30.12.2019

Pakkausmuovit uusien tuotteiden valmistukseen

Kaupoissa syntyvän muovijätteen hyötykäyttö on ollut arkipäivää jo pitkään. PeeÄssän myymälöistä kaikki kirkas pakkausmuovi kerätään uusien tuotteiden ja pakkausten valmistamiseen.

  • – Aiemmin kirkas pakkausmuovi meni meiltä polttoon, mutta nykyisin se kerätään talteen uudelleenkäyttöä varten, Karttulan S-marketin päällikkö Jari Kuosmanen kertoo.

Kaupan toiminnasta syntyy väistämättä pakkausjätettä. Sen hyötykäyttöä on PeeÄssässä kasvatettu vuosi vuodelta, ja nyt kierrätysaste lähentelee hyvää vauhtia tavoitteena olevaa sataa prosenttia.

 

Muovi pysyy kierrossa pidempään

Prismojen, S-marketien ja Sale-myymälöiden toiminnasta syntyy eniten biojätettä, pahvia ja paperia sekä muovijätettä. Muovi on aiemmin hyödynnetty polttamalla energiantuotannossa, mutta nykyisin kirkas pakkausmuovi ohjataan uusien tuotteiden ja pakkausten valmistamiseen. Näin raaka-aineet ja resurssit saadaan pysymään kierrossa entistä pidempään ja tehokkaammin.

– Elintarvikemuovista pääosa on kirkasta pakkausmuovia, joka kerätään joko säkkeihin tai suuremmissa myymälöissämme paaleihin. S-ryhmän logistiikkayhtiön Inexin jakeluautot tuovat tavaraa kauppoihin ja vievät kerätyt muovit paluukyydeissä pois. Muovit toimitetaan L&T:lle kierrätettäväksi ja niistä valmistetaan muun muassa jätesäkkejä, kenttäpäällikkö Sirpa Suhonen kuvailee.

 

Kaikki myymälät nyt mukana

Muovin keräämiseen uusiokäyttöä varten on PeeÄssässä siirrytty asteittain, Prismoista ja suurimmista S-marketeista aloittaen.

– Kiertotaloutta edistävään toimintatapaan tulivat alkuvuodesta mukaan Salet ja syksyllä kaikki S-marketimme.

Kyse on merkittävästä asiasta, sillä pakkausmuovijätettä PeeÄssän myymälöissä syntyy vuositasolla paljon.

– Takavuosiin verrattuna pakkausmuovin määrä on selvästi vähentynyt S-ryhmän minimoidessa turhan muovin käyttöä muun muassa oma merkki -tuotteiden valmistuksessa ja pakkaamisessa.

 

Arkipäivän vastuullisuutta

PeeÄssän kaikkia kauppoja koskeva pakkausmuovin uusiokäytön tehostaminen ei ole tuonut mukanaan muutoksia myyjien työhön.

– Pahvit ja muovit on lajiteltu jo pitkään. Myymälöissä on omat keräystelineet, joihin kuormaa purettaessa muovit saa heti laitettua oikeaan paikkaan, Sirpa kertoo.

Karttulan S-marketin marketpäällikkö Jari Kuosmasen pitää kiertotaloutta tehostavaa toimintamallia tervetulleena.

– Tämä on yksi osa vastuullista ja ekologista toimintaamme, hän korostaa.

S-marketin henkilöstö omaksui Jarin mukaan nopeasti uuden toimintatavan.

– Parin ensimmäisen viikon aikana kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että kirkas ja muu muovi tuli lajiteltua eri paikkoihin. Nyt käytännöstä on tullut jo osa arkisia rutiineja. Meillä ei ole tilaa säilyttää kerättyä muovia, joten säkit laitetaan Inexin paluukyytiin päivittäin, Jari kuvailee.

S-kanavan sisällöt asiasanalla: Muovinkierrätys, Peeässä, Vastuullisuus