14.5.2009

Lehdistötiedote 14.05.2009

S-ryhmä mukana tukemassa WWF:n uuden kalaoppaan tekoa

Tiedote 14.5.2009

S-ryhmä mukana tukemassa WWF:n uuden kalaoppaan tekoa

WWF Suomen tuore Meren herkkuja -kalaopas ohjaa kuluttajaa ympäristöystävällisiin valintoihin. S-ryhmä on ollut rahoittamassa oppaan tekemistä.

Pohjoismaiden WWF-toimistot julkaisevat tänä vuonna kalaoppaan kaikissa neljässä maassa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska). Oppaassa listatut kalalajit on merkitty punaisella, keltaisella ja vihreällä liikennevalolla. Vihreä valo kertoo, että kalakannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti aiheuta ympäristöhaittoja. Punaisen valon saavat lajit, jotka ovat uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja tai joiden pyyntiin käytetään tuhoisia kalastusmenetelmiä.

Useimmat suomalaiset kalat, kuten ahven, hauki, made ja muikku, saavat luokituksessa vihreän valon. Eksoottiset syvänmeren lajit, kuten merikrotti ja ruijanpallas, ovat punaisella listalla, samoin kuin pahasti ylikalastettu tonnikala ja trooppiset katkaravut.

WWF:n mukaan on tärkeää, että tiedetään, mistä päin merta lautasella oleva kala on peräisin. Se on edellytys sille, että kestävien kantojen kalaa voidaan syödä myös tulevaisuudessa.

MSC-ympäristösertifikaatti (Marine Stewardship Council) takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Kaikki MSC-tuotteet saavat WWF:n luokituksessa vihreän valon. Suomen markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi MSC-merkittyjä pakastekalatuotteita sekä tonnikala- ja lohisäilykkeitä.

S-ryhmä on ollut etulinjassa tarjoamassa asiakkailleen MSC-sertifioitua kalaa. Päivittäistavarakaupan valikoimista löytyy tällä hetkellä kolme MSC-merkittyä Rainbow-säilykekalaa ja yksi pakastekala. Valikoima kasvaa syksyllä.

– Asiakkaiden odotukset kestävästä ja eettisestä kalastuksesta ovat kasvussa. Kalakantojen kestävyyteen liittyvät vaatimukset huomioidaan jatkossa S-ryhmän valikoimissa olevien kalatuotteiden hankinnassa aiempaa vahvemmin. Yksi keinoista on kasvattaa sertifioitujen kalatuotteiden määrää edelleen, vastuullisuuspäällikkö Lea Rankinen SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjauksesta toteaa.

Meren herkkuja -kalaoppaan verkkoversio: http://www.wwf.fi/kalaopas