8.5.2018

Osuuskaupan tiedote 08.05.2018

Ässäkokit valtaavat jälleen paikalliset marttakeittiöt

Maistuisiko kaurakedon peltileipä tai omenaposken mantelimuffinit? S-ryhmän ja Marttaliiton viime vuonna käynnistämät Ässäkokki-kurssit saavat jatkoa ympäri Suomen. Osuuskauppa Hämeenmaan alueella järjestetään yhteensä kuusi kokkauskurssia ensi kesä- ja syyslomakaudella.

Maksuttomien, 8–12-vuotiaille lapsille suunnattujen Ässäkokki-kurssien kantavia ajatuksia ovat iloinen yhdessä tekeminen, arjen ruokataidot, fiksu kuluttaminen ja satokausiajattelu.

– Yhdessä kokkaaminen ja leipominen ovat mukavaa puuhaa. Lisäksi kursseilla opitaan uutta, saadaan hyödyllistä tietoa ja koetaan onnistumisen iloa, Itä-Hämeen Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Koivisto toteaa.

Kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck Etelä-Hämeen Martoista komppaa kollegaansa.

– Kursseilla opetetaan kekseliästä, sesonkien mukaista, kasvispainotteista ja taloudellista ruoanlaittoa tulevaisuuden tekijöille. Kursseilla on myös kivaa!

Jaana Lehrbäckin ja Niina Koiviston mukaan viime vuonna Kanta- ja Päijät-Hämeessä järjestetyt kurssit saivat erittäin hyvän vastaanoton. Kurssit täyttyivät, ja niiden sisällöstä pidettiin.

Ensimmäinen kurssi kesäkuussa

Ässäkokit pääsevät valmistamaan kursseilla maistuvaa arkiruokaa, iskemään kädet jauhoihin ja harjoittelemaan helppojen välipalojen tekoa. Lisäksi kursseilla keskustellaan ruoan terveellisyydestä, keittiöhygieniasta, lajittelusta ja kierrätyksestä. Sopivissa tilanteissa vertaillaan itse tehdyn ja valmiina ostetun ruoan hintoja.

– Lapset ovat keskeisessä roolissa tulevaisuuden kotimaisen ruokakulttuurin rakentamisessa. Itse tekemisen elämykset kannustavat ja ohjaavat heitä terveellisemmän ruokavalion pariin. Toivomme, että kurssien ansiosta yhä useammassa kodissa saadaan jatkossa nauttia yhdessä tekemisen riemusta ruoanlaiton parissa, sanoo asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä Hämeenmaalta.

Ensimmäinen Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen Ässäkokki-kursseista pidetään Hämeenlinnassa 7.6. Loput kurssit ajoittuvat puolestaan syksyyn: Riihimäen kurssi pidetään maanantaina 15.10. Seuraavana päivänä eli 16.10. koululaiset kokkaavat Forssassa. Heinolan ja Lahden kurssit pidetään lokakuun loppupuolella.

– Ässäkokki-kurssit järjestetään paikallisten koululaisten syyslomaviikolla, vahvistaa Niina Koivisto.

Heinolassa Ässäkokit pääsevät marttojen oppiin tiistaina 23.10. sekä Lahdessa keskiviikkona 24.10. ja torstaina 25.10.

Kaikkiaan valtakunnallisia Ässäkokki-kursseja järjestetään lähes sata ympäri Suomen. Kursseista saa lisätietoa ja niille ilmoittaudutaan paikallisten marttapiirien kautta Marttojen verkkosivuilla www.martat.fi.

Ässäkokki-kursseille voi ilmoittautua osoitteessa: www.martat.fi/assakokit. Kurssitiedot ja ilmoittautumiset päivittyvät sivustolle noin kuukautta ennen kurssin alkamista. Kursseilla käytettävät reseptit löytyvät osoitteesta: www.yhteishyva.fi/assakokki.

 

Lisätiedot:

Osuuskauppa Hämeenmaa, asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, 050 5423811, jaana.jarvenselka@sok.fi

Etelä-Hämeen Martat, kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck, 044 577 7192, etela-hame@martat.fi

Itä-Hämeen Martat, kotitalousasiantuntija Niina Koivisto, 040 832 8489, niina.koivisto@martat.fi