27.5.2010

Osuuskaupan tiedote 27.05.2010

S-Market Keilankanta on avattu Saaristokaupunkiin

 S-market Keilankanta on avattu Saaristokaupunkiin

 Rakennustyöt etenivät suunnitellussa aikataulussa ja hankkeen pääurakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy sekä Talotekniikka- ja kylmäurakoitsijana toimi Are Oy. Investoinnin kokonaissumma on n. 3 miljoonaa euroa.

PeeÄssän Keilankannan kauppakiinteistössä käytetään täysin uutta tekniikkaa lämmön ja energiatehokkuuden näkökulmasta. Rakennuksen arkkitehtuurin on luonut Oululainen Arkkitehtitoimisto Juha Paldanius. Rakennuksen tunnusmerkkinä toimii puolikaaren muotoinen katto, joka kohoaa 10 metrin korkeuteen.

Kaupan tekniikan suunnittelussa on lähtökohtana ollut kaksi asiaa: ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus. Näistä lähtökohdista lämmitystavaksi valittiin maalämpö. Maalämpö toimii lisäksi osana kaupan kylmäjärjestelmän jäähdytysprosessia.

Aiemmin kauppojen kylmäjärjestelmät on toteutettu hiilivetypohjaisilla kylmäaineilla. Keilankannan S-Marketissa kylmäaineeksi on valittu hiilidioksidi. Hiilidioksidi on luonnollinen ympäristöystävällinen kylmäaine, jonka kasvihuonehaitta on liki 4000 kertaa pienempi kuin yleisesti käytetty R404-kylmäaine. Lisäksi hiilidioksidilla on myös muita hyviä ominaisuuksia, kuten energiansäästö. Tämä kuitenkin edellyttää saumatonta integrointia kiinteistön muun tekniikan kanssa, että tähän päästään. Keilankannan S-Marketissa kaikki kaupan järjestelmät toimivatkin yhdessä. Tästä esimerkkinä mainittu maalämpö, jota hyödynnetään kylmäaineen jäähdytyksessä. Ennen jäähdytyskäyttöä maalämmöstä otetaan energia talteen hyödyntäen sitä kaupan lämmitykseen.

Lisäksi kohteen kaikki järjestelmät on mitoitettu matalille lämpötiloille, jolloin energiatehokkuus myös paranee. Kauppa lämpiää pääasiassa lattialämmityksellä.Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös kylmäkalusteiden hankinnassa. Kohteessa on maitoterminaalin ilmaverho korvattu ovilla. Lisäksi kalusteisiin on valittu energiasäästö-puhaltimet. Hyllyvalot on siirretty kalusteen ulkopuolelle, etteivät ne tuota lisälämpöä kalusteeseen ja aiheuta näin lisäjäähdytyksen tarvetta.

Keilankannan S-marketin pinta-ala on reilu 1000 neliötä. Uusia työpaikkoja S-Market tarjoaa noin 15 kaupan ammattilaiselle. Marketpäällikkönä toimii Hanna Ruotsalainen.

Lisätietoa antaa vähittäiskaupan toimialajohtaja Juha Riikola p. 044-7197 210 sekä kaupan tekniikasta kiinteistöinsinööri Tomi Vierimaa p. 044 – 7197 252.