3.10.2007

Osuuskaupan tiedote 03.10.2007

24.11.2006 TOK:lle 90 000:s asiakasomistaja

LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa

TOK:LLE 90 000:S ASIAKASOMISTAJA

Turun Osuuskauppa (TOK) on asiakasomistajiensa omistama varsinaissuomalainen osuuskauppa. TOK:n asiakasomistajatalouksien määrä nousi yli 90 000:een marraskuussa, kun Riekin perhe liittyi TOK:n asiakasomistajaksi. Tällä hetkellä yli 49 % kaikista TOK:n toimialueen talouksista on Turun Osuuskaupan asiakasomistajia. Turun Osuuskauppaan on liittynyt tämän vuoden aikana yhteensä jo 10 000 uutta asiakasomistajataloutta.

Riekin perhe Turun Halisista on TOK:n 90 000:s asiakasomistajatalous.

- "Päätimme liittyä TOK:n asiakasomistajiksi, kun TOK avasi uuden S-marketin Halisiin ja saimme uuden lähikaupan", kertoo Leo Riekki.

TOK:n asiakasomistajatalouksien määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla

Asiakasomistajatalouksia oli vuoden 1999 lopussa 35 000. Asiakasomistajamäärän voimakas kasvu on johtunut palveluverkoston kehittämisestä. TOK tarjoaa tällä hetkellä monipuolisia palveluja 82 toimipaikassa eri puolilla Varsinais-Suomea. Asiakasomistajat saavat edullisen ostoskorin lisäksi Bonusta jopa viisi prosenttia. Tavoitteena on edelleen kasvattaa erityisesti S-market, Sale- ja ABC-ketjuja sellaisten kuntien alueille, joilta S-ryhmän palvelut vielä puuttuvat ja joissa kannattavuusedellytykset täyttyvät. TOK on tämän vuoden aikana kehittänyt palveluverkostoaan avaamalla yhteensä 10 uutta toimipaikkaa: 3 S-markettia, 3 Sale-lähimyymälää, ABC-liikenneasema Auran, ABC-automaattiaseman Ruskolle, ravintola Irish Night Pubin Sokos Hotel Hamburger Börsiin sekä Taco-ravintolan Myllyn ravintolamaailmaan. Asiakasomistajaksi voi liittyä sijoittamalla joko 100 euron osuusmaksun tai 20 euron osaosuusmaksun TOK:n osuuspääomaan. Täydelle osuusmaksulle TOK on maksanut viime vuosina korkoa 10 % eli 10 euroa.

TOK:n asiakasomistajille on maksettu Bonusta 2000-luvulla yhteensä yli 64 miljoonaa euroa

Osuustoiminnallinen yritysmuoto mahdollistaa asiakasomistajille tarjottavat runsaat taloudelliset edut. Osuuskauppojen toiminnan tavoitteena ei ole voiton maksimointi, vaan palvelujen ja etujen tuottaminen asiakasomistajille. Siinä tehtävässä on onnistuttu, sillä TOK:n asiakasomistajille on maksettu Bonusta 2000-luvulla yhteensä 64,2 miljoonaa euroa. Yhteensä S-ryhmän asiakasomistajille on maksettu Bonusta 2000-luvulla yli miljardi euroa.

Bonusjärjestelmän tarkoituksena on osuustoiminnallisten periaatteiden mukaisesti palauttaa ostojen keskittämisen kautta syntyvä volyymihyöty asiakasomistajille palvelujen käytön suhteessa. Turun Osuuskaupan asiakasomistajille on maksettu Bonusta tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä jo lähes 11 miljoonaa euroa.

Vuonna 2005 TOK:n asiakasomistajaa kohden kokonaispalautus, sisältäen Bonuksen ja osuuspääoman koron, oli keskimäärin 173 euroa. Eniten ostojaan keskittävä neljännes TOK:n asiakasomistajatalouksista sai vuonna 2005 Bonusta keskimäärin 450 euroa. Asiakasomistajat hyötyvät asiakasomistajuudesta myös muiden asiakasomistajaetujen, kuten tuote- ja palveluetujen kautta.

Turun Osuuskauppa on mukana S-ryhmän valtakunnallisessa asiakasomistajajärjestelmässä, jossa on mukana 22 alueosuuskauppaa ja 9 paikallisosuuskauppaa. S-ryhmällä ja sen yhteistyökumppaneilla on yli 2 000 bonustoimipaikkaa. Asiakasomistajatalouksien määrä on yhteensä noin 1,6 miljoonaa, ja S-Etukortteja on noin 3,2 miljoonaa.

Turun Osuuskauppa toimii 36 kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Turun Osuuskauppa toimii market-, liikennemyymälä-, sekä hotelli- ja ravintolakaupassa työllistäen yli 1 800 henkilöä.

Lisätietoja:
TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen, 050-388 4030