17.7.2018

Osuuskaupan tiedote 17.07.2018

Hämeenmaalla yli sata uutta työpaikkaa

Osuuskauppa Hämeenmaan alkuvuosi sujui hyvin: Myynti kasvoi 4 prosenttia, ja tulos säilyi hyvällä tasolla. Osuuskaupan omistajille on tänä vuonna maksettu Bonuksia 13,9 miljoonaa euroa. Hämeenmaan palveluksessa oli kesäkuun lopussa 3 203 työntekijää, 103 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Investointeja Kanta- ja Päijät-Hämeeseen tehtiin alkuvuonna 8,1 miljoonalla eurolla.

Myynti hyvässä kasvussa
Osuuskauppa Hämeenmaan myynti oli alkuvuonna 558,5 miljoonaa euroa (edellisvuonna 536,8 miljoonaa euroa). Kasvua vuoden 2017 alkuvuoteen nähden oli 4 prosenttia. Eniten myyntiään edelliseen vuoteen verrattuna kasvattivat autokauppa (+12%) ja marketkauppa (+5%). Myös liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynti kasvoi (+4%).
 
Majoitus- ja ravitsemiskaupan myynti pysyi lähes edellisen vuoden tasolla. Tavaratalo- ja rautakaupan myynti laski (-18%). Merkittävimpiä syitä laskuun olivat Hämeenlinnan Marks & Spencer-myymälän sulkeminen kesällä 2017 ja Kodin Terra -myymälöissä tehdyt mittavat uudistustyöt.

Tulos ennen veroja oli 12,1 miljoonaa euroa, joka oli hieman edellistä vuotta parempi (11,9 miljoonaa euroa).

– Alkuvuotemme on edennyt hyvin. Erityisen hienoa on ollut, että tutkimusten mukaan asiakastyytyväisyytemme taso on noussut kaikilla toimialoillamme kevään aikana, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo.

Kesätyöntekijät valittiin RekryTreffeillä
Hämeenmaan henkilöstömäärä oli kesäkuun 2018 lopussa 3 203. Määrä oli yli sata suurempi kuin edellisenä vuonna. Eniten uusia työpaikkoja on tullut marketkauppaan, jossa etenkin laajentuneet aukioloajat ovat mahdollistaneet lisätyövoiman palkkaamisen.

Kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa käytettiin toista kertaa "speed dating" -pikahaastatteluja. RekryTreffit-tapahtumia järjestettiin keväällä Lahdessa, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Heinolassa ja Forssassa. Niihin kutsuttiin kaikki lähialueelta hakemuksen lähettäneet nuoret. Pikahaastatteluja tehtiin noin 1 600. Viime vuodesta RekryTreffejä kehitettiin niin, että kaikille Hämeenmaan toimipaikkoihin oli mahdollista hakea yhdellä hakemuksella. Hämeenmaa työllistää tänä kesänä yhteensä noin 1 000 nuorta.

Investointeja Kanta- ja Päijät-Hämeeseen
Hämeenmaan alkuvuoden investointeja olivat Tervakosken ABC-automaattiasema ja Lahden Holman Prisman yhteyteen avattu uusi ABC CarWash. Hämeenlinnan Idänpäähän ja Orimattilaan rakennetaan parhaillaan autopesuja.

Lahden ja Hämeenlinnan Kodin Terrat uudistettiin.

Lahden Villähteellä avattiin maaliskuussa uusi Sale Ersta. Prisma Laune, S-market Vääksy ja S-market Ankkuri uudistettiin keväällä. Alkusyksystä uudistusvuorossa ovat S-market Forssa, S-market Hirsimäki ja S-market Mukkula.

Hämeenlinnan ja Heinolan Iloinen Kulkija-ravintolat uudistettiin kevään aikana. Hämeenlinnan kauppakeskus Goodmanissa sijaitseva Coffee House muuttuu elokuussa lounasravintola Huikopalaksi. Lahden Aleksanterinkadulla avataan syys-lokakuussa uusi ruokaravintola Coppa eatery. Syksyllä uudistetaan Lahden Amarillo. Lahdessa Lanun aukiolla sijaitseva Public Corner uudistetaan Butcher & Banker-ravintolaksi. Hämeenlinnaan avataan alkuvuodesta 2019 Amarillo.

Ensimmäistä aurinkovoimalaa rakennetaan Prisma Riihimäen katolle
Kehitämme voimakkaasti energiatehokkuuttamme ja otamme käyttöön uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Loppuvuoden aikana Lahden Launeen, Hämeenlinnan ja Riihimäen Prismojen katoille rakennetaan aurinkovoimalat. Riihimäellä aurinkovoimalan asennus on jo käynnissä. Katolle asennetaan 2 000 aurinkopaneelia, joiden teho on 500 kWp:iä. Voimalan tuottamalla sähköllä lämmitettäisiin esimerkiksi vuositasolla noin 30 omakotitaloa.

Prisma Launeella voimalan asennustyöt alkavat heinäkuun lopulla. Prisman katolle asennetaan 3 400 paneelia, joiden teho on 910 kWp:iä.

Hämeenlinnan Prisman katolle asennetaan 2 600 paneelia, joiden teho on 700 kWP:iä. Tavoitteena on saada voimala käyttöön vuoden loppuun mennessä.

– Tavoitteenamme on lisätä uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Aurinkosähkö soveltuu käyttöömme koska myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesäpäivinä on mahdollista, että koko kiinteistön kuluttama sähkö tuotetaan aurinkovoimalla. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on noin 10-15 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, Vormisto sanoo.

Lisätiedot:
Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja Olli Vormisto, puh. 050 358 8336