23.7.2019

Osa 27: Kansanjuhlaa taajamissa

S-market-ketjun rakentaminen PKO:ssa alkoi 1990-luvulla. Ensimmäisessä vaiheessa strategiana oli miehittää suurimpien taajamien keskustat. 2000-luvulla alkoi toinen vaihe, Joensuun kaupungin valloitus. Silloin eri puolille maakunnan pääkaupunkia perustettiin useita uusia S-marketteja.

Samanaikaisesti taajamien S-marketteja uudistettiin ja laajennettiin. Maaseutumarkettien avajaiset olivat yhtä suurta kansanjuhlaa. Kahvi kuumeni ja kakkua leikattiin. Leipiä jaettiin ja ilmapallot vaihtoivat omistajaa.

Uimaharjussa vuonna 2002 avattu moderni market oli osa palvelukeskusta kahviloineen, monitoimisaleineen ja nuorisotiloineen. Sen nuori ja energinen henkilökunta oli koulutettu perusteellisesti Siihtalan konttorin yläkerrassa. Motivaatio oli kova.

Ilomantsissa S-markettia laajennettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001, ja tämän jälkeen sitä on uudistettu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2018. Ilomantsi on hyvin perinteinen kauppapaikka. Keskiostos on suuri ja autoilevia asiakkaita on runsaasti. Osuus kirkonkylän myynnistä on 50 prosenttia ja koko kunnassa 43 prosenttia.

2000-luvulla melkein jokaisen kirkonkylän S-market vuorollaan on saanut uuden ilmeen. Tilat ovat uudistuneet ja laajentuneet ja parkkipaikkojakin on saatu lisää. S-market-verkoston rakentaminen on hieno näyttö siitä, kuinka Pohjois-Karjalassa PKO on tuonut osuustoiminnallisesti kaupan sellaisillekin kulmille, joilla muutoin ei olisi toiminut kukaan.

Kun myymälöitä tänä päivänä rakennetaan ja uudistetaan, kiinnitetään paljon huomiota vastuullisuusnäkökohtiin. Energian käytön tehostaminen, energian säästöt ja uusiutuvan energian käytön lisääminen ovat asioita, joissa kauppa voi tehdä ja on jo tehnytkin paljon. PKO:lla on esimerkiksi aurinkovoimalat S-market Penttilänrannassa, S-market Lehmossa sekä Lähi-ABC Siihtalassa.

Monesti ekologisuus tarkoittaa myös ekonomisuutta. Sähkön säästö pienentää kuluja ja tämä kulusäästö voidaan viedä tuotteiden hintoihin.

Teksti on esimakua syksyllä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.