7.11.2008

Lehdistötiedote 07.11.2008

7.11.2008 Lapin matkailukartta muutoksessa – Levin uusi sydän haastaa kansainväliset kohteet

Tiedote 7.11.2008

Lapin matkailukartta muutoksessa –
Levin uusi sydän haastaa kansainväliset kohteet

"Levin uusi kaupunkimaisesti rakennettu, elävä keskus tekee siitä Suomen ehdottomasti eurooppalaisimman ja moderneimman aktiivilomakohteen, joka herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti", sanoo Lapin matkailun tutkimusjohtaja Vesa Heikkinen. "Kilpailemme vastedes rinta rottingilla kansainvälisten huippukohteiden kanssa", vahvistaa Osuuskauppa Arinan hotelli- ja ravintolatoimialajohtaja Ulla Peltoniemi.

Levin uuden keskustan avajaisia vietetään tänään. Alueelle noussut Levin Tori on Lapin suurin yksittäinen matkailuinvestointi joka nostaa Levin kansainvälisten huippukohteiden joukkoon. Uuden keskustan ytimessä aivan Levin rinteiden kupeessa sykkii Sokos Hotel Levi, jonka ympärille levittäytyvät muut huippuluokan palvelut – ravintolat, liiketilat ja asuinhuoneistot. Sokos Hotels -ketjun pohjoisin ja uusin hotelli tavoittelee Lapin ykköshotellin asemaa.

"Levin kaltaisten aktiivi- ja elämyslomia tarjoavien kohteiden tuominen markkinoille on keskeinen osa hotelli- ja ravintolaliiketoimintaamme, ovathan hyvinvointipalvelut eräs nopeimmin kasvava palveluliiketoimintojen alue", sanoo S-ryhmän matkailu- ja ravitsemuskaupan myynti- ja markkinointijohtaja Pekka Ruuth. "Haluamme toimia suunnannäyttäjänä siinä, mihin palvelutarjonta on menossa, ja siten palvella asiakkaitamme ja erityisesti asiakasomistajiamme mahdollisimman hyvin".

Levin Torin ilmapiiri tulee olemaan varsin kansainvälinen. "Levin Tori nostaa Levin matkailukohteena aivan uudelle tasolle, ja se voi kilpailla rinta rottingilla muiden kansainvälisten huippukohteiden kanssa. Nyt Levillä on myös upeat puitteet isännöidä esimerkiksi Maailman Cup -tason urheilutapahtumia", kuvailee Osuuskauppa Arinan hotelli- ja ravintolatoimialajohtaja Ulla Peltoniemi.

Levin Tori on Lapin suurin yksittäinen rakennushanke kautta aikojen. Kaupunkimaisesti rakennetun aktiivilomakohteen toimijoina ovat uuden Sokos Hotel Levin omistavan Osuuskauppa Arinan lisäksi Hullu Poro Oy ja LTA-Group.

Kasvua Keski-Euroopasta

Tällä hetkellä Levillä vierailee vuodessa noin puoli miljoonaa matkailijaa, joista vuositasolla noin neljännes tulee ulkomailta. Kesäsesonki on yhä kotimaisten matkailijoiden kulta-aikaa, mutta talvikuukasina kohteissa on jo varsin kansainvälinen tunnelma. Myös Levin Torin kansainvälinen tulikaste nähdään jo avajaisia seuraavana viikonloppuna, kun Levillä isännöidään alppihiihdon Maailman Cup -kilpailuja.

Lapin matkailun tutkimusjohtajan Vesa Heikkisen mukaan Lapin matkailun näkymät ovat kaiken kaikkiaan hyvät: "Lapin matkailun volyymit ovat ehdottomasti kasvussa, vaikka juuri nyt kansainvälinen taloudellinen tilanne luo tietynlaista odottavaa tunnelmaa. Yhtä kaikki, vuoden ensimmäisellä puoliskolla Lapin matkailussa yöpymiset ovat lisääntyneet 5,8 prosenttiyksikköä ja ulkomaisten matkailijoiden osalta peräti 9,9 prosenttiyksikköä", Heikkinen summaa. "Tällä hetkellä eniten matkailijoita tulee Briteistä ja Venäjältä, ja heidän osaltaan huippusesonki ajoittuu joulun ja uudenvuoden tienoille. Kansainvälisten matkailijavirtojen osalta kasvua voidaan odottaa edellisten lisäksi erityisesti Ranskasta, Espanjasta ja Hollannista", hän ennustaa.

Levin osalta matkailijoiden kasvu on ollut vielä Lapin matkailun yleistä kasvuakin huikeampaa. Levi oli yöpymisissä mitattuna tammi-huhtikuussa 2008 maamme suurin matkailukeskus, ja asiakasvirtojen kasvu edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli voimakkainta juuri Levillä (+ 27,8 %). Myös ulkomaisten yöpymisten määrä oli tammi-huhtikuussa 2008 selvästi suurin Levillä (124.600) lisäyksen vuoden takaisesta ollessa 32,9 %.

Ympärivuotista hyvinvointibisnestä, erinomainen sijainti

"Levin valttina on ehdottomasti sen sijainti pohjoisessa, lähellä lentokenttää. Lumirajan noustessa charterit lentävät koko ajan pohjoisemmaksi, ja matkustajat taas arvostavat kohteen saavutettavuutta. Suoralla lennolla pääsee lähelle itse lomakohdetta", Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan Levin asemointi ympärivuotiseksi aktiivilomakohteeksi vastaa erinomaisesti kuluttajatrendien muutokseen, jossa asiakastarpeet monipuolistuvat ja muuttuvat vaativimmiksi: "Talvi pitää pintansa kiireisimpänä kautena, mutta monipuolistuvien palvelujen myötä sesonki leviää kaiken aikaa kesää kohti", hän kiteyttää.

Lisätietoja:
Osuuskauppa Arina, toimialajohtaja Ulla Peltoniemi, puh 0500 516 855, ulla.peltoniemi@sok.fi
Sokos Hotel Levi, hotellinjohtaja Katja Laitinen, puh 050 388 3051, katja.laitinen@sok.fi

Osuuskauppa Arina on kehittyvä pohjoissuomalainen market- ja erikoisliikekaupan, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan palveluja tarjoava yritys. Arinan omistaa lähes 120 000 pohjoissuomalaista asiakasomistajaa ja osuuskauppa työllistää yli 1700 palvelualan ammattilaista. Arina on investoinut Lapin lääniin viimeisen viiden vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa. Osuuskaupan tämän vuoden myynti on yli 600 miljoonaa euroa.

Suomen johtava Sokos Hotels -ketju on laajentunut viime aikoina voimakkaasti. Helsinkiin on avattu Sokos Hotel Aleksanteri, Vantaalle Sokos Hotel Flamingo ja Pietariin Sokos Hotel Olympic Garden. Loppuvuonna avautuvat uudistettu Sokos Hotel Tapiola Garden Espooseen sekä Sokos Hotel Vasilievsky Pietariin. Sokos Hotels -ketjulla on ennestään vapaa-ajankohteet Kolilla, Kuusamossa, Tahkovuorella ja Vuokatissa.