24.4.2013
1 kommentti

Taloustiedote 24.04.2013

S-ryhmän myynti pysyi alkuvuonna viime vuoden tasolla

S-ryhmän vähittäismyynti pysyi tammi–maaliskuussa viime vuoden tasolla ja oli 2,6 miljardia euroa. Talouden taantuma näkyy etenkin käyttötavarakaupassa, jonka myynti laski 4,6 prosenttia 282 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi viisi prosenttia ja oli 1,6 miljardia euroa.

S-ryhmän vähittäismyynti oli tammi–maaliskuussa 2 613,2 miljoonaa euroa. Talouden taantuma vaikutti S-ryhmän vähittäismyyntiin, jonka kasvu jäi alkuvuonna nollaan. Päivittäistavarakaupan vähittäismyynti kasvoi tammi–maaliskuussa 5,0 prosenttia ja oli 1 626,3 miljoonaa euroa. Käyttötavarakaupan myynti oli 281,9 miljoonaa euroa ja siinä oli laskua 4,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Alueosuuskauppojen vähittäismyynti oli 869,2 miljoonaa euroa ja se laski 0,6 prosenttia.

­–Kuluttajien ostovoiman heikkeneminen talouden taantumassa näkyy S-ryhmän vähittäismyynneissä, erityisesti käyttötavarakaupassa. Päivittäistavarakauppamme kasvoi kuitenkin viisi prosenttia alkuvuonna, vaikka kallistuneen hintatason ja vaikean taloudellisen tilanteen takia päivittäistavarakaupan volyymit eivät ole kasvaneet, SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä kertoo.

–Veronkorotukset ja kohonneet tuottajahinnat nostivat elintarvikkeiden hintoja alkuvuonna ja edullisten tuotevaihtoehtojen myynti on noussut. Esimerkiksi S-ryhmän omien merkkien myynti kasvoi tammi–maaliskuussa 25 prosenttia.

Myynnit liiketoiminta-alueittain

S-ryhmän marketkaupan myynti kasvoi tammi–maaliskuussa 3,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Tähän sisältyvät Prismojen, S-marketien, Sale- ja Alepa-myymälöiden, Kodin Terrojen, S-Rautojen sekä muiden marketkaupan yksiköiden päivittäistavara- ja käyttötavaramyynnit.

-Kuluttajien ostovoimaa leikkaavat veronkorotukset ja talouden epävarmat näkymät heijastuivat käyttötavarakauppaan ja erityisesti tavaratalokauppaan. Positiivisen poikkeuksen muodostaa S-ryhmän rautakauppa, joka sujui selvästi markkinakehitystä paremmin alkuvuonna. Sekä Kodin Terrojen että S-Rautojen myynti kasvoi. Rautakaupan kehitystoimenpiteemme ovat purreet ja pitäneet myynnin kehityksen positiivisena talouden taantumasta huolimatta, pääjohtaja Niemelä sanoo.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynti kasvoi 0,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

-Talouden tilan epävarmuus näkyi myös alkuvuoden liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa, jossa liikennemäärät laskivat. Loppuvuoden osalta volyymien ennustetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan vähittäismyynti laski 7,7 prosenttia ja matkailu- ja ravitsemiskaupan 3,7 prosenttia. Auto- ja autotarvikekaupan myynti laski 32,9 prosenttia. Maatalouskaupan myynti kasvoi 12,6 prosenttia.

- Alkuvuosi on ollut haasteellinen ravitsemiskaupassa ja kehitysindeksit jäivät lievästi miinukselle. Yleinen taloudellinen tilanne sekä irtisanomis- ja lomautusuutiset näkyvät epävarmuutena kuluttajien oman taloudellisen tilanteen arvioissa ja se heijastuu suoraan ravintolamyynteihin. Parhaiten myynti on kehittynyt alkuvuonna juoma-seurusteluravintoloissa ja nopean syömisen ravintolamaailmoissa sekä kahviloissa.

Lähialueiden liiketoimintojen myynti oli alkuvuonna 132,9 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 29,0 prosenttia. Lähialueiden päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 32,0 prosenttia ja oli 109,0 miljoonaa euroa. SOK avasi maaliskuussa Tallinnan satamaan Prisma Express -myymälän.

Asiakasomistajuus

S-ryhmän osuuskauppoihin liittyi tammi–maaliskuussa 17 857 uutta asiakasomistajaa. Maaliskuun lopussa asiakasomistajia oli 2 050 632. Asiakasomistajamäärän todellinen kasvu jatkui, vaikka maaliskuussa asiakasomistajarekisteristä poistettiin yli 16 000 jäsentä muun muassa puutteellisten osoitetietojen tai vajaasti maksetun osuuspääoman vuoksi. Asiakasomistajat eli osuuskauppojen jäsenet omistavat S-ryhmän osuuskaupat, muita omistajia niillä ei ole. Asiakasomistajuus on S-ryhmän tapa toteuttaa osuustoiminnallista yritysmuotoaan ja tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen.

