27.11.2014

Osuuskaupan tiedote 27.11.2014

Hämäläinen osuuskauppa täyttää 110 vuotta

Tänään 27.11.2014 tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen ensimmäinen osuuskauppa perustettiin Tervakoskella. Osuuskauppa Hämeenmaa juhlistaa pitkää historiaansa toimipaikoissa järjestettävällä kahvituksella. Lisäksi jokainen omistaja saa omalta kaupaltaan kiitoksena joululevyn. 110-vuotias osuuskauppa lupaa pysyä tulevaisuudessakin uudistumiskykyisenä. Siitä kertoo uusi aluevaltaus: Hämeenmaa avaa Lahteen ruoan verkkokaupan 1.12.2014.

Tuttu toiminta-ajatus ja arvot
Osuustoimintalain säätäminen vuonna 1901 oli Suomessa lähtölaukaus innokkaalle osuuskauppojen perustamiselle. Ensimmäinen kantahämäläinen osuuskauppa perustettiin vuonna 1904 Tervakoskella, ensimmäinen päijäthämäläinen vuonna 1906 Padasjoella.
― Osuuskaupan myymälät olivat vuosikymmeniä sekatavarakauppoja, joista sai ruokaa, vaatteita sekä kotitalous-, rauta- ja maataloustarvikkeita. Maailma on muuttunut, mutta vastuullinen arvopohja on pysynyt perustamisajoista samana. Keskiössä on asiakaslähtöisyys, ja toiminta-ajatuksena etujen ja palveluiden tuottaminen, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo.

Nousu- ja laskukausia
Kaupungistuminen haastoi maaseutumyymälöihin nojanneet perinteiset pitäjäosuuskaupat 60-luvulla, ja S-ryhmässä alkoi fuusioiden aika. Kanta-Hämeessä osuuskaupat liittyivät Etelä-Hämeen Osuuskauppaan, päijäthämäläiset osuuskaupat fuusioituivat Lahden Seudun Kauppakuntaan, sittemmin Päijät-Hämeen Osuuskauppaan. Merkittävin fuusio tapahtui 31.12.1992, kun alueosuuskaupat EHO ja POK muodostivat kombinaatiofuusiossa Osuuskauppa Hämeenmaan.
— Tästä alkoi voimakas muutostyö. Se palkittiin. 110 vuotta ensimmäisen osuuskaupan perustamisen jälkeen Hämeenmaa on yli 3000 paikallista työllistävä yritys, jonka omistaa yli 145 000 kanta- ja päijäthämäläistä asiakasomistajaa, Olli Vormisto sanoo.

Kiitos asiakkaille ja henkilöstölle
Asiakkaille juhlavuosi on näkynyt etuina ja tapahtumina koko syksyn. Joulukuun asiakasomistajaposti tuo myös mukanaan lahtelaisen Hannu Lehtosen joulu-CD:n, kiitoksena menneestä vuodesta. Juhlavuosi huipentuu tänään 27.11. Hämeenmaan toimipaikoissa järjestettävään kahvitukseen. Syntymäpäivän lisäksi juhlalle on aihetta myös siksi, että kaupallisesti haasteellinen vuosi on sujunut olosuhteisiin nähden hyvin.
─ Kiitos hyvästä vuodesta kuuluu asiakkaille, hallinnolle sekä henkilöstöllemme, joka on tehnyt paljon töitä erityisesti palvelumme kehittämiseksi, Olli Vormisto sanoo.

Hämeenmaa avaa ruoan verkkokaupan
Vastuullisuuden ja asiakaslähtöisyyden ohella yksi tekemisiä ohjaavista arvoista on uudistuminen.
— Uudistumis- ja muuntautumiskykyä tarvitaan, jotta voimme jatkaa tarinaamme toiset 110 vuotta. Ensi viikolla osuuskaupassamme alkaakin mielenkiintoinen uusi vaihe, kun Hämeenmaa avaa Lahteen ruoan verkkokaupan, toimitusjohtaja kertoo.

 

Lisätietoja:
Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja Olli Vormisto, 050 358 8336