16.4.2018

Osuuskaupan tiedote 16.04.2018

Kolme Hämeenmaan Prismaa saa pian virtaa auringosta

S-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, kun kauppojen katoille asennetaan lähitulevaisuudessa tuhansia aurinkopaneeleja. Osuuskauppa Hämeenmaan toimipaikoista mukana hankkeessa ovat Lahden Launeen, Hämeenlinnan ja Riihimäen Prisma.

  • Kuva: Aki Loponen

– Tavoitteenamme on lisätä uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Näemme esimerkiksi juuri aurinkosähkössä paljon potentiaalia, tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen Hämeenmaalta kertoo.

Launeen, Hämeenlinnan ja Riihimäen Prisman katoille asennettavat aurinkopaneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön. Paneelit pyritään saamaan kiinteistöjen katoille tulevan kesän ja syksyn kuluessa.

– Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, toteaa Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Ari Järvinen.

Järjestelmän toimittaa Fortum ja käytännön asennuksesta vastaa ARE.

Käytössä useita energiansäästökeinoja

Hämeenmaalla tehdään jatkuvaa, päämäärätietoista työtä ilmaston ja ympäristön hyväksi.

– Me muun muassa uusimme kylmälaitoksia, ja samassa yhteydessä päivitämme talotekniikkaa. Teemme myös LED-putkituksia yksiköihimme: kuluvan kevään toimipaikkakierroksen jälkeen Osuuskauppa Hämeenmaan kaikkien myymälöiden valaistus on leditetty. Lisäksi saneeraamme kiinteistöjen rakennusautomatiikkoja, ja siirrymme samalla nykyaikaisempiin säätötapoihin, Hannu Tauriainen kertoo.

Jatkuvana energiansäästötoimena Hämeenmaalla tehdään kiinteistöautomaation ja kylmälaitteiden optimointeja.

Suomen suurin aurinkosähköhanke tukee S-ryhmän uutta, kunnianhimoista ilmastotavoitetta. Kaupparyhmän tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä yhdessä yrityskumppaneiden kanssa.

 

Lisätiedot:

Osuuskauppa Hämeenmaa, kiinteistöjohtaja Ari Järvinen, 050 588 6318

Osuuskauppa Hämeenmaa, tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen, 050 388 3685