24.9.2007

Lehdistötiedote 24.09.2007

18.12.2006 SOK myy osan oy Esso ab:n liiketoiminnoista Mika Anttosen perustamalle St1 Holding Oy:lle

Mika Anttonen/ St1 Holding Oy

SOK

LEHDISTÖTIEDOTE Tiedotusvälineille 18.12.2006 klo 14.00

SOK myy osan oy Esso ab:n liiketoiminnoista Mika Anttosen perustamalle St1 Holding Oy:lle

SOK on tänään julkistanut 12.12.2006 tekemänsä Esso-kaupan jatkojärjestelyt. Ne osat oy Esso ab:n liiketoiminnasta, joita ei siirretä S-ryhmään, SOK myy edelleen St1 Holding Oy:lle. Samalla on sovittu, että ne osat oy Esso ab:n liiketoiminnasta, jotka sopivat S-ryhmän liiketoimintastrategiaan, siirretään S-ryhmän alueosuuskaupoille ja SOK:n hankintayhtiö North European Oil Trade Oy:lle (NEOT). Kauppa toteutetaan siten, että oy Esso ab:n osakekanta myydään St1 Holding Oy:lle, joka on Mika Anttosen perustama ja hänen kokonaan omistamansa yhtiö.

SOK julkisti 12.12.2006 ostavansa oy Esso ab:n osakekannan. Samanaikaisesti SOK ilmoitti selvittävänsä mahdollisuutta myydä osan Esson liiketoiminnasta edelleen, koska kaikki Esson toiminnot eivät sovi S-ryhmän liiketoimintastrategiaan.

Tänään sovitun kaupan toteutumisen ehtona on, että kilpailuviranomainen hyväksyy alkuperäisen kaupan sekä nyt sovitut jatkojärjestelyt. Tästä syystä osapuolet eivät vielä voi kertoa kaupan yksityiskohdista. S-ryhmä julkistaa verkostosuunnitelmansa, kun kilpailuviranomaisen hyväksyminen saadaan.

Toteutuessaan nyt solmittu kauppa tulisi käsittämään merkittävän osan Esson huoltamoverkostosta, kuluttaja- ja teollisuusmyynnin (sisältäen Esso Lämpöpalvelu Oy:n ja nestekaasun täyttölaitoksen) ja ilmailua palvelevan liiketoiminnan.

Mika Anttosen mukaan kaupan seurauksena syntyisi tilanne, jossa on entistä paremmat mahdollisuudet turvata niiden kauppiasyrittäjien toimintaedellytykset, jotka eivät siirry S-ryhmän ABC-ketjuun. Kaikille näille yrittäjille Anttonen tarjoaa mahdollisuutta toimia vastaisuudessa St1-lipun alla. Kaupan myötä myös polttoneste- ja nestekaasutoimintojen hankinta- ja varastointilogistiikka tulee tehostumaan merkittävästi.

Molemmat osapuolet vakuuttavat lisäksi, että Esson nykyisen henkilöstön työpaikat pyritään turvaamaan.

Mika Anttosen liiketoimintakonserniin kuuluvat mm. Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa toimiva St1-jakeluasemaketju sekä vähemmistöosuus North European Oil Trade Oy:stä. St1-ketju noudattaa voimakasta kasvu- sekä kansainvälistymisstrategiaa.

S-ryhmän omistamalla ABC-ketjulla on 81 liikennemyymälää ja 201 ABC-automaattiasemaa. Kasvustrategiaa noudattavan ABC-ketjun tavoitteena on laajentaa S-ryhmän asiakasomistajia palveleva ketju koko maan kattavaksi.

North European Oil Trade Oy (NEOT) on polttonesteiden hankintayhtiö. Yhtiön tavoitteena on suhteellisen kilpailukyvyn luominen asiakkailleen, kuten ABC- ja St1 -ketjuille. Mika Anttonen on toiminut NEOTin toimitusjohtajana vuodesta 2003 lähtien. Hän siirtyy yhtiön senior adviseriksi vuoden 2007 alusta, jolloin toimitusjohtajana aloittaa Henrikki Talvitie.

Lisätietoja:

Kari Neilimo, SOK, pääjohtaja, puh. + 358 10 76 80200, kari.neilimo@sok.fi
Heikki Strandén, SOK, johtaja, ABC-liiketoiminta-alue ja polttonestekauppa, puh .+ 358 10 76 80800, heikki.stranden@sok.fi
Mika Anttonen, puh. +358 40 500 9798, mika.anttonen@st1.fi