24.9.2007

Lehdistötiedote 24.09.2007

11.06.2007 Hallintoväki iloitsi S-ryhmän menestyksestä kesäpäivillä Joensuussa

Lehdistötiedote 9.6.2007

S-ryhmän hallinto ja johto kokoontuvat kesäpäiville Joensuuhun tänä viikonloppuna. Päivien eri tilaisuuksiin osallistuu 850 osuuskauppojen ja SOK-yhtymän hallinnon ja johdon edustajaa.

Hallinnon kesäpäiviä vietetään joka toinen vuosi. Perinne alkoi Vaasassa vuonna 1985. Päiviä isännöivät vuorotellen eri alueosuuskaupat. Tällä kertaa vuorossa on Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.

Suomen suurimmassa puurakenteisessa monitoimihallissa Joensuu Areenassa tänään 9.6. pidetyn pääjuhlan teemana oli alueellisuus S-ryhmän menestystekijänä. Puheenvuoron käyttivät mm. liikenneministeri Anu Vehviläinen, Joensuun yliopiston rehtori Perttu Vartiainen ja SOK:n pääjohtaja Kari Neilimo.

Pääjohtaja Neilimo kertasi puheessaan osuuskauppaliikkeen historiaa.

– Osuuskaupat ovat vuosikymmenten ajan Suomessa olleet toteuttamassa monia kansallisia hankkeita jopa paljon laajemmin kuin osuuskaupan olisi liikeyrityksenä tarvinnut tehdä. Nykykielellä sanottuna: olemme olleet vastuullinen yritysryhmä ja hyvä yrityskansalainen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kari Neilimo on ollut mukana S-ryhmän keskeisissä omistajahallinnon tehtävissä yli 20 vuoden ajan. Elokuun alussa pääjohtajan tehtävän jättävä Neilimo on tyytyväinen erityisesti osuuskauppojen jäsenmäärän vahvaan kasvuun 2000-luvun aikana.

– Olemme saaneet 850 000 uutta suomalaista taloutta jäseniksemme tämän vuosituhannen aikana. Suomalaiset ovat tunteneet luottamusta S-ryhmän osuustoiminnallista kauppa- ja palveluyritystoimintaa kohtaan ja halunneet käyttää palveluitamme. Useilla liiketoiminta-alueillamme yli 80 prosenttia kaikesta myynnistä on myyntiä asiakasomistajillemme.

Liikenneministeri Vehviläinen valotti puheenvuorossaan liikennepoliittisen selonteon keskeisiä tavoitteita.

– Liikennejärjestelmien toimivuudella on meille kaikille suuri merkitys. Lähes jokainen suomalainen tekee päivittäin keskimäärin kolme matkaa.

Kaupan alan kannalta ministeri Vehviläinen mainitsi suurimmaksi haasteeksi toimivan ja kustannustehokkaan logistiikan.

– Suomalaisten yritysten logistiset kustannukset ovat noin 1,5 kertaa suuremmat EU:n ydinalueiden yrityksiin verrattuina. Pitkistä etäisyyksistä aiheutuvia kuljetuskustannuksia tulee osittain voida kompensoida kustannustehokkailla ja korkeatasoisilla liikenneväylillä.

Joensuun yliopiston rehtori Perttu Vartiainen käsitteli puheenvuorossaan Suomen maakuntien kehitystä ja tulevaisuutta.

– Muuttoliike on viime vuosina tasapainottunut. Globaalin osaamisen yhteiskunnan menestyskonsepti ei kosketa vain suuria väestökeskittymiä. Myös niiden ulkopuolella on kehittyviä vyöhykkeitä, jotka rakentuvat vapaa-ajan, luonnonvarojen ja liikenteen solmukohtien ympärille.

Pääjuhlassa kuultiin myös ohjaaja Markku Pölösen resepti siihen, miten rahvaanomaisista aineksista rakennetaan menestyselokuva. Juhlan eksoottisinta musiikkiantia edusti nuoren Anttu Koistisen sähkökanneltaiturointi.