8.8.2008

Osuuskaupan tiedote 08.08.2008

Hämeenmaan alkuvuoden myynti kasvoi 19 prosenttia

Alkuvuosi on ollut Hämeenmaalle vahvan kasvun aikaa. Osuuskauppa Hämeenmaan myynti oli tammi-kesäkuussa 400 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna siinä on kasvua 19 prosenttia.

Toiminnan tulos (ylijäämä ennen satunnaisia eriä ja veroja) oli 6,8 miljoonaa euroa, ja se oli 1,8 miljoonaa edellistä vuotta pienempi.
- Tulos oli suunnitellulla ja hyvällä tasolla. Heikkeneminen edellisvuodesta johtui lähinnä suuren investointiohjelman toteuttamisesta. Hyvä myynnin kehitys perustuu palveluiden monipuolistumiseen ja hintakilpailukykyyn kertoo toimitusjohtaja Taavi Heikkilä.

Alkuvuoden investoinnit Hämeenmaan historian suurimmat
Hämeenmaa-konsernin bruttoinvestoinnit olivat alkuvuoden osalta historian suurimmat, yhteensä 33,8 M€ (ed.v. 31,6 M€). Investoinnit oman alueen palveluiden kehittämiseksi jatkuvat voimakkaina myös loppuvuoden aikana.

Vuoden 2008 ensimmäisellä puoliskolla avattiin uudet S-marketit Hämeenlinnan Idänpäähän, Riihimäelle (ABC) ja Heinolaan (ABC) sekä Sale -myymälän Artjärvelle. Hauholla S-market uusittiin ja laajennettiin. Lisäksi Kodin Terran noutovarasto laajennettiin ajanmukaiseksi drive in -myymäläksi. Markettoimialalla loppuvuoden suurin investointi on uuden Prisma –keskuksen avaaminen Hämeenlinnaan syyskuussa. Tämän lisäksi avataan täysin uusittu ja laajennettu S-market Lahden Sokoksessa sekä laajennetut S-marketit Lopella ja Parolassa. Loppuvuonna aloitetaan Hämeenlinnan vanhan Prisman laajentaminen Kodin Terra –tavarataloksi ja jatketaan Lahdessa Prisma Holman rakennustöitä. Prisma Holma avataan kevättalvella 2009.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa tämän vuoden suurimmat investoinnit ajoittuivat alkuvuoteen. Hämeenmaa avasi peräjälkeen kaksi uutta ABC-liikennemyymälää, Riihimäelle ja Heinolaan. Näiden lisäksi avattiin uudet automaattiasemat Hartolaan ja Artjärvelle. Loppuvuoden aikana tullaan avaamaan automaattiasema Hämeenlinnan uuden Prisma-keskuksen yhteyteen.

Tavaratalotoimialalla Sokos Lahden laajennus- ja uudistustyöt ovat jatkuneet ja laajennusosat valmistuivat käyttötavarakaupan osalta toukokuussa 2008. Loppuvuoden aikana avataan myös uusi kosmetiikan ja aluspukeutumisen erikoisliike Emotion Hämeenlinnan Prisma-keskukseen.

Maaliskuussa Hämeenmaa avasi Lahteen uuden ravintolamaailman – Amarillon, Coffee Housen ja Public Cornerin. Lisäksi Sokos Lahden Presso uusittiin. Loppuvuoden aikana avataan Presso, Hesburger ja Buffa Hämeenlinnan uuteen Prisma-keskukseen.

Vesijärven Auton uudet liiketilat ovat rakenteilla Lahden Renkomäkeen.

Henkilöstömäärä kasvoi yli 300:lla
Hämeenmaan henkilöstömäärä kasvoi edellisvuodesta 308 uudella hämeenmaalaisella ja kesäkuun lopussa henkilöstönmäärä oli 2447. Kokoaikaisiksi muutettuna määrä vastaa 1866 henkilöä, kun vastaava luku edellisvuonna oli 1602.

- Vakituisen henkilökunnan lisäksi palveluksessamme oli tänä vuonna 375 kesätyöntekijää, kun viime vuonna heitä oli 190. Näemme Hämeenmaassa erittäin tärkeäksi työmahdollisuuksien tarjoamisen nuorille ja opiskelijoille. Samalla he tutustuvat myös kaupan alaan laajemminkin, Taavi Heikkilä toteaa.

- Koulutamme henkilöstöämme koko ajan. Alkuvuonna olemme kiinnittäneet huomiota asiakaspalvelun ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen sekä johtamistaitojen lisäämiseen. Lisäksi erityistä huomiota on kiinnitetty henkilöstön työhyvinvointiin ja sen kehittämiseen. Olemme muun muassa käynnistäneet koko henkilöstön kattavan Kehon Ikä –kartoituksen, Heikkilä jatkaa.

Asiakasomistajille jaettiin alkuvuodelta yhteensä 14 M€:a Bonusta ja osuuspääomankorkoa eli yli kaksi kertaa enemmän kuin Hämeenmaan alkuvuoden tulos.

Osuuskauppa Hämeenmaalla oli kesäkuun lopussa 109 778 asiakasomistajaa. Määrä kasvoi vuoden vaihteesta 3 358 uudella asiakasomistajalla. Alkuvuoden aikana asiakasomistajat keräsivät Bonusta 13,1 M€ (ed.v. 10,1 M€) eli 29 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämän lisäksi Hämeenmaa maksoi täyteen maksetuille osuusmaksuille 10 prosentin koron vuoden 2007 tuloksen perusteella (yhteensä 0,9 M€).  

S-Pankki tuo ylivoimaisia etuja asiakasomistajille
Lokakuussa 2007 toimintansa aloittanut S-Pankki on Suomen ensimmäinen ja ainoa kauppapankki. Asiakasomistajien pankkikoriin kuuluvat ilmainen käyttötili, ilmainen verkkopankki, ilmainen Visa ainakin vuoden 2009 loppuun, kattava verkosto sekä kilpailukykyiset säästö- ja sijoitusmahdollisuudet ja S-Etukortilla maksettaessa saatava maksutapaetu. Sitten S-Pankin avaamisen pankki on saanut lähes 100 000 uutta asiakasta, uusia maksukortteja on myönnetty lähes 150 000 kappaletta ja ottolainauskanta on kasvanut 600 M€:lla. Verkkopankin käytön mahdollistavia pankkitunnuksia oli kesäkuun lopussa lähes 480 000 asiakkaalla, kun vuodenvaihteessa vastaava luku oli 190 000.

Lisätietoja:     
Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja Taavi Heikkilä, GSM 050 68 037