20.9.2007

Lehdistötiedote 20.09.2007

12.12.2006 ExxonMobil myy Suomen polttoaineliiketoimintansa SOK:lle

Tiedotusvälineille 12.12.2006 klo 13.30

ExxonMobil Corporation ja SOK-yhtymä ovat tänään julkistaneet ExxonMobilin Suomen polttonesteiden tytäryhtiön oy Esso ab:n osakkeiden myynnin SOK:lle. Kaupan lopullinen vahvistuminen vaatii vielä tarvittavat viranomaishyväksynnät.

Kauppaan kuuluvat oy Esso ab:n liikennepalvelut, kuluttaja- ja teollisuusmyynti (sisältäen Esso Lämpöpalvelu Oy:n ja nestekaasun täyttölaitoksen), ilmailua palveleva liiketoiminta sekä polttonesteiden hankinta ja varastot. Esso-verkosto kattaa Suomessa noin 200 huolto- ja automaattiasemaa ja raskaan kaluston tankkauspistettä. Oy Esso ab:n liikevaihto vuonna 2005 oli 450 miljoonaa euroa. Polttonesteliiketoiminnassa työskentelee valtaosa yhtiön henkilöstöstä – noin 170 henkilöä. Yhtiön osuus polttonesteiden kokonaismarkkinoista Suomessa on noin 10 prosenttia.

ExxonMobiliin kuuluva Mobil Oil Oy Ab jatkaa Suomessa voiteluaineliiketoimintaa, jossa yhtiö on markkinajohtaja. ExxonMobil jatkaa Suomessa myös bitumin ja ExxonMobil Chemical -tuotteiden myyntiä ja markkinointia.

Osakkeiden omistajan vaihtuessa kaikki oy Esso ab:n henkilöstöä ja myytyjä liiketoimintoja koskevat sopimukset pysyvät voimassa.

"Suomen Esson liiketoimintojen oston myötä voimme palvella entistä paremmin asiakasomistajiamme, etenkin Etelä-Suomessa", kiteyttää SOK:n pääjohtaja Kari Neilimo.

Tällä kaupalla S-ryhmä varmistaa tehokkaan hankinnan ja logistiikan polttoaineliiketoiminnassaan. Kaupan vahvistuttua Esson polttonesteiden tuotehankinta- ja varastointitoiminnot on tarkoitus myydä edelleen SOK:n tytäryhtiölle North European Oil Trade Oy:lle.

Lisätietoja:

Kari Neilimo, SOK, pääjohtaja, puh. + 358 10 76 80200, kari.neilimo@sok.fi

Heikki Strandén, SOK, johtaja, ABC-liiketoiminta-alue ja polttonestekauppa, puh .+ 358 10 76 80800, heikki.stranden@sok.fi

ExxonMobil: Sakari Toivola, toimitusjohtaja, oy Esso ab, +358 10 557 11, e-mail: sakari.toivola@exxonmobil.com

SOK: S-ryhmä koostuu alueosuuskaupoista ja SOK:sta (Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta) tytäryhtiöineen. S-ryhmä tarjoaa palveluita market-, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa, tavaratalo- ja erikoisliiketoimintakaupassa, hotelli- ja ravintolakaupassa, auto- ja autotarvikekaupassa sekä maatalouskaupassa. S-ryhmän vähittäismyynnin odotetaan olevan tänä vuonna 9 800 miljoonaa euroa. S-ryhmä kokonaisuudessaan työllistää noin 32 000 henkeä. Lisää tietoa: www.s-kanava.fi

North European Oil Trade Oy (NEOT) on SOK:n ja Greeni Oy:n yhteisesti omistama polttonesteiden hankintayhtiö. Yhtiön tavoitteena on suhteellisen kilpailukyvyn luominen asiakkailleen, kuten ABC-ketjulle.

S-ryhmän omistamalla ABC-ketjulla on 80 liikennemyymälää ja 201 ABC-automaattiasemaa. Tavoitteena on laajentaa S-ryhmän asiakasomistajia palveleva ABC-ketju koko maan kattavaksi.

ExxonMobil on johtava energia- ja petrokemiallisen teollisuuden yhtymä maailmassa. Yhtymän vuotuinen liikevaihto on 360 miljardia dollaria ja sen palveluksessa on maailmanlaajuisesti 83 000 henkilöä. ExxonMobilin globaaleihin toimintoihin kuuluu öljyn ja maakaasun etsintä ja tuotanto sekä polttonesteiden, voiteluaineiden ja kemiallisten tuotteiden valmistus, myynti ja markkinointi. Lisää tietoa: www.exxonmobil.com

Liitetiedostot