Samarbetessa, ja vanhat parisuhdeneuvot ovat ajankohtaisia tänäkin päivänä. "Jokaisen riidan viimeisen sanan pitäisi olla hyvä", neuvoi Samarbete 1900-luvun alussa.

Samarbete on muuttanut muotoaan vuosien varrella. Pieni ohut lehtinen on kasvanut sanomalehtikokoisesta tietolähteestä tämän päivän aikakauslehdeksi. Lehden alkuperäiset tehtävät ovat kuitenkin säilyneet, ja arjen hyöty sekä yhteisöllisyys ovat edelleen keskeisiä teemoja. Nykyään 48-sivuinen Samarbete on tiivis paketti Yhteishyvän kanssa yhteisiä artikkeleita ja erityisesti suomenruotsalaisia asiakasomistajia koskettavia aiheita.

Juhlavuoden kunniaksi Samarbetessa on julkaistu koti- ja keittiöaiheinen kirjoituskilpailu. Samarbeten näköislehteen voi tutustua Yhteishyvän verkkosivuilla osoitteessa www.yhteishyva.fi.

Lisätietoja:
SOK Viestintä ja julkaisut, viestintäjohtaja, päätoimittaja Suso Kolesnik, p. 010 76 80350, suso.kolesnik@sok.fi
SOK Viestintä ja julkaisut, kustannuspäällikkö Tuula Sjöberg, 010 76 80376, tuula.sjoberg@sok.fi