17.2.2015
2 kommenttia

Osuuskaupan tiedote 17.02.2015

Hämeenmaa investoi hyvään työelämään - tulos hyvällä tasolla

Osuuskauppa Hämeenmaan myynti, 1092 miljoonaa euroa, oli vuonna 2014 edellisen vuoden suuruinen taloudellisen toimintaympäristön haasteista huolimatta. Myös tulos, 25,3 miljoonaa euroa, säilyi hyvällä tasolla. 110-vuotista taivaltaan Hämeessä juhlineen osuuskaupan omistajien määrä kasvoi vuoden aikana lähes 150 000:een, ja Bonusta omistajille maksettiin 32,6 miljoonaa euroa. Hämeenmaa investoi Kanta- ja Päijät-Hämeeseen 35 miljoonalla eurolla, ja työllisti vuoden 2014 lopussa 2 992 henkilöä. Yksi vuoden merkittävimmistä satsauksista tehtiin henkilöstön hyvinvointiin. Vuoden 2014 aikana toteutetun HyviS-innovaatiohankkeen tavoitteena oli kokonaisvaltainen työhyvinvoinnin kehittäminen ja henkilöstön työkyvyn tukeminen. Hanke sai kunniamaininnan Henkilöstöteko 2014 –kilpailussa.

Töitä vuoden aikana yli 4000:lle paikalliselle
Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstömäärä oli vuoden 2014 lopussa 2 992. Lahdessa Hämeenmaa palkittiin Vuoden Työllistäjä –tunnustuksella.
─ Olen erityisen iloinen siitä, että olemme pystyneet vaikeina aikoina jatkamaan työllistämistä. Myös kesätyöntekijöitä palkkasimme edellisten vuosien malliin, yhteensä 1 190 nuorta, joista 632 oli "Tutustu työelämään ja tienaa" –kesäharjoittelijoita, Olli Vormisto kertoo.
Marraskuussa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöstön työtyytyväisyys on pysynyt kiitettävällä tasolla.
─ Saimme henkilöstöltä kiitosta muutoksenhallinnasta ja päätöksentekokulttuurista. Haastavina aikoina pidän tätä upeana tuloksena, Olli Vormisto sanoo.

Investointi parempaan työelämään HyviS-hankkeella
Hämeenmaa on hakenut työn tuottavuuden kasvua erityisesti investoimalla henkilöstön työhyvinvointiin ja työkyvyn johtamiseen.
─ Hyvää työelämää edistävä HyviS-hankkeemme oli vuoden 2014 tärkeimpiä tekemisiämme. Hankkeen työpajoihin osallistettiin laaja joukko Hämeenmaan henkilöstöä, ulkopuolisia asiantuntijoita ja sidosryhmien edustajia. Tarkoitus oli kehittää uusia, innovatiivisia ratkaisuja työelämän ja uran eri käännekohtiin. Tukimuotoja löytyi, ja saimme niistä osuuskaupalle pysyviä toimintamalleja. Investointimme työkyvyn johtamiseen tuottanee itsensä moninkertaisena takaisin, Olli Vormisto kuvailee onnistunutta hanketta, joka sai kunniamaininnan Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen ja Henry ry:n Henkilöstöteko 2014 –kilpailussa.

Asiakasomistajatalouksia jo lähes 150 000
Hämeenmaalla oli vuodenvaihteessa 149 141 asiakasomistajaa, joista uusia liittyneitä oli 3 516.
─ Maksoimme omistajillemme Bonusta 32,6 miljoonaa euroa ja osuuspääoman korkoa 1,4 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi asiakasomistajat saivat maksutapaetua S-Pankin korteilla maksaessaan noin 0,5 miljoonaa euroa. Juhlavuotemme kunniaksi asiakasomistajia palkittiin myös muun muassa omistajakoteihin toimitetulla joululevyllä, Olli Vormisto kertoo.

Investoinnit palveluverkostoon lähes 35 miljoonaa euroa
Hämeenmaa jatkoi toimipaikkaverkostonsa kehittämistä. Investointeja Kanta- ja Päijät-Hämeeseen tehtiin vuonna 2014 34,7 miljoonalla eurolla. Keskiössä on ollut kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen.
─ Hämeenlinnassa avattiin uudet S-marketit Harvialantiellä ja Kauppakeskus Goodmanissa sekä Sale-myymälä Hätilässä. Hämeenlinnan ja Riihimäen Prismat uudistettiin, ja Padasjoen, Järvelän ja Oitin S-marketit sekä Sale Myrskylä laajennettiin. ABC-toimialan merkittävin investointi oli ABC Renkomäen uudistaminen ja parkkialueiden laajennus. Lisäksi Jokioisiin, Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Sysmään avattiin uudet ABC-automaattiasemat ja Forssan Prisma-keskuksen yhteyteen ABC-autopesu, Olli Vormisto kertoo.

Tavaratalotoimialan merkittävin tapahtuma oli Suomen suurimman Emotionin ja Marks & Spencer –muotimyymälän avaukset Hämeenlinnassa Kauppakeskus Goodmanissa.
─ Avasimme Goodmaniin myös Coffee House – ja Hesburger-ravintolat. Muita majoitus- ja ravitsemistoimialan investointikohteita olivat Sokos Hotel Hämeenlinnan Vaakunan huoneiden remontointi ja uuden karaokeravintola Las Palmasin avaaminen ravintola Toreron tilalle Lahteen.

Tulos hyvällä tasolla
Vaikka investoinnit palveluverkostoon ja henkilöstön työkyvyn johtamiseen olivat merkittäviä, osuuskauppa jatkoi kaupallisesti haasteellisessa tilanteessa kulujen karsimiseen tähdännyttä säästöohjelmaansa.
─ Koko henkilöstö osallistui kustannussäästöjen ideointiin, ja säästöohjelmamme onnistui erinomaisesti. Hämeenmaan tulos, 25,3 miljoonaa euroa, on edelleen hyvällä tasolla, Olli Vormisto toteaa.

Palveluiden kehittäminen ja halpuutustyö jatkuvat vuonna 2015
S-ryhmässä on käynnissä strateginen muutosvaihe. Mittavat ryhmätason muutosohjelmat ovat mahdollistaneet useiden elintarvikkeiden hintojen alennukset Prisma-, S-market- ja Sale-ketjuissa.
─ Tätä halpuuttamistyötä tullaan jatkamaan. Osuuskaupan perustehtävän mukaisesti tavoittelemme omistajillemme mahdollisimman edullista ostoskoria sekä tuntuvia etuja esimerkiksi Bonuksen muodossa.

Palveluverkoston kehittäminen jatkuu sekin vuonna 2015.
─ Investointien painopiste on siirtymässä uusien yksiköiden rakentamisesta olemassa olevan verkoston kehittämiseen. Alkuvuoden tärkeimmät investointimme ovat Sokos Lahden katutason, ravintolan ja S-marketin uudistus sekä uuden Sale Karavaanin avaaminen Riihimäellä, Olli Vormisto kertoo.

 

Lisätiedot:
Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja Olli Vormisto, puh. 050 358 8336