1.8.2018

Lähiruoka ostoskorissa tarkoittaa hyvinvointia sinulle ja minulle

Ilkka ja Katriina Markkulan tilalla kasvaneen perunan ostaminen Satakunnan Osuuskaupasta on todellinen elinvoimateko. Lähiruokamerkistä sinäkin voit tunnistaa paikallisesti tuotetun herkun.

  • Rikas ruokakulttuuri on houkuttavasti esillä myymälöissä. "Meiltä valitset maakunnan maut helposti mukaan", toimialajohtaja Jussi Kaartinen ja tuoteryhmävastaava Kirsi Pommelin toteavat Porin Prisma Mikkolan hedelmä- ja vihannesosastolla.

Perunalaarissa lukee Nicola. Tunnettu yleisperunalajike on kylvetty, kasvatettu ja nostettu vain muutamien kilometrien päässä Porin Prisma Mikkolasta. Ulvilalainen Trumetarin tila on toimittanut perunaa osuuskaupalle yli kolmen vuosikymmenen ajan.

– Viljelyyn on kokemuksen kautta päätynyt satakuntalaisten suihin sopivia makuja. Annabelle, Nicola, Jelly ja Afra ovat tunnetut lajikkeet, joita ruokapöytään tahdotaan vuodesta toiseen ostaa, kertoo tilan viljelijä Ilkka Markkula.

Nicolan vierestä löytyy haarukan kuva sinisellä pohjalla. Se on lähiruokamerkki. Siitä tunnistaa, että tuote on Satakunnassa tuotettu, jalostettu tai on pääraaka-aineeltaan kotimainen.

Ulvilan perunapelloilta on nopea toimitus osuuskaupan kautta ruokapöytiin. Trumetarin tilan isäntä Ilkka Markkula iloitsee lähiruoan suosiosta.

Vastuullisia syitä valita

Markkulan perunat kauppakassissa ja lopulta päivällispöydässä tukevat oman maakunnan menestystä. Eurot jäävät niin sanotusti kotiin.

– Lähiruokaa ostamalla tuetaan paikallisia ruoantuottajia ja ylläpidetään työpaikkoja. Syötävää hyvää ei myöskään tarvitse kuljettaa pitkältä. Valinnalla pidetään siis huolta myös ympäristöstä, Satakunnan Osuuskaupan market- ja tavaratalotoimialan johtaja Jussi Kaartinen toteaa.

Lähiruokaa osataan Kaartisen mukaan Satakunnassa arvostaa. Ruoan alkuperä ja jäljitettävyys kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän.

– Paikallisten tuottajien valikoimat ovat kuluttajan silmissä siksikin hyvin vetovoimaiset.

Perunan toimittaminen muun muassa osuuskaupalle ja satakuntalaispöytiin tuo Markkuloille työntekijöineen toimeentulon.

– Työllistävä vaikutus on merkittävä, hän korostaa.

Maku ja pakkaus vetävät puoleensa

Satakunnan Osuuskaupan lähiruokamyynti kasvoi viime vuonna noin kymmenen prosenttia. Maakunnan ruokatuottajien kanssa suunnitellaan yhdessä, miten lähiruokatuotteet päätyisivät ostoskoreihin yhä useammin. Tunnettuuden kasvattamisen keinot ovat esimerkiksi laadukas tuotepakkaussuunnittelu ja esillepano osuuskaupan myymälöissä.

– Hyvään tulokseen viime vuonna vaikutti osaltaan ansiokkaasti menestynyt Satakunnan Osuuskaupan satavuotisjuhlavuosi, jonka alle osuuskauppakin brändäsi lähiruokatuotteitaan, Kaartinen kertoo.

Esillepano myymälöissä johtaa ostoksia tekevät kuluttajat helposti lähiruokatuotteiden luo.

– Sillä, missä ja miten tuotteet myymälässä on asetettu, voidaan vaikuttaa kuluttajien mielikuvaan lähiruoasta ja näin olla tukemassa ostopäätöksessä.

Trumetarin tilan perunat voi tunnistaa ulkonäöltään yhdenmukaisista pusseista. Tuttuutta tuetaan myös verkossa.

– Lähiruokatuottajana haluamme tehdä työmme läpinäkyväksi ja tunnetuksi. Viljelystä kerrotaan avoimesti sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajien ymmärrys paikallisesta ruokatuotannosta karttuisi entisestään, Markkula toteaa.

Se on vain niin hyvää!

Pitkän linjan sopimuskumppanit liputtavat yhdessä monipuolista ruokamaakuntaa. Härkälän kurkut, Namsin tomaatit, Kivikylän makkarat ja Ullan Pakarin kakot ovat suosittuja tuotteita maakunnan ulkopuolellakin. Maku on paras ostopäätöstä ohjaava tekijä. Tuotteet ovat yksinkertaisesti hyviä.

– Me Osuuskaupassa tahdomme antaa kuluttajalle hyvän valikoiman, josta kukin voi tehdä oman valinnan. Lähiruokatuotteissa on löydetty hyvä hintapiste, ja se pärjää suomalaisten tuotteiden hintakilpailussa, Kaartinen sanoo.

Viljelijä Markkula arvostaa pitkää kumppanuutta osuuskaupan kanssa. Yhtä lailla hän nostaa hattua muille maakunnan ruokatuottajille.

– Onhan Satamaito, oma meijeri, valtava ylpeyden aihe maakunnalle, Markkula kehaisee kaveria, lähiruokatuotannon kollegaa kotikonnulta.