27.11.2008
2 kommenttia

Lehdistötiedote 27.11.2008

27.11.2008 S-ryhmä mukana energiatehokkuustalkoissa

LEHDISTÖTIEDOTE                                                                                             Julkaistavaksi 27.11.2008 klo 9.00

S-ryhmä mukana energiatehokkuustalkoissa

Energiansäästötyö saa S-ryhmässä virallisen lähtölaukauksen, kun toimialojen sitovat energiatehokkuussopimukset on nyt allekirjoitettu. Sopimusten taustalla on toukokuussa 2006 voimaan tulleen energiapalveludirektiivin edellyttämä yhdeksän prosentin energiasäästötavoite vuosille 2008 -2016.

- S-ryhmän yritykset ovat mukana kolmen eri toimialan energiatehokkuussopimuksissa. Sale-, Alepa-, S-market- ja Prisma-ketjut Suomen Kaupan Liiton sopimuksessa, Sokos Hotels-, Holiday Club Spa Hotels ja Radisson SAS Hotels -ketjut MaRa ry:n sopimuksessa sekä ABC-ketju ja Hankkija-Maatalous Oy lämmitys- ja liikennepolttonesteiden jakelutoiminnan energiatehokkuussopimuksen piirissä, ympäristöpäällikkö Juhani Ilmola SOK:lta kertoo.

Virallisten sopimusten piirissä on 75 prosenttia S-ryhmän kuluttamasta energiasta.

- Energiankäytön tehostamistoimia tehdään kuitenkin koko S-ryhmässä, ketjusta ja toimipaikasta riippumatta. Energiatehokas toiminta on järkevää paitsi ympäristön, myös kustannustehokkuuden kannalta, Ilmola painottaa.

Yhdeksän prosentin säästötavoite on merkittävä. Kun lähtötasona on vuoden 2005 energiankulutus, vastaa laskennallinen säästötavoite esimerkiksi marketkaupan puolella 7,5 keskikokoisen Prisma-hypermarketin vuotuista energiankulutusta.

- Tavoitteen toteutuessa euromääräinen säästö olisi nykyisellä energian hinnalla noin 2,4 miljoonaa euroa. Ja tässä puhutaan pelkästä marketkaupan säästöpotentiaalista, Ilmola korostaa.

Tuloksiin pääseminen vaatii systemaattista ja tavoitteellista toimintaa.

- Jokaisen ketjun tehtävänä on selvittää oma energiankäyttönsä ja laatia selkeä energiankäytön tehostamissuunnitelma säästötavoitteiden saavuttamiseksi. Käytännön tehostamistoimenpiteet vaihtelevat ketjuittain. Ne liittyvät keskeisesti kiinteistöjen käyttöön ja ylläpitoon sekä rakentamiseen. Kiinteistöissä energiaa kuluu lähinnä ilmastointiin ja valaistukseen sekä päivittäistavarakaupassa erityisesti kylmän tuottamiseen.

Toimipaikkatasolla energiansäästössä on kyse pienistä arkisten toimintatapojen muutoksista, joiden tehokkuutta mitataan nyt aikaisempaa tavoitteellisemmin.

- Energiatehokkuussopimuksessa määritelty tavoite saavutetaan yhteistyöllä ja kaikkien osapuolten, eritoten henkilöstön sitoutumisella. Henkilöstön oikeasta asenteesta syntyvä potentiaali on valtava, työskenteleehän meillä S-ryhmässä lähes 40 000 palvelualan ammattilaista, Ilmola toteaa.

Lisätietoja: Ympäristöpäällikkö Juhani Ilmola, SOK, p. 010 76 80268, s-posti: juhani.ilmola@sok.fi