21.2.2014

Osuuskaupan tiedote 21.02.2014

Hämeenmaa työllisti ja investoi taantumasta huolimatta

Hämeenmaan toiminnassa oli positiivinen vire vuonna 2013, vaikka yleinen taloudellinen tilanne oli haastava. Asiakasomistajien määrä kasvoi vuoden aikana 145 629 jäseneen, ja Bonusta asiakasomistajat saivat yhteensä 33,4 miljoonaa euroa. Taantumasta huolimatta Hämeenmaan myynti pysyi hyvällä tasolla ja oli 1 099 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen kertyi 0,9 %. Hämeenmaa investoi Kanta- ja Päijät-Hämeeseen yli 53 miljoonalla eurolla ja työllisti vuoden 2013 lopussa 3 048 henkilöä. Työntekijöiden kokema työtyytyväisyys pysyi kiitettävällä tasolla.

Uusia asiakasomistajatalouksia yli 4 000

Hämeenmaalla oli vuodenvaihteessa 145 629 asiakasomistajaa. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana 4 170. Asiakasomistajatalouksia alueen talouksista oli 79 %. Asiakasomistajat keräsivät vuoden 2013 aikana Bonusta 33,4 miljoonaa euroa. Osuuspääoman korkoa maksettiin 1,3 miljoonaa euroa, ja tämän lisäksi asiakasomistajat saivat maksutapaetua S-Pankin korteilla maksaessaan 0,5 miljoonaa euroa.

Palveluja ja etuja asiakasomistajille – investoinnit yli 53 miljoonaa euroa

Hämeenmaa jatkoi vuonna 2013 toimipaikkaverkostonsa voimakasta kehittämistä. Kaikkiaan investointeja Kanta- ja Päijät-Hämeeseen tehtiin 53,1 miljoonalla eurolla.

Market-toimialan kehittämistoimenpiteet suunnattiin laajasti koko toimialueelle. Toukokuun lopussa avattiin täysin uusi S-market Hollola Salpakankaan kuntakeskuksessa sekä laajennettu ja uudistettu S-market Hartola. Huhtikuussa avattiin laajennettu ja uusittu Sale Renko sekä uusittu Sale Nastola. Marraskuussa uudistettiin S-market Mascot Lahden kaupunkikeskustassa. Myrskylän Salessa sekä Padasjoen ja Järvelän S-marketeissa käynnistettiin laajennustyöt. Marketit avataan uusittuina kevään 2014 aikana.

Majoitus- ja ravitsemistoimialan merkittävin investointi oli Lahden Seurahuoneen täydellinen uusiminen ja avaaminen vapuksi. Liikennemyymälä- ja polttonestetoimialalla käynnistettiin ABC-automaattiasemien uusiminen Riihimäellä ja Sysmässä. Tammelaan avattiin täysin uusi ABC-automaattiasema. Nelipyörä Oy:n uusi autotalo avattiin Hyvinkäällä syyskuussa.

Osaava ja tyytyväinen henkilöstö

Hämeenmaalla oli vuoden 2013 lopussa 3 048 työntekijää. Määrä säilyi edellisen vuoden tasolla. Marraskuussa 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöstön työtyytyväisyys on kiitettävällä tasolla. Lähes 90 % työntekijöistä on valmis suosittelemaan yritystä työnantajana.

Uusien asioiden kehittäminen korostui vuonna 2013. Liikennemyymälä- ja polttonestetoimialalla otettiin käyttöön henkilöstön oma mobiilisovellus, josta on nähtävissä muun muassa työvuorolistat. Mobiilisovelluksen käyttö laajenee koko konserniin kevään 2014 aikana. Lyhyissä sairastapauksissa pilotoitiin niin sanottu omailmoituskäytäntö. Tulokset olivat hyviä, ja omailmoitus otettiin käyttöön koko konsernissa vuoden 2014 alussa.

Työkyvyn johtamiseen liittyen aloitettiin hyvää työelämää edistävä HyviS-hanke, johon osallistetaan henkilöstöä, esimiehiä sekä sidosryhmiä. Hankkeen tarkoitus on kehittää innovatiivisia ratkaisuja työelämän ja uran eri käännekohtiin. Henkilöstön kouluttaminen kohdistui asiakaspalvelun ja myyntitaitojen vahvistamiseen sekä esimiestaitojen kehittämiseen.

Tulos hyvällä tasolla

- Kaupallisesti haasteellisena ja ailahtelevana vuonna 2013 henkilöstö osallistettiin koko Hämeenmaata koskeviin kulusäästötalkoisiin, joissa ideoitiin erilaisia kustannussäästökeinoja ja uusia ratkaisuja myynnin edistämiseen. Yhtenä kanavana näiden ideoiden jättämisessä toimi koko konsernissa käyttöönotettu InnoHämis-innovaatiotyökalu, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan vt. toimitusjohtaja Risto Korkka.

Kulusäästöohjelma onnistui kokonaisuutena erinomaisesti, ja Hämeenmaan tulos säilyi hyvällä tasolla. Ylijäämä ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 29,0 miljoonaa euroa, ja siinä on kasvua edelliseen vuoteen 3,3 miljoonaa euroa. Hämeenmaan kerryttämä tulos jää Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, ja se käytetään alueen palvelutarjonnan kehittämiseen.

Asiakasomistajien palveluiden kehittämistä jatketaan vuonna 2014

- Hämeenmaan palveluiden kehittämistä jatketaan vuonna 2014. Hämeenlinnaan Kauppakeskus Goodmanniin avataan tavaratalo, joka sisältää S-marketin, Coffee Housen, Hesburgerin sekä käyttötavaraosastot.  Hämeenlinnan Original Sokos Hotel Vaakunassa uusitaan huoneita. Prisma Hämeenlinnassa tehdään remonttia, mikä tulee parantamaan entisestään palveluita ja asioinnin helppoutta. Lisäksi Hämeenlinnan Harvialantielle avataan uusi S-market. Uusia ABC-automaattiasemia avataan Sysmään, Riihimäelle (Karavaaniin) ja Jokioisille. Lisäksi Forssaan avataan ABC-autopesu, kertoo Risto Korkka vuoden 2014 investoinneista.

Taavi Heikkilä SOK:n pääjohtajaksi

SOK:n uudeksi pääjohtajaksi valittiin vuoden 2013 lopulla Hämeenmaan toimitusjohtaja Taavi Heikkilä. Hän aloitti tehtävässään vuoden 2014 alussa. Heikkilä toimi Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajana vuodesta 2004 alkaen. Hänen kaudellaan Hämeenmaa menestyi erinomaisesti usealla mittarilla mitattuna. Osuuskaupan myynti lähes kolminkertaistui, ja uusia työpaikkoja syntyi 1 600. Hämeenmaan vt. toimitusjohtajana toimii Risto Korkka, kunnes uusi toimitusjohtaja nimitetään.

 

Lisätietoja: Osuuskauppa Hämeenmaan, vt. toimitusjohtaja Risto Korkka, puhelin 0500 301 794