Asiakasomistajien ostot S-ryhmästä eli ryhmän bonusmyynti kasvoi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kahdeksan prosenttia ja oli 2 177,8 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta eli kuukausiostojen keskittämiseen perustuvaa ostohyvitystä 84,2 miljoonaa euroa, kasvua oli yksi prosentti edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Asiakasomistajille maksettu maksutapaetu kasvoi viime vuoden vastaavaan jaksoon nähden seitsemän prosenttia ja oli 1,3 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille on maksettu 0,5 prosentin suuruista maksutapaetua vuoden 2008 alusta lähtien. Etu myönnetään S-Etukortilla ryhmän kotimaan toimipaikoissa maksettujen, edun piirin kuuluvien ostojen loppusummasta.

Toimipaikat

S-ryhmän toimipaikkoja oli maaliskuun lopussa yhteensä 1 629. Toimipaikkojen lukumäärä vähentyi alkuvuonna 68:lla. Toimipaikkojen määrän väheneminen johtuu Hankkija-Maatalous Oy:n osake-enemmistön myynnistä, minkä seurauksena Hankkija-Maatalous Oy:n luvut eivät enää sisälly SOK-yhtymän ja siten S-ryhmän lukuihin.

S-ryhmän vähittäismyynti liiketoiminta-alueittain 1.1.–31.3.2013 (alv 0 %)
(*sisältää lähialueiden myynnin)

 

Milj. euroa

  Muutos %

          Marketkauppa*

1 782,0

3,9

          Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

413,7

0,1

          Tavaratalo- ja erikoisliikekauppa

76,1

-7,7

          Matkailu- ja ravitsemiskauppa*

182,0

-3,7

          Auto- ja autotarvikekauppa

120,3

-32,9

          Maatalouskauppa

36,4

12,6

          Muut

2,7

7,5

          S-ryhmä yhteensä*

2 613,2

0,0

 

S-Pankki

Osuuskaupan asiakasomistajien oman pankin suosio jatkaa kasvuaan. Palveluiden käyttäjien määrä lisääntyi tasaisesti ja ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen S-Pankilla oli lähes 2,6 miljoonaa asiakasta.

Alkuvuoden aikana S-Pankki myönsi lähes 65 000 uutta S-Etukortti Visa -maksukorttia. Maaliskuun lopussa S-Etukortti Visoja oli myönnetty yli 1,2 miljoonaa kappaletta.

Yksityisasiakkaiden talletusten määrä S-Pankissa oli maaliskuun lopussa 2 299 miljoonaa euroa. Yritystalletukset mukaan lukien S-Pankin talletuskanta oli 2 362 miljoonaa euroa. S-Pankin antolainaus puolestaan oli kokonaisuudessaan 456 miljoonaa euroa, josta henkilöasiakkaiden osuus oli hieman yli 252 miljoonaa euroa. 

Alkuvuoden aikana S-Pankki myönsi pankkitunnukset yli 26 000 asiakkaalle. Maaliskuun loppuun mennessä sähköisen asioinnin mahdollistavat tunnukset oli ottanut käyttöönsä 1,2 miljoonaa S-Pankin asiakasta.

SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt)

SOK-yhtymän liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 2 048 miljoonaa euroa ja se laski 25,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihdon lasku johtuu konsernirakenteessa tapahtuneista muutoksista. Merkittävimmät muutokset olivat Hankkija-Maatalous Oy:n osake-enemmistön myynti tanskalaiselle DLA:lle sekä North European Oil Trade Oy:n poistuminen SOK-yhtymän konsolidoiduista luvuista.

Hankinta- ja palvelutoiminnan liikevaihto oli 1 831 miljoonaa euroa, joka on 22,0 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Merkittävin syy liikevaihdon laskuun oli muutos SOK-yhtymän konsernirakenteessa, minkä seurauksena North European Oil Trade Oy:tä ei enää yhdistellä SOK-yhtymän lukuihin. Hankinta- ja palvelutoiminnan vertailukelpoisen liikevaihdon kasvu oli 3,8 prosenttia.

SOK:n liiketoimintayhtiöiden liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 217 miljoonaa euroa, jossa oli laskua edellisvuoteen verrattuna 45,7 prosenttia. Liiketoimintayhtiöiden liikevaihdon pieneneminen johtuu vuoden 2013 alussa toteutuneesta yrityskaupasta, jossa SOK luopui Hankkija-Maatalous Oy:n enemmistöomistuksesta. Liiketoimintayhtiöiden vertailukelpoinen liikevaihto on kasvanut alkuvuoden aikana 1,3 prosenttia edellisvuoden tammi–maaliskuuhun verrattuna.

SOK-yhtymän harjoittama ulkomaan liiketoiminta sisältää marketkauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa Baltiassa ja Pietarin alueella. Ulkomaan liiketoiminnan liikevaihto oli yhteensä 132 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 27,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Kotimaassa matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 54 miljoonaa euroa, ja se laski 2,4 prosenttia edellisvuodesta. Autokaupan liikevaihto oli 38 miljoonaa euroa, ja se alitti edellisvuoden tason 39,9 prosentilla.


Lisätietoja:
Pääjohtaja Kuisma Niemelä, SOK, p. 010 76 80200
Johtaja, CFO, Jari Annala, SOK Talous ja hallinto, p. 010 76 82040