11.6.2010

Osuuskaupan tiedote 11.06.2010

Huoltoasemien rengaspainetempaus käynnistyy

Huoltoasemilla tempaistaan 11. kesäkuuta alkaen viikon ajan oikeiden rengaspaineiden puolesta osana öljyalan energiatehokkuustoimintaa. Tempauksella muistutetaan oikeiden rengaspaineiden tärkeydestä. Liian pienet rengaspaineet lisäävät polttoaineenkulutusta ja heikentävät liikenneturvallisuutta. Paineet olisi hyvä tarkistaa ainakin kerran kuukaudessa.

Viime vuoden kesäkuussa rengaspainetempaus toteutettiin koeluontoisesti 30 paikkakunnalla. Nyt tempaus näkyy ennakkotietojen mukaan tavalla tai toisella ainakin noin kolmella sadalla huoltoasemalla eri puolilla maata yhtenä tai useampana päivänä viikon aikana, kerrotaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.

Eri huoltoasemaketjut ja huoltoasemat järjestävät viikon kuluessa erilaisia tempaukseen liittyviä tapahtumia. Ne voivat keskittyä yhteen päivään tai jatkua useamman päivän tempausviikolla 11.-18. kesäkuuta. Lisätietoja tapahtumista löytyy huoltoasemaketjujen ja huoltoasemien verkkosivuilta.

Tempauksessa on mukana yli 70 ABC-liikennemyymälää

Satakunnan Osuuskaupan ABC-liikennemyymälät ovat myös tempauksessa mukana seuraavasti:

ABC Tikkula Pori pe 18.6. klo 10-11

ABC Huittinen pe 18.6. klo 12-13

ABC Kiikoinen pe 18.6. klo 14-15

 

Vaikutus polttoaineenkulutukseen ja turvallisuuteen

Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen sekä polttoaineenkulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu.
Energiatehokkuutta edistävä Motiva muistuttaa ohjeissaan, että polttoaineen kulutus lisääntyy noin 0,3 litraa sadalla kilometrillä, jos renkaan paine on 0,5 baria suosituspainetta pienempi. Motiva neuvoo tarkistamaan vähintään kerran kuukaudessa ja aina sään kylmettyä, että renkaissa on sopiva paine.

Käytännössä renkaissa kannattaa Motivan mukaan pitää aina ohjekirjassa mainittu suurimman kuorman paine. Vaikka kevyellä kuormalla mukavuus voi hieman kärsiä, polttoainetta säästyy ilman, että turvallisuus heikkenee tai renkaiden ikä lyhenee.

Autojen rengaspaineissa tuntuu olevan korjaamisen varaa. Huoltoasemilla 30 paikkakunnalla viime kesänä koeluontoisesti järjestetyn rengaspainepäivän mittaukset kertoivat, että merkittävä osa tarkastetuista renkaista oli alipaineisia. Tieto kannusti laajentamaan huoltoasemien rengaspainetempausta tänä kesänä.

Öljyalan energiatehokkuussopimus Höylä III:ssa ovat mukana Neste Oil, Shell, SOK/ABC-ketju, St1, Teboil ja SEO sekä alan järjestöt Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen Liitto SBL ja Lämmitysenergia Yhdistys.

Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, tiedotus/Mervi Tepponen, mervi.tepponen@oil.fi, puh. 040 562 1060, sekä huoltoasemaketjut.

Rengaspaineet kohdalleen ja taloudellinen ajotapa käyttöön – säästät polttoainetta ja euroja!


Oikeat rengaspaineet

Tarkista rengaspaineet ainakin kerran kuukaudessa. Ota huomioon muutokset auton kuormituksessa. Voit turvallisesti pitää renkaissa ohjekirjassa mainitun suurimman kuorman paineen, ellet halua säätää paineita joka kerta kuorman muuttuessa. Liian pienet paineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, renkaat kuluvat nopeammin ja liikenneturvallisuus huonontuu. Polttoainetta kuluu enemmän jo silloin, jos rengaspaine on puoli baria suositusta pienempi.

Taloudellinen ajotapa

Helppo ja halpa keino vähentää polttoaineenkulutusta ja päästöjä. Taloudellisella ajolla säästät polttoainekustannuksissa keskimäärin vuotuisen ajoneuvoveron verran. Tasainen ajo vähentää myös huolto- ja korjauskustannuksia, kun renkaat ja jarrut kuluvat vähemmän. Lisäksi ennakoiva ja joustava ajotapa lisää liikenneturvallisuutta.
Tietoa rengaspaineista ja taloudellisesta ajotavasta www.motiva.fi/liikenne