12.8.2010

Osuuskaupan tiedote 12.08.2010

PeeÄssän käyttötavarakauppa kasvoi voimakkaasti

PEEÄSSÄN KÄYTTÖTAVARAKAUPPA KASVOI VOIMAKKAASTI 

Osuuskauppa PeeÄssän liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 4,1 prosenttia edellisestä vuodesta. Toiminnan tulos parani hieman. Asiakasomistajamäärä kasvoi lähes 900 kotitaloudella. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille kesäkuussa 4,0 miljoonaa euroa.

PeeÄssän liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 4,1 prosenttia 219 miljoonaan euroon. Suurimman toimialan päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 134 miljoonaa ja pysyi edellisen vuoden tasolla. Käyttötavarakaupassa liikevaihtoa syntyi 29 miljoonaa euroa ja kasvua oli peräti 16,4 prosenttia. Polttonesteitä myytiin 35 miljoonan euron edestä. Polttonesteiden litramääräinen kasvu oli kolme prosenttia. Majoitus- ja ravintolatoimialalla kauppaa tehtiin 20 miljoonalla eurolla, jossa on vähennystä edelliseen vuoteen on 5 prosenttia.

-       Erityisen ilahduttavaa on hyvä käyttötavarakaupan kehitys niin Prismoissa kuin uutena yksikkönä avatussa Kodin Terrassa. Päivittäistavaroiden osalta on hintojen lasku ollut selkeästi alv-muutosta suurempi ja se näkyy luonnollisesti myös liikevaihdon kehityksessä. Majoitus- ja ravintolakaupan osalta vielä alkuvuonna taloustilanne vaikutti voimakkaasti alan yleiseen laskuun. Kokonaisuudessaan näihin kehityslukuihin voimme olla tyytyväisiä, kommentoi alkuvuotta toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää.

Alkuvuoden suurimmat investoinnit olivat Kuopiossa Kodin Terran, Keilankannan S-marketin ja Niiralan ABC-liikennemyymälän rakentamiset. Iisalmen uusi S-market valmistuu loppuvuonna. Investointeihin eli palvelujen kehittämiseen käytetään tänä vuonna yhteensä 23,5 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajamäärä kasvoi alkuvuonna 896 taloudella eli kolmella prosentilla ja oli 93 347 kotitaloutta. Asiakasomistajien saama Bonus, ylijäämänpalautus ja maksutapaetu olivat yhteensä 13,5 miljoonaa euroa parin prosentin kasvulla. Summasta kesäkuussa asiakasomistajille maksetun ylijäämänpalautuksen osuus oli 4,0 miljoonaa.

PeeÄssässä oli töissä kesäkuun lopussa 1660 henkilöä, joka on 100 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lisäksi kesälomittajia oli 270. Tutustu työelämään –ohjelman kautta PeeÄssän toimipaikoissa työelämään tutustuu kesän aikana yli 500 peruskoulunsa päättävää nuorta kahden viikon työjaksoissa.

PeeÄssän toiminnan tulos alkuvuodelta oli 7,7 miljoonaa euroa, jossa parannusta edelliseen vuoteen oli 0,9 miljoonaa.

-       Loppuvuoden liikevaihdon kehityksestä odotamme kokonaisuutena hieman alkuvuotta parempaa uusinvestointien ja talouden piristymisen seurauksena. Uusien yksiköiden käynnistykset rasittavat operatiivista tulosta ja se tullee olemaan siitä syystä hieman edellisvuotta pienempi, ennakoi Tapio Kankaanpää.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää, p. 044 719 7200, s-posti: tapio.kankaanpää@sok.fi

Huom. Osuuskauppa PeeÄssä on siirtynyt tulostiedotteissaan käyttämään myynnin sijasta liikevaihtoa (myynti ilman arvonlisäveroa), koska arvonlisäverokannan muutokset (10/2009) vinouttavat kehityksen vertailulukuja.