28.11.2007

Lehdistötiedote 28.11.2007

15.11.2007 S-ryhmän ravintolat siirtyivät käyttämään transrasvahapotonta syväpaistoöljyä

 

LEHDISTÖTIEDOTE                                                  Julkaistavaksi to 15.11.2007 klo 9.00

 

S-ryhmän ravintolat siirtyivät käyttämään transrasvahapotonta syväpaistoöljyä

S-ryhmän ravintoloissa ja ABC Restauranteissa siirryttiin lokakuun aikana käyttämään transrasvahapotonta öljyä syväpaistossa.

– Transrasvahapottomaan syväpaistoöljyyn siirtyminen aiheuttaa toki kustannuksia, mutta kun korvaavan tuotteen laatu ja käyttöominaisuudet ovat kohdallaan, oli päätös loppujen lopuksi helppo tehdä, johtaja Sari Palokangas SOK MaRa-ketjuohjauksesta toteaa.

S-ryhmän ravintolatoiminnassa kuluu vuositasolla yli 500 000 litraa syväpaistoöljyä. Öljyä käytetään pääasiassa friteerauskeittimissä, joissa kypsennetään muun muassa ranskanperunat.

S-ryhmän ravintolat siirtyivät käyttämään transrasvahapotonta syväpaistoöljyä

– Suurkeittiökäytössä syväpaistoöljyn tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvät paisto-ominaisuudet, helppokäyttöisyys ja paloturvallisuus. Nämä vaatimukset täyttyvät myös uuden paistoöljyn kohdalla, Palokangas kertoo.

Transrasvat ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, aivan kuin terveelliset pehmeät kasvirasvatkin. Transrasvojen erilainen rakenne saa ne kuitenkin käyttäytymään tyydyttyneen rasvahapon tavoin. Siksi transrasvoilla on kasvirasvan olemus mutta kovien rasvojen haittavaikutukset.

Transrasvoja on luontaisesti pieniä määriä märehtijöiden lihassa sekä maitotuotteissa. Teollisesti transrasvoja voi muodostua kasviöljyjä osittain kovetettaessa. Kovettuja kasviöljyjä käytetään esimerkiksi suurkeittiöiden syväpaistossa ja leipomoteollisuudessa.

Seurantatutkimuksissa transrasvahappojen runsaalla saannilla on todettu olevan yhteys sydän- ja verisuonitautien syntyyn. Lisäksi ne nostavat huonoa LDL-kolesterolia ja laskevat hyvän HDL-kolesterolin suhteellista osuutta.

Lisätietoja: Kehityspäällikkö Hanna Mäntymaa, SOK MaRa-ketjuohjaus, p. 010 76 82843, e-mail: hanna.mantymaa@sok.fi

S-ryhmän valtakunnallisia ravintolaketjuja ovat muun muassa Rosso, Fransmanni, Amarillo, Sevilla, Torero, Memphis, New York, Buffa, Night- ja Bepop -iltaravintolat, Public Corner ja sisäiset juomaravintola-ketjut. Alueellisesti toimivia ravintolaketjuja ovat mm. Chico's, Mr. Pickwick ja Ale-Pub. Näiden lisäksi S-ryhmällä on ketjuttamattomia ravintoloita sekä ravintolatoimintaa myös ABC- liikennemyymälöiden yhteydessä ABC Restauranteissa.