4.4.2019

Osa 10: Raisua menoa Pekka Kettusessa

Keskellä sodan melskeitä vuonna 1942 PKO:lle valmistui Joensuun Siltakadulle uusi uljas liiketalo, jossa sijaitsi muun muassa Hotelli Pohjois-Karjala, joka nykyään tunnetaan nimellä Original Sokos Hotel Vaakuna Joensuu.

Hotellin toisen kerroksen PK-ravintola vääntyi kapakkakansan suussa nopeasti "Pekka Kettuseksi". Sotien aikana se oli lomalle päässeiden rintamamiesten paratiisi, jossa saattoi rentoutua hetkeksi. Kun Äänislinnan juna saapui kaupunkiin, oli oven takana heti pitkä jono odottamassa.

Sotilaat nauttivat ravintolan tarjoamaa korviketta ja söivät omia eväitään. Upseerit aterioivat ravintolassa, missä heillä oli oikeus myös nauttia alkoholia. Vaan kun juoksuhaudoista ei aina päästy lomallakaan eroon, leijui ilmassa sota-ajan levoton henki.

Meno Siltakatu 8:ssa äityi toisinaan raisuksi ja sormi livahti herkästi liipasimelle. Joskus taas joku maistellut maalaisisäntä taskut seteleitä pursuten tarjoutui isoon ääneen ostamaan koko ravintolan. "Vaan kun minä en myy", vastasi talon vahtimestari Väinö "Vänni" Toivonen rauhallisesti.

Teksti on esimakua keväällä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.