17.2.2012

Osuuskaupan tiedote 17.02.2012

Hämeenmaalla hyvä vuosi 2011

Hämeenmaan toiminta kehittyi useilla mittareilla erittäin positiivisesti vuonna 2011. Asiakasomistajien määrä kasvoi vuoden aikana 136 077 jäseneen. Asiakasomistajat saivat Bonusta 31,9 miljoonaa euroa. Hämeenmaan myynti kasvoi hyvän asiakaspalvelun sekä uusien toimipaikkojen myötä 1 017 miljoonaan euroon. Kasvua edellisvuoteen kertyi 13,2 %. Hämeenmaa investoi Kanta- ja Päijät-Hämeeseen 68 miljoonaa euroa. Työntekijöiden kokema työtyytyväisyys Hämeenmaalla pysyi kiitettävällä tasolla ja parani entisestään.

Uusia asiakasomistajatalouksia yli 6 000

Hämeenmaalla oli vuoden vaihteessa 136 077 asiakasomistajaa. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana 6 140. Asiakasomistajatalouksia alueemme talouksista oli noin 78 %, jossa kasvua edellisvuoteen oli 4 %. Asiakasomistajat keräsivät vuoden 2011 aikana Bonusta 31,9 miljoonaa euroa, joka on 14 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Osuuspääoman korkoa maksettiin 1,2 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi asiakasomistajat saivat maksutapaetua S-Pankin korteilla maksamisesta 0,4 miljoonaa euroa.

Palveluja ja etuja asiakasomistajille – investoinnit yli 68 miljoonaa euroa

Hämeenmaa jatkoi toimipaikkaverkostonsa voimakasta kehittämistä vuonna 2011, ja kaikkiaan investointeja Kanta- ja Päijät-Hämeeseen tehtiin 68,4 miljoonalla eurolla. Hämeenmaa osti Sokotel Oy:ltä Lahden Seurahuoneen ja Hämeenlinnan Vaakunan Sokos Hotellien liiketoiminnot sekä Lahden Teollisuusseuralta Lahden Seurahuoneen kiinteistön. Lisäksi Hämeenmaa osti SOK Autokauppa Oy:ltä Lahden Automaan liiketoiminnot. Syyskuussa avattiin uudistettu Launeen Prisma-keskus, jossa toimii Prisman lisäksi Hämeenmaan Prisma Ravintola sekä kauneuden ja hyvinvoinnin erikoisliike Emotion. Uusia S-marketteja avattiin Orimattilaan sekä Lahden keskustaan kauppakeskus Sykkeeseen. Sykkeeseen avattiin myös Emotion-myymälä. S-market Tammelan laajennus valmistui alkukesästä ja S-market Jukolan loppuvuodesta. Uusia Sale-lähimyymälöitä avattiin Lahteen Okeroisiin ja Hämeenlinnaan Poltinaholle. Lisäksi Hämeenlinnan Prisman yhteyteen avattiin ABC-pesukatu.

Tyytyväinen henkilöstö

-       Jatkuva palveluiden kehittäminen on tarkoittanut myös uusien työpaikkojen synnyttämistä. Hämeenmaalla oli vuoden 2011 lopussa 3 052 työntekijää. Henkilöstömäärä kasvoi edellisestä vuodesta 204 työntekijällä, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Taavi Heikkilä.

Loppuvuonna tehdyn työyhteisötutkimuksen mukaan Hämeenmaan henkilöstön kokema työtyytyväisyys on erinomaisella tasolla. Hämeenmaan työntekijät antoivat työtyytyväisyydestä arvosanan 4,11 (asteikko 1–5).

Hämeenmaa koulutti henkilöstöään keskimäärin neljä valmennuspäivää per työntekijä. Koulutukset liittyivät erityisesti asiakaspalvelun ja myyntitaitojen vahvistamiseen sekä esimies- ja johtamistaitojen kehittämiseen.

Hämeenmaan työhyvinvointiohjelma jatkui myös vuonna 2011. Sen keskeinen painopiste oli työkyvyn johtaminen. Työn mukauttaminen ja työhön paluun erilaiset tuet sairaslomalta töihin palattaessa otettiin onnistuneesti käyttöön. Työkokeiluja ja erilaisia kuntoutusmuotoja hyödynnettiin aktiivisesti työkyvyttömyysriskien pienentämiseksi.

Hyvä tulos mahdollistaa toiminnan kehittämisen

Ylijäämä ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 26,1 miljoonaa euroa, ja se kasvoi edellisvuodesta 0,8 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos oli 28,7 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edellisvuodesta 3,4 miljoonaan euroa. Hämeenmaan kerryttämä tulos jää Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, ja se käytetään alueen palvelutarjonnan edelleen kehittämiseen.

Lisätietoja: Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja, Taavi Heikkilä, puhelin 050 6 8037