12.6.2020

Loimolan Voima esiintyy Bomballa 18.7.2020

Uudistuneen Bomban talon avajaisia vietetään 17.-19.7.2020 Tule kanssamme nauttimaan karjalaisesta kulttuurista. Loimolan Voima esiintyy Bomban talolla ilmaiskonsertissa avajaisten pääesiintyjänä. Tervetuloa

  • Bomba, Kulttuuri, karjalaisuus, Loimolan Voima

Loimolan Voima on kahden suistamolaistaustaisen veljeksen, kahden "kolmannen polven evakon" uutta karjalankielistä musiikkia julkaiseva yhtye. Yhtyeen esikoislevy "Ruttomužikan kyynäl" julkaistaan digitaalisilla alustoilla ja cd-levynä 13.7.2020. Julkaisupäivän valinta liittyy erääseen levyn keskeiseen teemaan, joka on karjalaisten sukupolvien ketju – 13.7. kun sattuu olemaan paitsi levyn sanoittajan syntymäpäivä, hänen suistamolaisen isoisänsä kuolinpäivä, mutta samalla myös hänen tyttärensä syntymäpäivä. Levy juhlistaa tällä tavoin karjalaisuuden ylisukupolvista merkitystä ja sen säilymistä edelleen elinvoimaisena kotiseutualueen menettämisestä huolimatta. Levynjulkaisukiertueella Loimolan Voima saapuu esiintymään Bomballe päiväkonserttiin 18.7.

"Ruttomužikan kyynäl" pitää sisällään 10 uutta karjalankielistä kappaletta, jotka on säveltänyt Mika Saatsi ja sanoittanut Niko Saatsi. Kokonaan uusia karjalankielisiä kappaleita sisältävän levyn julkaiseminen Suomessa on harvinaislaatuinen tapaus. Loimolan Voiman veljekset ovat kasvaneet kodissa, jossa karjalan kieltä on käytetty koko ajan erilaisina fraaseina sekä yksittäisinä sanoina. Viime vuosien aikana veljekset ovat opiskelleet kieltä lisää erilaisilla kursseilla, mutta myös omatoimisesti. Rajakarjalais-ortodoksinen perinne on siirtynyt veljeksille suorassa polvessa ja musiikkinsa avulla Loimolan Voima haluaakin tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme.

Yhtyeen konserteissa musiikki soljuu eteenpäin yhdessä karjalan- ja suomenkielisen tarinoinnin kanssa ainutlaatuisella tavalla. Loimolan Voima onkin elävä todiste siitä, ettei karjalankielinen kulttuuri Suomessa ole kuollut ja kuopattu, vaan että se elää myös nykyhetkessä aikaansa seuraten ja jatkuvasti uudistuen.

Uudistetun Bomban avajaisissa esiintyminen on Loimolan Voimalle erityisen mieluinen tehtävä. Nurmes oli veljesten isän ja isovanhempien evakkomatkan päätepiste, jossa elämä aloitettiin kirjaimellisesti uudelleen asutustilaa rakentaen ja raivaten. Bomban rajakarjalainen miljöö herättää itsessään jo ihastusta ja on veljeksille tuttu myös lapsuudesta: ehkäpä nyt voi jo paljastaa, että Loimolan "brihaččut" käyttivät Bomban maailmanvuoren kulisseja leikkipaikkanaan mummolareissujen hiljaisina kesäiltoina...

Uutinen koskee toimipaikkoja:
Muut ruokaravintolat
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Muut ruokaravintolat toimipaikkoja: